Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν επίσης ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ολοκλήρωσε μια δύσκολη χρονιά με κάπως πιο θετικό τόνο, καθώς η ανακωχή στο εμπόριο τόνωσε την εμπιστοσύνη και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν υιοθετηθεί φάνηκαν τελικά να αποδίδουν.
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών το 2019 εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και φέτος αναμένονται περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει τις υποτονικές επενδύσεις και τη ζήτηση.
Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν επίσης ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ολοκλήρωσε μια δύσκολη χρονιά με κάπως πιο θετικό τόνο, καθώς η ανακωχή στο εμπόριο τόνωσε την εμπιστοσύνη και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν υιοθετηθεί φάνηκαν τελικά να αποδίδουν.
Όπως αναμενόταν, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνθηκε πέρυσι στο 6,1% από το 6,6% το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.
Αν και ακόμα ισχυρή με βάση τα διεθνή πρότυπα, και εντός του εύρους που στοχεύει η κυβέρνηση, ήταν η ασθενέστερη ανάπτυξη από το 1990.
Κρίσιμη χρονιά το 2020
Η χρονιά αυτή είναι κρίσιμη προκειμένου το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα να ικανοποιήσει το στόχο για διπλασιασμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και τα εισοδήματα τη δεκαετία έως το 2020 και να μετατρέψει την Κίνα σε μια «αρκετά ευημερούσα» χώρα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι για να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος θα απαιτηθεί η φετινή ανάπτυξη να παραμείνει γύρω στο 6%, αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομία ίσως αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση απ’ ό,τι το 2019.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μαζί με την αισιοδοξία για την Φάση 1 της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε προχθές Τετάρτη, έχουν ενισχύσει τις ελπίδες ότι η οικονομία ίσως έφθασε στο κατώτερο σημείο της.
Το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 6,0% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας σταθεροποίηση συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο, αν και είναι το ασθενέστερο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο ύστερα από βελτιωμένες επιδόσεις τον Νοέμβριο.
Αναθεώρηση στόχων
Πηγές που ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής δήλωσαν στο Reuters ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να ορίσει χαμηλότερο στόχο ανάπτυξης γύρω στο 6% φέτος από το 6,5% την περασμένη χρονιά, βασιζόμενη στις αυξημένες δαπάνες για τις υποδομές προκειμένου να αποτραπεί μια μεγαλύτερη επιβράδυνση.
Οι βασικοί στόχοι θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο.
Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, επίσης με τον ίδιο ρυθμό όπως τους τρεις προηγούμενους μήνες.
«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα υποχωρήσει περαιτέρω κάτω από το 6%», σχολίασε ο Μασαάκι Κάνο, επικεφαλής οικονομολόγος στη Sony Financial Holdings στο Τόκιο.
«Η κινεζική οικονομία είναι απίθανο να υποχωρήσει απότομα [… ] λόγω των κυβερνητικών πολιτικών, αλλά παράλληλα η τάση της περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας θα παραμείνει αμετάβλητη».