Πλεόνασμα: Ξεκινά η πέμπτη αξιολόγηση με τους θεσμούς

Πλεόνασμα: Ξεκινά η πέμπτη αξιολόγηση με τους θεσμούς

Το αίτημα για το πλεόνασμα, θα τεθεί στις συναντήσεις με του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς

Στο μικροσκόπιο των θεσμών στην πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που αρχίζει σήμερα Τετάρτη θα βρεθεί το πλεόνασμα, το πτωχευτικό πλαίσιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί καθώς και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο τραπέζι του Eurogroup ενημέρωσε ον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το νέο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τεζντιλόνι αλλά και τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη τόσο για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Στις επαφές των δύο πλευρών γ αναμένεται να τεθούν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις το 2020 μόλις επιβεβαιωθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στην αγορά ενέργειας, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Το πλεόνασμα

Η κυβέρνηση αναμένεται να ξεδιπλώσει ένα διαπραγματευτικό τρίπτυχο με στόχο την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου για ελαφρύνσεις από το 2021.

Το πρώτο βήμα συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs.

Το δεύτερο συναρτάται με αυτή καθαυτήν τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, απελευθερώνοντας δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.

Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά στην καθιέρωση ενός μηχανισμού εξομάλυνσης. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει πως εάν μια χρονιά επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ αντί 3,5%, αυτή η υπέρβαση των 400 εκατ. ευρώ – με τα σημερινά δεδομένα – να μη χάνεται στους λογαριασμούς των υπερπλεονασμάτων, ούτε να τροφοδοτεί κοινωνικά μερίσματα, αλλά να «σβήνει» αντίστοιχα τις απαιτήσεις πλεονασμάτων των επόμενων ετών.

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί

Οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης- κατ’ αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις- και θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υπό αυστηρά κριτήρια τις οφειλές τους.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και η αξιοποίηση του «Ηρακλή» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ πολύ σημαντικό για τους θεσμούς (και ιδιαίτερα την ΕΚΤ) είναι η ταχύτερη (σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό) ικανοποίηση των περισσότερων από 700.000 αιτημάτων των τραπεζών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε δάνεια ιδιωτών, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσδοκά ότι θα έχει ως συμμάχους τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης, όσο και τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι θα υπάρξει μια θετική έκθεση για την 5η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών (θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου).

Νέος επικεφαλής του ESM

Εν τω μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε πως ο Πάολο Φιορέτι (Paolo Fioretti) αναλαμβάνει νέος επικεφαλής για την Ελλάδα, αντικαθιστώντας τον Νικόλα Τζιαμαριόλι (Nicola Giammarioli), ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας από το 2015.

Ο ESM με 190,8 δισ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και ένας μακροπρόθεσμος εταίρος της χώρας.

Στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ο ESM θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές έως ότου τα δάνεια εξοφληθούν πλήρως

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ