Κάλπικο ευρωπαϊκό χαρτί παίζει η Τουρκία – Στο στόχαστρο Ελλάδα, Κύπρος

Εν μέσω της ακραίας προκλητικότητας που επιδεικνύει στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία επιχειρεί να εκθέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο που χειρίζεται την ενταξιακή πολιτική της έναντι της Αγκυρας, βάζοντας στο στόχαστρο Ελλάδα και Κύπρο.

Εν μέσω της ακραίας προκλητικότητας που επιδεικνύει στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία επιχειρεί να εκθέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο που χειρίζεται την ενταξιακή πολιτική της έναντι της Αγκυρας, βάζοντας στο στόχαστρο Ελλάδα και Κύπρο.

Η τουρκική κίνηση έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να αποκομίσει την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από την ΕΕ έναντι της Αγκυρας, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον παίζει το ρόλο Πόντιου Πιλάτου σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, όπως διεφάνη ξεκάθαρα από την επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιστολή Τσαβούσογλου στην ΕΕ

Η νέα τουρκική πρόκληση ήρθε μέσω της διπλωματικής οδού. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε επιστολή σε ευρωπαίους αξιωματούχους υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ θα πρέπει να διεξάγεται με τρόπο αξιόπιστο, βιώσιμο, δίκαιο και ευέλικτο.

Παράλληλα με την αιχμή κατά της ΕΕ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικό επιχειρεί να απομονώσει την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι τα συμφέροντα μεμονωμένων κρατών δεν είναι και συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιοσέπ Μπορέλ, τον επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχελέι και στον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Γκόρνταν Γκέρλιτς-Ράντμαν.

Εκτός από τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει πως «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται βάσει των κοινών συμφερόντων της ΕΕ και όχι των εθνικών συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών».

Ο Τούρκος υπουργός αφήνει ξεκάθαρες αιχμές κατά της ΕΕ σημειώνοντας ότι από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίστηκαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες άρχισαν το 2005, και τα πολιτικά εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί «μπορεί κάποιος να πει ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της όλης διαδικασίας διεύρυνσης».

Του τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται στους νέους κανόνες και τις μεθόδους που παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο η Γαλλία.

Σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο -το οποίο «αλλάζει τους κανόνες όταν έχει ήδη ξεκινήσει το παιχνίδι», αναφέρει το Anadolu- κάθε χώρα θα πρέπει να κάνει επτά βήματα: 1. κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα, 2. εκπαίδευση και έρευνα, 3. απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις, 4. Οικονομικές υποθέσεις, 5. ενιαία αγορά, γεωργία, αλιεία, 6. εξωτερικές υποθέσεις, 7. άλλα θέματα.

Ευρωπαϊκή στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Της επιστολής Τσαβούσογλου είχε προηγηθεί η δήλωση στήριξης του αντιπροέδρου της ΕΕ και ύπατου εκπροσώπου της Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου και η καταδίκη του Συμφώνου της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης ως παράνομου και απαράδεκτου.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης είναι παράνομη και απαράδεκτη» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ αναγνωρίζει και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η δουλειά για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξαιτίας των δραστηριοτήτων της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

 

Παράλληλα, η Αγκυρα μέσα σε λίγες ώρες την Τετάρτη δέχτηκε διπλό ηχηρό χαστούκι από Παρίσι και Ρώμη. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι ξεκαθάρισε τη θέση του κατά της τουρκικής προκλητικότητας και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Μακρόν δεν δίστασε να κάνει αναφορά και στο ζήτημα της Λιβύης, κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβίασε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η δήλωση του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος καταδίκασε τη δραστηριότητα της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και ξεκαθάρισε ότι το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο είναι άκυρο.

Σε διπλωματικό πυρετό η Αθήνα

Κι όλα αυτά την ώρα που η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε πυρετό επαφών για την εξασφάλιση στήριξης κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Παρίσι για να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το βράδυ είχε δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στην συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ επί τάπητος τέθηκαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας είχε μπαράζ επαφών σε Μαυροβούνιο και Κροατία, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και υπενθύμισε την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ απέναντι στις κινήσεις της Αγκυρας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η ένταξη και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών στην ΕΕ.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από