Η επόμενη μέρα στη Λιβύη με τις συμμαχίες και τα παζάρια των ισχυρών

Η επόμενη μέρα στη Λιβύη με τις συμμαχίες και τα παζάρια των ισχυρών

Λευκός καπνός βγήκε νωρίς το βράδυ της Κυριακή από την γερμανική καγκελαρία, μετά από περίπου 6 ώρες συνεδριάσεων και διμερών συναντήσεων.

Λευκός καπνός βγήκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής από την γερμανική καγκελαρία, μετά από περίπου 6 ώρες συνεδριάσεων και διμερών συναντήσεων για το μέλλον της Λιβύης.

Εκπρόσωποι 12 χωρών και 4 διεθνών οργανισμών βρέθηκαν στο Βερολίνο με σκοπό να κάνουν το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται στη χώρα από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

«Όλοι συμφώνησαν ότι θα σεβαστούν το εμπάργκο όπλων και η εφαρμογή του θα τηρηθεί αυστηρότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν» τόνισε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ανάμεσα σε όσα συμφωνήθηκαν, ήταν ο τερματισμός των εξωτερικών επεμβάσεων στον εμφύλιο, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων διεθνούς δικαίου προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση με πολιτικά μέσα, είπε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ωστόσο, πέραν του διπλωματικού μπρα ντε φερ, αλλά και του σκληρού παζαριού για το πετρέλαιο της περιοχής, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που μάθαμε από όσα συνέβησαν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι συμμαχίες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», για τον Χαφτάρ το περιβάλλον του Βερολίνου ήταν σαφώς ευνοϊκότερο απ’ ό,τι στη Μόσχα, προ μιας εβδομάδας.

Με τον αντίπαλό του, πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ δεν συναντήθηκε, αφού η καγκελαρία είχε φροντίσει να βρίσκονται σε διαφορετικές αίθουσες και να ενημερώνονται για όσα συνομολογούνταν στη μεγάλη αίθουσα μεταξύ Πούτιν, Ερντογάν, Μακρόν, Πομπέο, Κόντε, Τζόνσον, Αλ Σίσι και άλλων κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η Γερμανία αξιοποιώντας το πλεονέκτημα ότι δεν έχει αποικιακό παρελθόν στην περιοχή, ούτε συμμετείχε στην ανατροπή του Καντάφι το 2011, προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του «έντιμου διαμεσολαβητή» σε έναν πόλεμο γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων που διεξάγεται… δι’ αντιπροσώπων στον εμφύλιο της Λιβύης.

Για την καγκελάριο Μέρκελ η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν η ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο το μοντέλο διαχείρισης κρίσεων μέσω πολυμερών διεθνών προσπαθειών και οργανισμών, κόντρα στο μοντέλο Ντόναλντ Τραμπ. Δηλαδή της άκρατης επιβολής ισχύος, οικονομικής και στρατιωτικής, που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος

Ποιος αποφάσισε τελικά για τη Λιβύη;

Τελικά, η ουσία της Διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ότι παρά την εκεχειρία οι δυο ισχυροί άνδρες της Λίβυης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ δεν θέλουν ούτε να βλέπουν ο ένας τον άλλο.

Με αυτό το δεδομένο είναι εύλογα τα ερωτήματα για το πως θα μπορέσει να προχωρήσει η επόμενη μέρα.

Σάρατζ και Χάφταρ ήταν φυσικά προσκεκλημένοι στο Βερολίνο. Ήταν φυσικά παρόντες στην καγκελαρία. Αλλά στη Διάσκεψη, δεν συμμετείχαν. Γιατί δεν μπορούν να είναι το ίδιο δωμάτιο!

Είχε φανεί στη Μόσχα πριν από μια εβδομάδα, έγινε και στο Βερολίνο. Είχαν ο καθένας τις διμερείς επαφές του, αλλά στην ίδια αίθουσα, δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η Μέρκελ, επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση, είπε πως οι διαφορές ανάμεσα στους δύο ήταν τόσο μεγάλες που δεν στάθηκε δυνατό να «είναι μέρος της διάσκεψης».

Η επόμενη μέρα…
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία έχει… αρκετές γκρίζες ζώνες τα σχέδια για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη καταρτίζονται σε κλίμα ικανοποίησης.

Η διεθνής κοινότητας αναγνωρίζει μεν ότι συντελέστηκε πρόοδος, παραδέχεται όμως ότι υπάρχει δρόμος μέχρι την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Την αισιοδοξία της εξέφρασε η αμερικανική πλευρά, η ρωσική ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτική καθώς όπως τόνισε δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε Χαλίφα Χαφτάρ και Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Η Γερμανία, από την πλευρά της, μίλησε για πρόοδο αναγνώρισε όμως ότι έγινε απλώς η αρχή.

Συμφωνήθηκε, πάντως, η επιβολή εκεχειρίας και ο τερματισμός ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα.

Επόμενο στοίχημα για τη διεθνή κοινότητα να έρθουν κοντά οι αντίπαλες λιβυκές δυνάμεις ώστε να αποφέρει καρπούς το αποτέλεσμα της Διάσκεψης. Όπως, μάλιστα, έγινε γνωστό από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στο μενού της ατζέντας για τις επόμενες κινήσεις στην κατεύθυνση κατάπαυσης του πυρός είναι η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης στη Λιβύη.

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης για τη Λιβύη συζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν σήμερα όσον αφορά τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Γερμανίας χθες.

Ενόψει της διάσκεψης, η ΕΕ υποσχέθηκε να συμβάλλει στην εφαρμογή των όποιων συμφωνιών επιτυγχάνονταν στις διαπραγματεύσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και την επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός καθώς και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.

Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την ανάπτυξη στρατιωτικής αποστολής υπό τη σημαία της ΕΕ στη χώρα της βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει τις αρχικές προτάσεις του, αλλά οι υπουργοί αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα και να το συζητήσουν πιο λεπτομερώς σε περίπου έναν μήνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Μέρκελ: Οι Ευρωπαίοι έχουμε έρθει σαφώς πιο κοντά

«Σαφώς πιο κοντά έχουν έλθει οι Ευρωπαίοι εταίροι σε ό,τι αφορά την εμφύλια σύγκρουση στην Λιβύη», επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στην επιτυχία της σημερινής Διάσκεψης του Βερολίνου συνέβαλε σημαντικά και η Ευρώπη.

Παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν εν μέρει διαφορετικές πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο, δήλωσε ωστόσο ότι τώρα η ίδια αισθάνεται ότι έχουν προσεγγίσει ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από ότι πριν από δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτώμενος σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρώπης στην κρίση της Λιβύης, τόνισε ότι οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές της διένεξης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Καλά τα νέα για τη Λιβύη, λέει η Κομοσιόν

Σε μήνυμα στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη για την «τεράστια προσπάθεια» και για το γεγονός ότι η Διάσκεψη τελικά έγινε. «Το αποτέλεσμα είναι θετικό για τη Λιβύη» επισήμανε.

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου χαιρετίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και η τήρηση του εμπάργκο όπλων είναι καθοριστικής σημασίας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Θα συγκροτήσουμε ειδική επιτροπή

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφέρθηκε στη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης των συμφωνηθέντων, η οποία, όπως είπε, θα διασφαλίσει την υλοποίηση των σημερινών αποφάσεων και θα συνοδεύει τις περαιτέρω εργασίες του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Στήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

«Η Επιτροπή θα καθοδηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ξεκινήσει τις εργασίες της ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται – για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά».

Η σύσταση των Επιτροπών θα γίνει στην Γερμανία και η Γερμανία θα είναι ο οικοδεσπότης και συμπρόεδρος και στην συνέχεια όλοι οι διεθνείς εταίροι που ήταν σήμερα εδώ και εκείνοι οι οποίοι θα προστεθούν, θα πάρουν με την σειρά την ευθύνη στα χέρια τους, εξήγησε ο κ. Μάας.

Πέραν αυτού, τα αποτελέσματα και τα πιθανά περαιτέρω βήματα θα τεθούν σε όλα τα κατάλληλα πολυμερή σχήματα – όχι μόνο στα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισε ανέφερε ενδεικτικά ότι ήδη αύριο το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η δουλειά μόλις τώρα ξεκίνησε και μπροστά μας έχουμε σίγουρα δύσκολο δρόμο εντατικής δουλειάς. Αλλά ήταν πολύ σημαντικό σήμερα σε αυτή την διάσκεψη να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το πνεύμα συνεργασίας που ζήσαμε σήμερα πηγαίνει πολύ πέρα από ό,τι είδαμε σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι τώρα πρέπει να «καταφέρουμε να φέρουμε μαζί τις λιβυκές αντίπαλες πλευρές ώστε μαζί τους – μια που τώρα το θέμα είναι η εκεχειρία και η κατάπαυση του πυρός – να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες ώστε ο εμφύλιος στην Λιβύη να πάει προς πολιτική λύση και να επιτύχουμε στην Λιβύη μόνιμη ειρήνη».

Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη η κυβέρνηση.

«Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων», αναφέρουν κυβερνητικες πηγές για τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ