Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ημιεπίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου Tasnim, οι ιρανικές αρχές είναι επίσης έτοιμες να επιτρέψουν σε εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να εξετάσουν τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά
Την αποστολή των μαύρων κουτιών του μοιραίου Boeing της Ukraine International Airlines, το οποίο συνετρίβη στο Ιράν αφού είχε χτυπηθεί από πύραυλο, παρασύροντας στο θάνατο 176 ανθρώπου, στην Ουκρανία αποφάσισαν οι αρχές της Τεχεράνης.
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ημιεπίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου Tasnim, οι ιρανικές αρχές είναι επίσης έτοιμες να επιτρέψουν σε εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να εξετάσουν τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά.
Ο Χασάν Ρεζάιφαρ, επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, δήλωσε ότι στόχος είναι να εξεταστούν οι πληροφορίες σχετικά με τους καταγραφείς «με τη βοήθεια των χωρών της Γαλλίας, του Καναδά και της Αμερικής».
«Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε τα μαύρα κουτιά θα αποσταλούν στη Γαλλία» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αποκλείεται οποιαδήποτε προσπάθεια ανάγνωσης των δεδομένων από τα κουτιά επί ιρανικού εδάφους.
Ενδελεχή έρευνα ζητεί ο Τριντό
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος πιέζει εδώ και ημέρες για ενδελεχείς έρευνες ως προς τα ακριβή αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν πρέπει να αποστείλει τα μαύρα κουτιά στη Γαλλία για περαιτέρω ανάλυση.
Η Γαλλία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τους καταγραφείς στοιχείων πτήσης και του πιλοτηρίου.
Δύο οι πύραυλοι που το χτύπησαν
Στο μεταξύ, νέο βίντεο – ντοκουμέντο είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, στο οποίο διακρίνεται το ουκρανικό Boeing 737 να πλήττεται από δύο ιρανικές ρουκέτες και όχι από μία, όπως ήταν γνωστό μέχρι τώρα.
Πρόκειται για βίντεο από κάμερα ασφαλείας, η γνησιότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από τους New York Times.
Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση σε απόσταση 8 περίπου μιλίων από το αεροσκάφος και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 176 ανθρώπων.
Το νέο βίντεο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό για ποιο λόγο ο αναμεταδότης του αεροσκάφους σταμάτησε να λειτουργεί, προτού αυτό πληγεί από την (μέχρι σήμερα εικαζόμενη ως μοναδική) ρουκέτα.
Πλέον, προκύπτει ότι ο πρώτος πύραυλος εξουδετέρωσε τον αναμεταδότη, προτού ακολουθήσει ο δεύτερος.