Παρέμβαση Τραμπ για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Παρέμβαση Τραμπ για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Η τουρκική προκλητικότητα και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο ενός διπλωματικού αγώνα που ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Η τουρκική προκλητικότητα και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο ενός διπλωματικού αγώνα που ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Από το τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με τον αμερικανό πρόεδρο δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, δεν στάθηκε μόνο στην αναφορά των τουρκικών προκλήσεων και των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας, αλλά παρουσίασε με έμφαση «τι είναι έτοιμη να κάνει η Ελλάδα αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της», όπως το έθεσε πηγή με γνώση των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο.

Αυτό οδήγησε και στην «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», όπως είπε ο πρωθυπουργός στους Ελληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο, επέλεξε να μην προσωποποιήσει στον τούρκο πρόεδρο για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας δήλωση συμπαράστασης.

Η υπογραφή για τον EastMed, η πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών, η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και οι δυνατότητες επενδύσεων που παρουσιάζει η χώρα αποτέλεσαν ισχυρά όπλα της ελληνικής αποστολής στις συζητήσεις με την αμερικανική ηγεσία.

Τι είπαν Μητσοτάκης – Τραμπ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στα ΝΕΑ της Πέμπτης η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οι πρόσφατες περιπλοκές στη Μέση Ανατολή, εξελίχθηκε σε δύο επίπεδα. Στις δημόσιες δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να πάρει μια καθαρή θέση για την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς θα ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, μολονότι δήλωσε ότι διαφωνεί με τη δήλωση Ερντογάν ότι ο ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί είναι «μάρτυρας» και όχι «τέρας», όπως τον χαρακτήρισε εκείνος.

Οταν οι δύο ηγέτες έμειναν μόνοι τους, έγινε μια διαφορετική συζήτηση, όπως φάνηκε από τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι υπήρξε «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής» και για τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστης συμμάχου των ΗΠΑ και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι έθεσε εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κατέστησε σαφές στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε πιθανή παραβίασή τους.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι ηγετικοί παράγοντες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι η δραστηριότητα της Τουρκίας δεν αποτελεί μόνο πρόκληση για τις γειτονικές της χώρες, αλλά και ότι αντιστρατεύεται τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Ορισμένοι, μάλιστα, αμφισβητούν αν είναι πλέον δυνατόν να παραμείνει η Τουρκία προσδεμένη στη Δύση. Από τα συμφραζόμενα είναι φανερό ότι η ελληνική πλευρά βρήκε στην Ουάσιγκτον μεγαλύτερη κατανόηση για τις θέσεις και τις απόψεις της από ό,τι ανέμενε.

Η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την αναβάθμιση των F-16, τη συμπαραγωγή drones και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αγορά μιας μοίρας F-35 από το 2024 και μετά, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα, η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τον πλωτό σταθμό NLG και η παραχώρηση μέρους των υποδομών του για χρήση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η συμφωνία για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς.

Παναγιωτόπουλος: Θα απαντήσουμε δυναμικά στην Αγκυρα

Αλλωστε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ίδιαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια, και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό, κι αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα».

«Η (τουρκική) γραμμή είναι διαρκής και εντατική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Άμα αυτά συνεχιστούν αυτά από την τουρκική πλευρά, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση να το ξέρουν όλοι» διεμήνυσε.

Επεσήμανε ότι χθες (Τετάρτη) είχα πει ότι θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς ΗΠΑ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι κυρίως από την Τουρκία… Δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Η τουρκική προκλητικότητα σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη ούτως ή άλλως ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα σε συνάντηση που είχε με μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Τόνισε δε τη συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Ανέδειξε το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος για την περιφερειακή σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της και τη σταθερή, σημαντική συμβολή της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ