Τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Μακρόν με τον Ιρακινό ομόλογό του με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ και με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν τονίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιρακινός ομόλογός του θα παραμείνουν σε στενή επαφή με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.
Συζήτηση και με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι
Ο Μακρόν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους αλλά και της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη.
Τα tweets του Μακρόν για την κατάσταση στο Ιράν
Στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος της Γαλλίας έγραψε στο Twitter:
«Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή δεν είναι μοιραία. Η Γαλλία έχει δύο προτεραιότητες τις οποίες μοιράζομαι με το σύνολο των ηγετών με τους οποίους έχω έρθει σε επικοινωνία: η εθνική κυριαρχία και η ασφάλεια του Ιράκ, καθώς και η σταθερότητα στην περιοχή, και η πάλη ενάντια στην τρομοκρατία του ΙΚ. Τίποτα δεν πρέπει να μας αποτρέψει από αυτούς τους στόχους».
la souveraineté et la sécurité de l’Irak, ainsi que la stabilité de la région ; la lutte contre le terrorisme de Daech. Rien ne doit nous détourner de ces objectifs. (2/2)
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 4, 2020
Επαφές και του Γάλλου ΥΠΕΞ
Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συζήτησε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και με τον υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.
«Όλοι σημειώσαμε ιδίως ότι συμφωνούμε πως είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η εθνική κυριαρχία του Ιράκ και όλης της περιοχής γενικά, καθώς και ότι είναι αναγκαίο το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε νέα παραβίαση της Συμφωνίας της Βιέννης», είπε ο Λε Ντριάν.
Με βάση τη Συμφωνία αυτή του 2015, οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη άρθηκαν το 2016, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από αυτή τη συμφωνία.