Μεγαλώνει δραματικά η λίστα των θυμάτων από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Άλλοι 73 άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα πέθαναν γεγονός που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό σε 563 θανάτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας την Πέμπτη.
Μεγαλώνει δραματικά η λίστα των θυμάτων από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Άλλοι 73 άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα πέθαναν γεγονός που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό σε 563 θανάτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, καταγράφηκαν ακόμη 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 28.018.
Ένας κινέζος γιατρός μόλις 28 ετών που εργαζόταν σε κλινική στην Χουμπέϊ, κατέρρευσε μετά από 10 συνεχόμενες ημέρες δουλειάς. Ο Song Yingjie, έπαθε ανακοπή από την εξάντληση καθώς δούλευε αδιάκοπα από τις 25 Ιανουαρίου.
Ο νεαρός γιατρός έλεγχε οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων για να διαπιστωθεί αν ήταν φορείς του κοροναϊού.
Latest: Song Yingjie, a doctor at a local county hospital in Hunan Province, died suddenly on February 3. Born in 1992, Song had a whole life ahead of him. After spending 10 days and 9 nights fighting on the frontline against the #nCoV, he died while on duty. pic.twitter.com/dpQaIkiVGC
— Secret Beijing (@Secret_Beijing) February 4, 2020
Νεογέννητο στην Κίνα έγινε ο νεότερος ασθενής
Ένα μωρό στην Κίνα που γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν και διαγνώσθηκε με τον νέο κοροναϊό μόλις 30 ώρες μετά τη γέννηση του, έγινε ο νεότερος ασθενής στον κόσμο μέχρι σήμερα. Η μητέρα του παιδιού είχε κολλήσει τον ιό προτού γεννήσει, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο ιός πέρασε στο παιδί.
Το μωρό, βάρους 3,2 κιλών, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση. Κινέζος γιατρός, επικεφαλής του τμήματος νεογνών του νοσοκομείου παίδων της Γουχάν, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πως «ίσως πρέπει να ανησυχούμε για την πιθανότητα ενός νέου τρόπου μετάδοσης του ιού».
Μέχρι σήμερα πολύ λίγα παιδιά έχουν αρρωστήσει από το νέο ιό, ο οποίος φαίνεται να τα «αποφεύγει», κάτι που είχε παρατηρηθεί και στις περιπτώσεις των παλαιότερων κοροναϊών SARS το 2003 και MERS το 2012, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν». Έως τώρα, σύμφωνα με δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), η μέση ηλικία των ασθενών του νέου κοροναϊού είναι 49 έως 56 ετών.
Μια πιθανή αιτία για τα λιγοστά κρούσματα σε παιδιά είναι ότι αυτά αρρωσταίνουν πιο ελαφριά και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις πιο ελαφριές περιπτώσεις λοίμωξης με τον νέο κοροναϊό. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα παιδιά είναι συχνότερα ασυμπτωματικά, δηλαδή έχουν μεν λοίμωξη των πνευμόνων, αλλά χωρίς εξωτερικά συμπτώματα.
Τα παιδιά άνω των 12 ετών εμφανίζουν περίπου τα συμπτώματα των ενηλίκων, αλλά αυτά κάτω των 12 ετών είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή να χρειαστούν οξυγόνο ή άλλη επείγουσα θεραπεία. Οι μεγάλοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανώς αρρωσταίνουν περισσότερο από τον νέο κοροναϊό, επειδή έχουν συχνά και άλλες ασθένειες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα τους.
Μερικοί ιοί όπως ο HIV μπορούν να μεταδοθούν μέσω του μητρικού γάλατος ή του πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη (η λεγόμενη «κάθετη» μετάδοση), κάτι που όμως δεν είναι συνηθισμένο, ιδίως για τους ιούς που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν πάντως ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα κατά πόσο όντως ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό της με άλλο τρόπο πέρα από τους συνήθεις τρόπους «οριζόντιας» μετάδοσης.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κοροναϊοί είναι πιθανότερο να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής της εγκύου, παρά να περάσουν στο έμβρυο.