Σε καραντίνα οι 9 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Γιουχάν, από όπου ξεκίνησε ο φονικός κοροναϊός - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα.
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊου, ο οποίος ξέφυγε από τα σύνορα της Κίνας με κρούσματα να κάνουν την εμφάνισή τους σε Ρωσία, ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες της Ασίας.
Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό, που προκαλεί ένα είδος πνευμονίας, ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται.
Στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές της μεγαλούπολης Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, έθεσαν σε καραντίνα ολόκληρη την πόλη που έχει περίπου 9 εκατ. κατοίκους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που εξετάζει το ζήτημα από την πρώτη στιγμή, δεν αποκλείει να κυρήξει «παγκόσμιο συναγερμό». Μάλιστα, εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.
Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα προστασίας με ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης στα αεροδρόμια, ταξιδιωτικές οδηγίες και αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες τους.
Το φόβο αυξάνει ο… μη έντιμος πρότερος βίος της Κίνας σε ότι αφορά τον χειρισμό επιδημιών. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν την προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς Πεκίνου των πραγματικών διαστάσεων που είχε λάβει η πανδημία του SARS το 2002 και το 2003.
Για το λόγο αυτό, εφιστούν επαγρύπνηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για τη δημόσια υγεία.
Τι γνωρίζουμε για τον νέο κοροναϊό
Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόλησης Ασθενειών της Κίνας, Γκάο Φου, τόνισε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος του κοροναϊού και αυτό γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται.
«Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία μία φορά όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό.
Η μετάλλαξη των ιών δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά τους καθιστά πιο επικίνδυνους καθώς μπορεί να αποκτήσουν ανοσία σε στοχευμένες θεραπείες (χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταλλασσόμενου ιού η γρίπη, λόγος για τον οποίο παρασκευάζονται διαφορατικά εμβόλια κάθε χρόνο).
Επίσης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο εξάπλωσης της ασθένειας και ίσως αυτό σημάνει ότι οι ειδικοί θα χρειαστεί να αλλάξουν τακτικές όσον αφορά στις προσπάθειες διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του κοροναϊού.
Γενικά, οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα από ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος – ασθένειες που ξεκινούν από το κοινό κρυολόγημα και φτάνουν μέχρι το SARS (δηλαδή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή).
Τα αρχικά συμπτώματα του νέου κοροναϊού είναι σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής περίθαλψης πυρετός, βήχας, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια.
Προς κύρηξη παγκόσμιου συναγερμού ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει αύριο, Πέμπτη, αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.
Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.
«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι ‘επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας’ είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.
Σε καραντίνα 9 εκατ. Κινέζοι
Οι αρχές της μεγαλούπολης Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Τα δρομολόγια των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, του μετρό, των φέριμποτ, καθώς και οι αναχωρήσεις των αεροπλάνων και των αμαξοστοιχιών αναστέλλονται από αύριο στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, μέχρι νεωτέρας, υπογράμμισε η ειδοποίηση που εξέδωσε το ειδικό κλιμάκιο που έχει συστήσει η τοπική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού.
Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζει η ειδοποίηση.
Σε επιφυλακή η Αθήνα: Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού και εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα:
- Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
- Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
- Αν επιστρέφετε από περιοχές που υπάρχουν κρούσματα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
- Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
- Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
- Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
- Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
Φόβοι πως θα φθάσει στην Ευρώπη
Μέτρα στη Ρώμη
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Ουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.
«Προβλέπεται επίσης η σύνταξη ενός εντύπου που θα καταγράφονται οι προορισμοί και οι διαδρομές των επιβατών, μόλις αποβιβαστούν» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.
Και άλλες χώρες εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους της θερμοκρασίας των επιβατών με προέλευση από την Κίνα, ιδίως στη Ρωσία (μέσω θερμικών καμερών στα αεροπλάνα) και στην Ταϊλάνδη.
Στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο, στις τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ της Ουχάν και του αεροδρομίου του Χίθροου επιβλήθηκαν σήμερα «ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης», ανέφερε, από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Υγείας, που έκρινε πως είναι «μικρός» ο κίνδυνος που διατρέχει η Βρετανία.
Ιατρικές ομάδες θα υποδέχονται τους επιβάτες αυτών των πτήσεων «για να τους παράσχουν συμβουλές και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που νιώθουν άσχημα» διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Το υπουργείο χαρακτηρίζει τα μέτρα «συμμετρικά και προληπτικά», ενώ προσθέτει ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν σε πτήσεις που προέρχονται από άλλες κινεζικές πόλεις «εφόσον καταστεί αναγκαίο».
Ο ιός της οικογένειας του SARS εμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε χώρες της Ασίας και στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα.
Χθες Τρίτη, το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.
Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια.
Στη Γαλλία
Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε χθες πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται».
Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Ουχάν και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η Μπιζίν.
Στη Γερμανία
Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται «συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ελεγχοι στη Σερβία
Στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nikola Tesla με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ.
Χιλιάδες Κινέζοι ζουν και εργάζονται στη βαλκανική χώρα και περισσότεροι από 100.000 Κινέζοι τουρίστες την επισκέφθηκαν το 2019.
«Πρόσωπα με αυξημένη θερμοκρασία σώματος θα τίθενται σε καραντίνα και θα μεταφέρονται για παρακολούθηση στην Κλινική Λοιμωδών Ασθενειών» είπε ο Λόνκαρ σε δημοσιογράφους.
Θερμικές κάμερες στην Τουρκία
Η Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κoτζά.
Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου.
Ύποπτο κρούσμα και στη Ρωσία
Επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα.
«Ο ασθενής, ο οποίος διακομίσθηκε στο (νοσοκομείο λοιμωδών νόσων) Μπότκινο, έφθασε με πτήση από την Σαγκάη και υπήρξε υποψία ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Περαιτέρω συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν με βάση τις αναλύσεις που θα γίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.