Στο τραπέζι κυβέρνησης και θεσμών βρέθηκε και το πτωχευτικό δίκαιο.
Μέχρι τέλος Απριλίου θέλει η κυβέρνηση να ψηφιστεί το νέο πτωχευτικό δίκαιο.
Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα θα αντικαταστήσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στις συναντήσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια, οι τελευταίοι τόνισαν ότι το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που ετοιμάζει η κυβέρνηση πρέπει να είναι απλό, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και να δίνει πραγματική δεύτερη ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στις υπερδανεισμένες χωρίς προοπτική επιχειρήσεις.
Το πτωχευτικό δίκαιο
Το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας με τη σημερινή του μορφή παύει να ισχύει στις 30 Απριλίου. Το νέο πλαίσιο θα είναι αυστηρότερο.
Το νέο σύστημα θα ενσωματώνει και ένα «δίχτυ προστασίας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο όμως θα έχει διαφορετική μορφή από το υφιστάμενο.
Στην πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση των οικονομικά ασθενέστερων συντάσσονται και οι τράπεζες, εκτιμώντας ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει και αυτό να περιλαμβάνει κρατική επιδότηση της δόσης του δάνειου για συγκεκριμένες ομάδες.
Ο νόμος 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και παρατάθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, θα αποτελέσει το ορόσημο για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.
Από την 1η Μαΐου και με το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας σε ισχύ, προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουν μόνο οι πλέον ευάλωτοι οικονομικά και αυτή θα δίνεται από το κράτος (δομές Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας).
Ο αιτούμενος την προστασία της κύριας κατοικίας, εφόσον κρίνεται ως πλέον οικονομικά αδύναμος, θα λαμβάνει επίδομα στέγασης ή αλλιώς κρατική επιδότηση ενοικίου.
Οι πλειστηριασμοί
Ήδη, οι πλειστηριασμοί «τρέχουν», ασχέτως της αξίας των ακινήτων για την οποία οι τράπεζες είχαν θέσει μέχρι πρότινος άτυπα πλαφόν προστασίας. Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών εμφανίστηκαν ανήσυχα για κάμψη των πλειστηριασμών το 2019 σε σχέση με το 2018.
Τα κλιμάκια της ελληνικής πλευράς παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν αύξηση των πλειστηριασμών το 2019, ανέφεραν ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί 5.000 πλειστηριασμοί, ενώ για το τρέχον έτος εκτίμησαν ότι θα διενεργηθούν 25.000 πλειστηριασμοί.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία στο διάστημα από 1 Ιουλίου 2019 μέχρι 10 Ιανουάριου 2020, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 39.689, έχουν υποβληθεί 1.548 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
Επίσης έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, έχουν γίνει αποδέκτες 172 προτάσεις ρύθμισης από δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων, ενώ έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.