Βαθιά ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η Τουρκία μετά την απόρριψη της ρωσσοτουρκικής πρότασης για κατάπαυση πυρός στη Λιβύη από τον στρατάρχη Χαφτάρ
Βαθιά ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η Τουρκία μετά την απόρριψη της ρωσσοτουρκικής πρότασης για κατάπαυση πυρός στη Λιβύη από τον στρατάρχη Χαφτάρ.
Έτσι, σύμφωνα και με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν σε ΜΜΕ της χώρας πως εφόσον η επέλαση του Χαφτάρ συνεχιστεί και απειληθεί η κυβέρνηση της Τρίπολης, η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το πεζικό, το ναυτικό και την αεροπορία της στην περιοχή.
Παράλληλα διευκρινίζουν πως η Τουρκία μπορεί να στήσει μια αερογέφυρα για να στηρίξει τον Σαράτζ, ο οποίος δέχεται ασφυκτική πίεση από τα στρατεύματα του Χαφτάρ.
Video Player
Η οργισμένη τοποθέτηση των τούρκων αξιωματούχων έρχεται μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον Χαφτάρ του καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τις 12 Ιανουαρίου.
Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.
Στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του, ο Άχμαντ αλ Μεσμάρι, ο Χάφταρ εκτιμά ότι η σταθερότητα ή η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς «την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων» και τη διάλυση και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών που, όπως λέει, ελέγχουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.
Επίσης στρατάρχης Χάφταρ «χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν»,ωστόσο τόνισε ότι συνεχίζονται «οι προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων». «Αυτές οι ομάδες κατέλαβαν την πρωτεύουσα και στηρίζονται από ορισμένες χώρες και κυβερνήσεις που τους παραδίδουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά (…) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτές οι χώρες στέλνουν επίσης μεγάλο αριθμό τρομοκρατών από παντού στον κόσμο για να πολεμήσουν τις ένοπλες δυνάμεις (που στηρίζουν τον Χάφταρ)» πρόσθεσε.
Ο στρατάρχης αναφερόταν στην Τουρκία, η οποία στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ. Ο Χάφταρ κατηγορεί την Άγκυρα ότι στέλνει στη Λιβύη φιλοτούρκους Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ, εναντίον του.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, με τον οποίο συζήτησε, επί σχεδόν τρεις ώρες, τις εξελίξεις στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Την τελευταία στιγμή, χθες πάντα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ακύρωσε την άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του Χάφταρ.
Το αίτημα Πούτιν – Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Ρωσία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Ερντογάν και Πούτιν, συζητήθηκαν διμερή θέματα και περιφερειακά ζητήματα. Έγινε ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με το καθεστώς τερματισμού των εχθροπραξιών στον Ιντλίμπ, την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, την κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράκ» υπογράμμισε ο Τσαβούσολγλου, προσθέτοντας ότι «οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Λιβύη, ο οποίος πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου».
Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι Πούτιν και Ερντογάν υιοθετούν κοινή στάση στο ζήτημα της εξομάλυνσης της κατάστασης στη Λιβύη.
«Έχει συμφωνηθεί κοινή στάση στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στη Λιβύη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα θα σταθώ στην έκκληση την οποία απηύθυναν οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν προς όλες τις πλευρές της Λιβύης: να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να κηρυχθεί εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (12 Ιανουαρίου), δηλαδή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή» δήλωσε ο Λαβρόφ.
Παράλληλα, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να συνεχίσουν τις επαφές σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη. «Εκφράσθηκε η ετοιμότητα να συνδράμουμε στην επιτυχία της διάσκεψης του Βερολίνου με θέμα τη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας τάσσονται υπέρ της ένταξης στην διαδικασία αυτή όλων των μερών της Λιβύης όπως και των γειτόνων της Λιβύης» δήλωσε ο Σεργκεί Λαβρόφ.