Στην ατζέντα των συνομιλιών Συρία, Λιβύη, Ιράν, Ιράκ, Ουκρανία. Μέρκελ και Πούτιν καταβάλλουν προσπάθειες για κοινές πρωτοβουλίες. Καθοριστικός για το Βερολίνο ο ρόλος της Ρωσίας στην επίλυση διεθνών κρίσεων.
Στη Μόσχα ξεκινούν το μεσημέρι στις 13.30 (ελληνική ώρα) οι συνομιλίες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Στο επίκεντρο της τετράωρης συνάντησης θα βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης επίκαιρα διεθνή θέματα όπως η κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν και την Ουκρανία. Το Βερολίνο θεωρεί ότι για την επίλυση των προβλημάτων ή τουλάχιστον για την αποκλιμάκωση της έντασης της κρίσης σε αυτές τις χώρες είναι απαραίτητη η συμβολή της Μόσχας.
Συνεργασία πέρα από διαφορές
Σε μια σειρά από ζητήματα Γερμανία και Ρωσία έχουν μάλιστα σε μεγάλο βαθμό κοινούς στόχους. Αναμένεται για παράδειγμα ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να μην ακυρώσει τελικά η Τεχεράνη τη διεθνή συμφωνία για το ατομικό της πρόγραμμα και να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ. Επίσης, κοινή αντίληψη επικρατεί σχετικά την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Αναφορικά με τη Συρία – η Γερμανία και η Ρωσία έχουν μεν διαφορετικές απόψεις για το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η αποχή όμως των ΗΠΑ από τα τεκταινόμενα στη χώρα και ο ισχυρός ρόλος της Ρωσίας σημαίνει για το Βερολίνο ότι χωρίς τη Μόσχα δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στη Λιβύη. Η Ρωσία υποστηρίζει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η Γερμανία αναγνωρίζει όπως και ο ΟΗΕ την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Η κ. Μέρκελ θα επιδιώξει σήμερα να αποκτήσει τη στήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης της κρίσης στη Λιβύη. Άμεσος γερμανικός στόχος είναι η συμμετοχή όλων των αντιμαχόμενων πλευρών σε μια διάσκεψη στο Βερολίνο τις επόμενες εβδομάδες.
«Μέτωπο» ενάντια σε Τραμπ
Στην περίπτωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία το ζητούμενο από την πλευρά του Βερολίνου είναι να συζητηθούν σήμερα τα επόμενα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις συνοριακές περιοχές τις Ουκρανίας με τη Ρωσία. Σε σχέση με τον επίμαχο γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου North stream 2 η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούν να θεωρηθούν σχεδόν σύμμαχοι ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε υπογράψει πριν από τα Χριστούγεννα νόμο που προβλέπει κυρώσεις ενάντια στις εταιρίες που κατασκευάζουν τον αγωγό στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ το μέτρο συνιστά «ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις.» Της ίδιας άποψης είναι και η ρωσική πλευρά.