Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δουλειές των τουρκικών επιχειρήσεων στη Λιβύη αναστατώθηκαν από τη χρόνια εμφύλια διαμάχη στη χώρα.
Η Τουρκία σχεδιάζει να υπογράψει μέχρι τον Φεβρουάριο μια προκαταρκτική συμφωνία για αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εργασίες που είχε κάνει στη Λιβύη πριν από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011.
Mε αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με επίσημο αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Άγκυρα επιδιώκει να αναβιώσουν οι δουλειές των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή που πλήττεται από συγκρούσεις
Τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν για καιρό στη Λιβύη.
Ωστόσο, οι δουλειές τους εκεί αναστατώθηκαν εξαιτίας της αναταραχής, όταν οι αντάρτες ανέτρεψαν τον Μουάμαρ Καντάφι πριν από εννέα χρόνια.
Οι συνεχιζόμενες εμφύλιες διαμάχες αποτέλεσαν περαιτέρω πλήγμα για τις τουρκικές εταιρείες στη βορειοαφρικανική χώρα.
Ένα σημαντικό εμπόδιο για να αναζωογονηθούν οι επενδύσεις ήταν η αβεβαιότητα σχετικά με τα απλήρωτα χρέη.
Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης
Τώρα ο Μουζαφέρ Ακσόι, πρόεδρος του Τουρκολιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, δήλωσε πως οι δύο χώρες πλησιάζουν στην υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU).
«Η δουλειά για το MoU αναφορικά με τα παλιά συμβόλαια φθάνει στο τέλος. Τα προβλήματα των απλήρωτων χρεών, των αποζημιώσεων και μιας εγγυητικής επιστολής θα επιλυθούν», δήλωσε ο Ακσόι σε συνέντευξή του στο Reuters.
Η συμφωνία, η οποία πρόκειται να υπογραφεί αυτόν τον μήνα ή τον Φεβρουάριο, θα περιλάβει μια εγγυητική επιστολή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, 500 εκατομμύρια για ζημιές σε μηχανές και εξοπλισμό και απλήρωτα χρέη 1,2 δισ. δολαρίων, πρόσθεσε.
Καθώς τα projects στη Λιβύη έχουν ανασταλεί εξαιτίας των μαχών, οι καθυστερούμενες πληρωμές για τουρκικές εργολαβίες στη Λιβύη αντιστοιχούν σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει 400-500 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα που δεν έχουν ακόμη αρχίσει, πρόσθεσε ο Ακσόι.
Το μπίζνες της Τουρκίας στη Λιβύη εν μέσω εμφύλιας διαμάχης
Ο ίδιος υποστήριξε πως, παρά την αποδιοργάνωση, το εμπόριο μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραμένει σε άνοδο, με τις τουρκικές εξαγωγές να φθάνουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και με τις εισαγωγές στα 350 εκατομμύρια, δήλωσε ο Ακσόι.
Εντούτοις τούρκοι εργολάβοι με προγράμματα στη Λιβύη δεν έχουν μπορέσει να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή από τον Απρίλιο εξαιτίας των μαχών.
«Νέα συμβόλαια υπογράφηκαν: προγράμματα όπως σταθμοί ενέργειας, στέγαση, επιχειρηματικά κέντρα. Έχουν πέσει υπογραφές για εγγυητικές επιστολές για μερικά απ’ αυτά. Ωστόσο από τον Απρίλιο δεν έχουν καταφέρει να πάνε για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο Ακσόι.