Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης. Από την Ιταλία δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, εάν όμως ισχύουν τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου αυτό θα αποτελέσει «μαχαιριά» για την Ελλάδα
Την Ιταλία βάζει στο κάδρο των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ζώνη που προκύπτει από την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας αν μη τι άλλο προβληματισμό, αν δεν πρόκειται περί ακόμη ενός «πυροτεχνήματος».
Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης. Όπως είχε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως η στάση της Ιταλίας είναι διφορούμενη απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν ξεκάθαρη η στάση της για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.
Από την Ιταλία δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, εάν όμως ισχύουν τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου αυτό θα αποτελέσει «μαχαιριά» για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, αν καρποφορήσουν οι συζητήσεις, επί της ουσίας η Ιταλία θα αναγνωρίσει τα παράνομα τουρκο-λιβυκά μνημόνια δημιουργώντας νέα δεδομένα στην περιοχή.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Ερντογάν
Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι «πρώτα απ ‘όλα, για τις προσδοκίες της Ιταλίας ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά από άποψη προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο πρότζεκτ του αγωγού «Turkish Stream» είναι πολύ σημαντικό».
«Αυτή η στρατηγική επένδυση μας έχει δημιουργήσει πολύ διαφορετικούς δεσμούς. Εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα συνεργαστούμε με τη Λιβύη για τη συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σάρατζ. Οταν τις πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως «η Ιταλία βρίσκεται σήμερα σε διαπραγματεύσεις μαζί μας. Στη βάση της συμφωνίας μας με τη Λιβύη, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε γεώτρηση. Ωστόσο, οι πηγές που θα εξορυχτούν γύρω από την ανήκουν όλες στον «νότο» και το «βορρά». Εχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό».