Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη αυτοπεποίθηση, προασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Η Ελλάδα έχει και ρόλο και λόγο στη διαδικασία που ξεκίνησε για την ειρήνευση στη Λιβύη με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», προσθέτει πως απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη αυτοπεποίθηση, προασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη «ένα πρώτο θετικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο». «Επιβεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών για μια πολιτική λύση στη Λιβύη, χωρίς ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και επαναλαμβάνει την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του εμπάργκο πώλησης όπλων, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ένα εμπάργκο που παραβιάζεται και από την ψευδεπίγραφη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.»
Όπως επισημαίνει, «η διαδικασία του Βερολίνου θα συνεχιστεί και η Ελλάδα έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλει τις προσπάθειες για την επίτευξη προόδου προς μια πολιτική λύση», η οποία θα «λαμβάνει υπόψη της και τις ελληνικές θέσεις ως προς τις συμφωνίες Τουρκίας-Τρίπολης», ενώ υπενθυμίζει πως αυτές έχουν ήδη καταδικαστεί ομόφωνα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Ψυχραιμία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα -που δεν παραβιάζει μόνο τα δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά υπονομεύει ευθέως την ίδια την ειρήνευση στη Λιβύη, όπως απερίφραστα έχει δηλώσει το διεθνώς αναγνωρισμένο λιβυκό Κοινοβούλιο- η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη αυτοπεποίθηση, προασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως όλοι οι σημαντικοί δρώντες στην περιοχή υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.
«Για να μπορέσει η Λιβύη να βρει το δρόμο της προς όφελος πρωτίστως του ίδιου του λιβυκού λαού, η διαδικασία που ξεκίνησε στο Βερολίνο πρέπει να προχωρήσει προς μια ουσιαστική ειρήνευση, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, χωρίς άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες», υπογραμμίζει.
«Η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία, έχει και ρόλο και λόγο, αλλά και τη διάθεση και το γνήσιο ενδιαφέρον να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, με σχέδιο και με απόλυτο σεβασμό πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, στην προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», καταλήγει.