Οι δύο άμεσα αντιμαχόμενοι στον εμφύλιο της Λιβύης βρίσκονται στο Βερολίνο, ωστόσο σε χωριστές αίθουσες εντός της γερμανικής καγκελαρίας. Αμφότεροι αναμένεται να προσκληθούν στην αίθουσα συνεδρίασης, μόνο εφόσον οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες καταλήξουν σε συμφωνία
Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο όσον αφορά στο ενδεχόμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη μεταξύ του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, και του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Οι δύο άμεσα αντιμαχόμενοι στον εμφύλιο της Λιβύης βρίσκονται στο Βερολίνο, ωστόσο σε χωριστές αίθουσες εντός της γερμανικής καγκελαρίας. Αμφότεροι αναμένεται να προσκληθούν στην αίθουσα συνεδρίασης, μόνο εφόσον οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες καταλήξουν σε συμφωνία.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, εμφανίστηκε αβέβαιος.
«Αυτό εξαρτάται από αυτούς. Δεν γνωρίζω. Αμφιβάλω αν θα μιλήσουν, επειδή στη Μόσχα αρνήθηκαν να το κάνουν» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.
Το «στοίχημα» της Μέρκελ
Η παρουσία των δύο ανδρών στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών μάλιστα αποτελεί ένα από τα στοιχήματα τα οποία καλείται να κερδίσει η διεθνής κοινότητα κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Η προσωπική αντιπάθεια που θρέφει ο ένας για τον άλλον καθιστά αδύνατη τη συνύπαρξή τους στην ίδια αίθουσα έστω και με τους ισχυρούς του κόσμου σε ρόλο γεφυροποιού.
Ασφαλώς, πρόκειται για ζήτημα ουσίας, το οποίο θα πρέπει να λύσει η οικοδέσποινα γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ενδεχομένως και με τη βοήθεια των υψηλών φιλοξενουμένων της, όπως του Βλαντιμίρ Πούτιν ή του Μάικ Πομπέο.