Τριντό: «Τα θύματα του Boeing θα ζούσαν αν δεν υπήρχαν εντάσεις στην περιοχή»

Τριντό: «Τα θύματα του Boeing θα ζούσαν αν δεν υπήρχαν εντάσεις στην περιοχή»

Οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο ουκρανικό Μπόινγκ, που κατερρίφθη από λάθος από το Ιράν την Τετάρτη, θα εξακολουθούσαν να ζουν, αν δεν υπήρχε η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, στην οποία συνέβαλε η Ουάσινγκτον, δήλωσε την Τρίτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο ουκρανικό Μπόινγκ, που κατερρίφθη από λάθος από το Ιράν την Τετάρτη, θα εξακολουθούσαν να ζουν, αν δεν υπήρχε η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, στην οποία συνέβαλε η Ουάσινγκτον, δήλωσε την Τρίτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Η διεθνής κοινότητα ήταν «πάρα πολύ σαφής όσον αφορά την ανάγκη ύπαρξης ενός αποπυρηνικοποιημένου Ιράν» σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και «διαχείρισης των εντάσεων στην περιοχή οι οποίες προκαλούνται επίσης από τις ενέργειες των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Global.

«Πιστεύω ότι, αν δεν υπήρχαν εντάσεις και μια πρόσφατη κλιμάκωση στην περιοχή, οι Καναδοί αυτοί θα βρισκόντουσαν αυτήν την στιγμή στα σπίτια τους με την οικογένειά τους», πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους 57 Καναδούς που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

Το Ιράν παραδέχθηκε το Σάββατο ότι κατέρριψε από λάθος το Μπόινγκ 737-800 της εταιρείας Ukraine International Airlines λίγο μετά την απογείωσή του την Τετάρτη από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Το Ιράν επέρριψε επίσης ευθύνες για την τραγωδία αυτή στον «αμερικανικό τυχοδιωκτισμό».

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ οξύνθηκε στις 3 Ιανουαρίου μετά τον φόνο από την Ουάσινγκτον ενός σημαντικού Ιρανού στρατηγού, του Κασέμ Σουλεϊμανί, στο Ιράκ, η οποία ακολουθήθηκε από ιρανικά αντίποινα με πυραυλικά πλήγματα κατά δύο αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ στις 8 Ιανουαρίου, μερικές ώρες προτού καταρριφθεί το ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο.

Ο Τριντό δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε «προφανώς» να έχει ειδοποιηθεί εκ των προτέρων από την Ουάσινγκτον για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος για τον φόνο του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Ο Μάικλ ΜακΚέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης αλυσίδας τροφίμων του Καναδά Maple Leaf Foods, ένας εργαζόμενος της οποίας έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του στην αεροπορική αυτή τραγωδία, επέκρινε την Κυριακή το βράδυ στο Twitter, χωρίς να τον κατονομάσει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον «ναρκισσισμό της Ουάσινγκτον» και προσάπτοντάς του ότι «αποσταθεροποιεί» τη Μέση Ανατολή.

Το Σάββατο ο Τριντό ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική τους επαφή να «ριχτεί άπλετο φως» στην καταστροφή αυτή και «να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες» και υπό τη μορφή οικονομικών αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Τριντό δήλωσε επίσης ότι επέμεινε κατά την τηλεφωνική του επαφή με τον Ροχανί για την συμμετοχή του Καναδά στην έρευνα. Οι Καναδοί ειδικοί που εστάλησαν στην Τεχεράνη θα έχουν πρόσβαση στα συντρίμμια του αεροπλάνου και στα μαύρα κουτιά του, σύμφωνα με Καναδούς υπευθύνους.

«Η τραγωδία αυτή έπληξε την ιρανο-καναδική κοινότητα, άφησε πόλεις όπως το Έντμοντον σε κατάσταση σοκ, πρόκειται για μια καναδική τραγωδία», δήλωσε την Κυριακή ο Τριντό αναφερόμενος στις «οδυνηρές» μαρτυρίες των οικογενειών θυμάτων που συνάντησε τις τελευταίες μέρες.

Το δυστύχημα αυτό, το πιο φονικό για τους Καναδούς μετά την επίθεση κατά ενός Μπόινγκ 747 της Air India το 1985 από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 268 Καναδοί, συγκλόνισε τη χώρα αυτή, στην οποία ζει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ιρανών της διασποράς στη βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2016 είχαν καταγραφεί 210.000 Καναδοί ιρανικής καταγωγής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ