Διπλωματικός πυρετός με τον Χαφτάρ στην Αθήνα, ενώ ο Ερντογάν εξαπολύει απειλές

Διπλωματικός πυρετός με τον Χαφτάρ στην Αθήνα, ενώ ο Ερντογάν εξαπολύει απειλές

Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες, όχι όμως και την ελληνική κυβέρνηση, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Ελλάδα νωρίς το βράδυ της Πέμπτης

Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες, όχι όμως και την ελληνική κυβέρνηση, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Ελλάδα νωρίς το βράδυ της Πέμπτης.

Ο ισχυρός άνδρας του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), λίγα μόλις 24ωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, έφτασε στη χώρα μας όπου και θα έχει σειρά συναντήσεων.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας. Την ίδια στιγμή στο Σύνταγμα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο που διαμένει, θυμίζει φρούριο, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ έφτασε στο ξενοδοχείο του, στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν τις 21:30. Εκεί τον περίμενε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον οποίο είχε μικρής διάρκειας ιδιωτική συνάντηση.

Μπαράζ επαφών την Παρασκευή

Η επαφές Χαφτάρ στη χώρα μας θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής, στις 10:30 (παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 09:20), όπου και θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση των κυρίων Χάφταρ και Δένδια, ενώ στη μία το μεσημέρι -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Σημειώνεται πως ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, δεν είναι αρχηγός κράτους και έτσι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα ο κ. Χαφτάρ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Η «προαναγγελία» Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποψινή συνέντευξή του με κάποιο τρόπο «προανήγγειλε» την επίσκεψη Χαφτάρ όταν ανακοίνωσε πως επίκειται μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, ερωτηθείς για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Παράλληλα μίλησε για μια «έκπληξη», που όπως φαίνεται αποκαλύφθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Στην απόφαση αυτή της Ελλάδας για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι συμφωνίες αναφέρθηκε και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία.

Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.

«Ο Χαφτάρ συμφώνησε για εκεχειρία στη Λιβύη»

Όλα αυτά έρχονται λίγες ώρες αφότου ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, σύμφωνα με δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας από τη Βεγγάζη, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το dpa, ο Χάικο Μάας μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να πείσει τόσο τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ να συμμετέχουν στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη που έχει προγραμματιστεί να γίνει την προσεχή Κυριακή.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη Μάας στη Λιβύη, ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου.

«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε ο Μάας μετά από συνάντηση με τον Χαφτάρ στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη σύγκρουση με τη χρήση βίας και ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη κατάσταση στη Λιβύη μετά τον πόλεμο, πρέπει να διεξαχθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ηχηρή απάντηση στον Ερντογάν

Και ενώ το μεσημέρι στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) στο Twitter, είχε ανακοινωθεί πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ θα συμμετάσχει την Κυριακή στη διάσκεψη του Βερολίνου το κλίμα… δεν έδειχνε να ηρεμεί καθόλου. Αντιθέτως ήταν «πολεμικό».

Σε αυτό βοήθησαν και οι ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα στείλει στρατό στη Λιβύη, καθώς και σεισμογραφικό στις περιοχές που συμφώνησε με τον Σαράτζ.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, αναρτήθηκε μήνυμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σαλέχ, με το οποίο στρέφεται κατά της Τουρκίας. «Δεν θα επιτρέψουμε την Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας και θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους» φέρεται να είναι η δήλωσή του, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.

«Μπουρλότο» Ερντογάν στη Μεσόγειο

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες έβαλε «μπουρλότο» στις διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Λιβύη.

Η απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα στην περιοχή ενώ φαίνεται πως με την κίνηση αυτή δοκιμάζει και τις αντοχές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος  δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι στις αρχές Ιανουαρίου τα τουρκικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν μια σταδιακή εξάπλωση στην Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν «συντονισμό και σταθερότητα» στη χώρα που έχει υποστεί καταστροφές από τον πόλεμο.

Με το πρόσχημα λοιπόν της επιβολής της «σταθερότητας» στην περιοχή, ο Ερντογάν επιχειρεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, μένοντας στο πλευρό του Σάρατζ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας για τις επόμενες κινήσεις στη Λιβύη.

«Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τη Λιβύη» είπε ο Ακτάι και πρόσθεσε ότι «δεν θεωρεί την παρουσία της Τουρκίας (στη Λιβύη) ως κατοχή», αναφέρει η λιβυκή εφημερίδα Αλ Ουασάτ, επικαλούμενη δηλώσεις του τούρκου συμβούλου στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ.

Μάλιστα υποστήριξε σε προκλητικό τόνο ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για «να προστατεύσει τον λαό της» και ότι «δεν σκοπεύουν να καταλάβουν τη χώρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ