Politico: Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το νέο έτος

Politico: Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το νέο έτος

Οι συντάκτες του Politico, με βάση τα δεδομένα αλλά και το ημερολόγιο της νέας χρονιάς, επιχειρούν να εντοπίσουν τις εντάσεις που θα υπάρξουν το 2020, χωρίς να προβλέπουν... τέλος με ροδοπέταλα

Δεκάδες αναταράξεις έφερε στην Ευρώπη το 2019, αφού εκτός από τις πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έπεσαν, ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε στην εξουσία και έμεινε συντρίβοντας τους αντιπάλους του, υποσχόμενος να φέρει εις πέρας το Brexit, τη στιγμή που μια 16χρονη από τη Σουηδία ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών για το κλίμα και έγινε πρόσωπο της χρονιάς, σύμφωνα με το 2019.

Οι συντάκτες του Politico, με βάση τα δεδομένα αλλά και το ημερολόγιο της νέας χρονιάς, επιχειρούν να εντοπίσουν τις εντάσεις που θα υπάρξουν το 2020, χωρίς να προβλέπουν… τέλος με ροδοπέταλα.

Δείτε αναλυτικά:

Προστατευτισμός έναντι της Κίνας

Ένα από τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι η σχέση της με την Κίνα. Μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται ότι θα στρέψουν τις Βρυξέλλες σε μια βιομηχανική πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, κεντρικό σχεδιασμό και υπεράσπιση της Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνει βέτο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη και αποκλεισμούς ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις. Την ίδια ώρα, η ΕΕ διαλέγει να στηρίξει τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, αναμένονται μεγάλες συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλες παλαιές βιομηχανίες.

Ωστόσο, χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, όπως και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων αναμένεται ότι θα κατηγορήσουν την πολιτική της Γαλλίας και της Γερμανίας ως υποκριτική. Ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο θα κωφεύουν στις διαμαρτυρίες τους.

Φόβοι για νέα οικονομική κρίση

Οι συντάκτες του Politico εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα οικονομική κρίση, μια δεκαετία μετά την τελευταία, λόγω της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αν και Ουάσινγκτον και Πεκίνο βρίσκονται σε εκεχειρία, η ειρήνη και η οικονομία στην Κίνα είναι εύθραυστες. Οποιαδήποτε πολιτικό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες που θα αμβλύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο βρίσκονται τα προειδοποιητικά λαμπάκια στους πίνακες ελέγχου των παρατηρητών της αγοράς και των αναλυτών. Πολλές κατηγορίες μετοχών και ομολόγων διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές.

Οι συνομιλίες για μετά τη νέα σχέση Βρετανίας – ΕΕ

Κι ενώ η Βρετανία αναμένεται ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, οι συνομιλίες για τη νέα σχέση των δύο μερών δεν αναμένονται εύκολες και εξαρτάται από τη φύση της σχέσης που θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείει κανείς ένα σκληρό Brexit.

Η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή

Την ίδια ώρα, τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται ότι θα χτυπήσουν νέα υψηλά το 2020, χωρίς να υπάρχουν δείγματα ότι η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που επηρεάζει χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς, φορολογία στα αεροσκάφη, κανονισμούς για τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, το ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και τις χώρες της πιο πράσινης Δύσης, έναντι της Ανατολής, που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η Πολωνία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κερδίσει τη χώρα και τους συμμάχους της.

Η τεχνολογία αναλαμβάνει τον έλεγχο

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη καλείται το 2020 να ασχοληθεί με τις νέες τεχνολογίες. Ήδη, οχήματα χωρίς οδηγό κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους. Κολοσσοί της αεροδιαστημικής, όπως η Airbus και η Boeing, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Uber, ακόμη και τα McDonald’s ποντάρουν σε παραδόσεις με drones και αεροταξί.

Την ίδια ώρα, κι ενώ Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, υπάρχουν ανησυχίες για ζητήματα ιδιωτικότητας και πολιτικών ελευθεριών.

Το Ιράν

Σε «αγκάθι» ολοένα και περισσότερο εξελίσσεται το θέμα του Ιράν, με την Τεχεράνη και τους Φρουρούς της Επανάστασης να αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία, καθώς χάνουν τα τελευταία ερείσματα στην κοινή γνώμη. Τα μαζικά ασφαλιστικά συστήματα και οι επιχορηγήσεις που κράτησαν το Ιράν ενωμένο, αναμένεται ότι θα διαλυθούν, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες.

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις με τη Βαρσοβία

Την ίδια ώρα, προβληματικές είναι οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, καθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο υποψήφιος του κόμματος διατηρεί το προβάδισμα, στο παρελθόν οι προεδρικές εκλογές έχουν προκαλέσει έκπληξη. Εάν χάσει, τότε η Πολωνία θα αντιμετωπίσει πολιτικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ