Εκδίκηση για την εξόντωση του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ζητούν στο Ιράκ. Απειλές από το Ιράν κατά ΗΠΑ.
Χιλιάδες Ιρακινοί φώναζαν σήμερα «Θάνατος στην Αμερική», σε πομπή πίσω από τα φέρετρα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, του κύριου υπολοχαγού του στο Ιράκ, που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανική επιδρομή.
Όσοι παρέστησαν στη νεκρική πομπή, στην περιοχή Καζιμίγια της Βαγδάτης όπου βρίσκεται ένα σιιτικό ιερό, φώναζαν επίσης «Εκδίκηση για τον Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις», τον επιχειρησιακό αρχηγό της Χασντ Αλ Σάαμπι, ενός συνασπισμού σιιτών φιλοϊρανών παραστρατιωτικών που εντάχθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.
Συνολικά, η αμερικανική «βολή ακριβείας ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου» που συνέτριψε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τα δύο αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν ο Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων – πέντε Ιρακινών και πέντε Ιρανών.
Τα φέρετρα των πέντε Ιρακινών μεταφέρθηκαν στην Καζιμίγια, καλυμμένα με την σημαία του Ιράκ ξεχωρίζοντας από το μαυροφορεμένο πλήθος που ακολουθούσε.
Οι σοροί των πέντε Ιρανών καλύπτονταν από την ιρανική σημαία.
Μετά την πορεία στην Καζιμίγια, τελέστηκαν οι κηδείες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης παρουσία πολλών Ιρακινών αξιωματούχων.
Παρουσία επισήμων η κηδεία Σουλεϊμανί
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Ιράκ Αντελ Αμπντελ Μάχντι παρέστη σήμερα στη κηδεία στη Βαγδάτη του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και στην κηδεία του ανθρώπου του Ιράν στη Βαγδάτη, του Ιρακινού Αμπου Μάχντι αλ-Μουχάντις, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.
Παρόντες ήταν επίσης ο Χάντι αλ-Άμπερ, επικεφαλής των φιλοϊρανικών κομμάτων στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι και αρκετοί επικεφαλής φιλοϊρανικών σιιτικών οργανώσεων.
Μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναβλήθηκε για αύριο, Κυριακή, ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν με τη σειρά τους να παραστούν στις κηδείες των δύο ανδρών.
Ο ισχυρός στρατιωτικός διοικητής του Ιράν Κασέμ Σουλεϊμανί θα ταφεί την Τρίτη στη γενέτειρά του, την Κερμάν του κεντρικού Ιράν, μετά το τριήμερο εθνικό πένθος και τις τελετές μνήμης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης.
Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποίησε ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Κόλπο.
Απειλές από το Ιράν
Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανού στρατηγού που έγιναν χθες και μεταδόθηκαν σήμερα από το πρακτορείο Tasnim.
«Τα Στενά του Χορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων … ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό…περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε.
Στον Λίβανο, ο Μοχάμεντ Ράαντ, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η απάντηση του φιλοϊρανικού «άξονα αντίστασης» στον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί θα είναι αποφασιστική, μετέδωσε το δίκτυο al-Mayadeen TV.
Ο Μοχάμεντ Ράαντ αναφερόταν στις υπό ιρανική στήριξη ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης τα τελευταία χρόνια.
Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διέπραξαν σφάλμα» βάζοντας στο στόχαστρο τον Σουλεϊμανί και ότι θα το αντιληφθούν τις επόμενες ημέρες.
Μία ημέρα μετά την εξόντωση του ισχυρού άνδρα του Ιράν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, το ΝΑΤΟ διέκοψε τις αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Ντίλαν Γουάιτ.
Στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες. Σκοπός της, η εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.