Σκληρό «πόκερ» για τη Λιβύη – Στον «αέρα» η εκεχειρία, καθυστερήσεις παίζει ο Χαφτάρ

Σκληρό «πόκερ» για τη Λιβύη – Στον «αέρα» η εκεχειρία, καθυστερήσεις παίζει ο Χαφτάρ

Ρωσία και Τουρκία αισιοδοξούν ότι οι αντιρρήσεις του στρατάρχη Χαφτάρ θα καμφθούν και τελικά θα βάλει τελικά την υπογραφή του έτσι ώστε άμεσα να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός - Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα των μεγάλων δυνάμεων

Διπλωματικός «πυρετός» παρατηρείται τις τελευταίες ώρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη του Βερολίνου και το σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία συζήτησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ, τη στιγμή που Ρωσία και Τουρκία πιέζουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να υπογράψουν δεσμευτική συμφωνία εκεχειρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για σταθεροποίηση της βορειοαφρικανικής χώρας.

Μιας συμφωνίας πάντως που «κόλλησε» στη Μόσχα και πήρε αναβολή για την Τρίτη παρά τις φιλοδοξίες που υπήρχαν. Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαφτάρ, και ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), Φαγέζ Σάρατζ, φέρεται να σημείωσαν κάποια πρόοδο στις έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες, ωστόσο απέτυχαν να συμφωνήσουν σε άνευ όρων εκεχειρία.
Διαβάστε επίσης: Αργία Τριών Ιεραρχών – Τι θα ισχύσει τελικά

Στις συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου οκτώ ώρες, οι διαμεσολαβήτριες χώρες -Ρωσία και Τουρκία- προέτρεψαν τις δύο πλευρές να υπογράψουν δεσμευτική εκεχειρία για να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται τους τελευταίους εννιά μήνες. Ο Φαγιέζ Σάρατζ υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όπως επιβεβαίωσαν ο ρώσος και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα, ωστόσο ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει την επικείμενη συμφωνία.

Ενδεικτικό του όποιου «μουδιάσματος» υπήρχε από τις δύο πλευρές ήταν το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξήχθησαν χωριστά, καθώς Χαφτάρ και Σάρατζ δεν ήθελαν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Παρότι και οι δύο βρίσκονταν στη Μόσχα, η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον λίβυο στρατάρχη, ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε παρόμοια συνάντηση με τον λίβυο πρωθυπουργό.

Αναλυτές της κατάστασης στη βορειοαφρικανική χώρα εκτιμούν πως οι πρωτοβουλίες Ρωσίας – Τουρκίας πιθανότατα να καταφέρουν να «σπάσουν τον πάγο», ωστόσο θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν παρήγαγαν ουσιαστικό αποτέλεσμα πριν από τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με την παρουσία Γερμανίας, ΗΠΑ, Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας.
Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα με το επίμαχο προσχέδιο, τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίας χωρίς προϋποθέσεις. «Καλούνται να βάλουν ένα «τέλος» σε όλες τις επιθετικές επιχειρήσεις και να στραφούν στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Τονίζεται δε, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα καταβάλλουν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις της αφρικανικού κράτους.

Προβλέπεται μάλιστα, ο καθορισμός «γραμμής επικοινωνίας», η οποία θα διασφαλίζει την «επιβίωση» της κατάπαυσης του πυρός, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές θα επιλέξουν τα μέλη 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει αυτή τη «γραμμή επικοινωνίας» και θα παρακολουθεί την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Διπλωματική κινητικότητα για τη Λιβύη

Πέρα από τις όποιες προσπάθειες Ρωσίας – Τουρκίας στη Μόσχα, η διπλωματική κινητικότητα των μεγάλων δυνάμεων εντείνεται προκειμένου να επιτευχθεί τις επόμενες ώρες συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη του Βερολίνου και το σχέδιο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη συζήτησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενώ για την κατάσταση στη Λιβύη η γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη» δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο, με τις πληροφορίες να θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ