Συνεγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη με τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του Ιράν αλλά και στη Λιβύη. Με παρεμβάσεις, συστάσεις και επαφές σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Συνεγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη με τις ραγδαίες εξελίξεις στα μέτωπα του Ιράν, αλλά και σε αυτό της Λιβύης. Με παρεμβάσεις, συστάσεις και επαφές σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίστηκε σήμερα, Κυριακή, με την Μέρκελ να επικοινωνεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Να συνεχιστεί η στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά και τα δύο θέματα, οι Μέρκελ και Κόντε συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη κορύφωσης της διπλωματικής πίεσης, ώστε να προαχθεί η διπλωματική λύση για τη Λιβύη, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου», αναφέρει η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «για το Ιράν και το Ιράκ, υπάρχει κοινή βούληση να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Τέλος, η καγκελάριος Μέρκελ και ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή και τις επόμενες ημέρες.
Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Παρασκευή
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00, ώρα Βρυξελλών (15.00 ώρα Ελλάδας).
Η ΕΕ επιδιώκει να καττευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Ενδεικτική και η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν που δήλωσε σήμερα ότι ο κατευνασμός της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί είναι «προς το συμφέρον του Ιράν και του Ιράκ».
«Είναι επίσης προς το συμφέρον του Ιράν και ειδικά προς το συμφέρον του Ιράκ να επιλέξουν τον δρόμο της σύνεσης και όχι τον δρόμο της κλιμάκωσης», δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίασης των Βαυαρών συντηρητικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU).
Γαλλία : Το Ιράν πρέπει να «απόσχει από αντίποινα»
Στις επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, για ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης ήρθε να προστεθεί η σημερινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Το Ιράν πρέπει να «απόσχει από αντίποινα» μετά το θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους, και η διπλωματία πρέπει να ανακτήσει τα δικαιώματά της για να διασώσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Πρέπει «η ιρανική πλευρά να απόσχει από αντεπιθέσεις και αντίποινα αλλά και να αρχίσει διαπραγματεύσεις, το Ιράν πρέπει να επανέλθει στη συμφωνία της Βιένης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, να αρχίσει ευρύτερες συνομιλίες και η διαπραγμάτευση για τη σταθερότητα στην περιοχή να μπορέσει να πραγματοποιηθεί», σημείωσε ο Λε Ντριάν μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV.