Εκατοντάδες πρόσφυγες που ξέφυγαν από τη Λιβύη αναζητούν ασφαλές λιμάνι

Εκατοντάδες πρόσφυγες που ξέφυγαν από τη Λιβύη αναζητούν ασφαλές λιμάνι

Τις τελευταίες 72 ώρες, έχουν γίνει πέντε επιχειρήσεις για διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πάνω από 400 πρόσφυγες και μετανάστες, που διασώθηκαν από δυο πλοία ΜΚΟ ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, αναζητούν ασφαλές λιμάνι για να αποβιβαστούν, στη Μάλτα ή την Ιταλία.

Από τους 407 αυτούς ανθρώπους οι περισσότεροι βρίσκονται στο Ocean Viking, το οποίο έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Μεσόγειος μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).

Δείτε επίσης: Συγκινητικό βίντεο – Ο πρώτος και ο τελευταίος πόντος του Κόμπι Μπράιαντ
Άλλοι 78 βρίσκονται στο πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής ΜΚΟ Sea Eye.

184 διασώθηκαν μόνο τη Δευτέρα
Τις τελευταίες 72 ώρες, έχουν γίνει πέντε επιχειρήσεις για διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

184 διασώθηκαν μόνο τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Το Ocean Viking διέσωσε 184 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που επέβαιναν σε δύο φουσκωτές βάρκες και κινδύνευαν περίπου 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης και 82 στα μαλτέζικα χωρικά ύδατα», έγραψαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Twitter.

«Έπειτα από πέντε νυχτερινές επιχειρήσεις σε λιγότερες από 72 ώρες συνολικά 407 διασωθέντες βρίσκονται στο πλοίο», σημείωσε η ΜΚΟ προσθέτοντας ότι όντας στη θάλασσα για 22 ώρες, πολλοί υπέφεραν από υποθερμία και αφυδάτωση, ενώ άλλοι είχαν εκτεθεί σε υγρό καυσίμων που θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα.

Το Alan Kurdi, μετά τις δύο επιχειρήσεις κατά τις οποίες έσωσε τους πρόσφυγες, πλέει για την Ιταλία, αφού η Μάλτα αρνήθηκε τον ελλιμενισμό.

«Επιδεινώνεται η ασφάλεια στη Λιβύη»
Οι ΓΧΣ αρνήθηκαν να γυρίσουν στη Λιβύη, αφού είναι μη ασφαλές μέρος, και αναζητούν άλλον προορισμό, σύμφωνα με τoν Aloys Vimard, συντονιστή της οργάνωσης στο Ocean Viking.

«Οι διασωθέντες μας λένε ότι η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται στη Λιβύη εξαιτίας της σύγκρουσης. Η Λιβύη δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλές μέρος (…) και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πότε και πού θα μπορέσουμε να τους αποβιβάσουμε με ασφάλεια», επεσήμανε.

Τονίζει ακόμη ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν από την αφρικανική χώρα «παρά τον χειμώνα, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, και παρά τα πολύ λίγα σκάφη που αφιερώθηκαν στη διάσωση στην περιοχή».

Η νέα οδύσσεια τόσων ανθρώπων έρχεται μετά την παραβίαση της εκεχειρίας, που υποτίθεται πως επισφραγίστηκε στο Βερολίνο μετά από διεθνή διαμεσολάβηση, ανάμεσα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ και των δυνάμεων της κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) υπό τον Φάγεζ αλ Σαράτζ.

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε επίσημα 1.283 θανάτους στη Μεσόγειο, με τη διαδρομή μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ιταλίας να είναι η πιο θανατηφόρα. Πάνω από 19.160 έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ