Σε εξαγγελία για πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) επανέλαβε την Παρασκευή από τον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας παράλληλα και λεπτομέρειες για το σχεδιασμό του υπουργείου
Σε εξαγγελία για πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) επανέλαβε την Παρασκευή από τον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας παράλληλα και λεπτομέρειες για το σχεδιασμό του υπουργείου.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του σε στρατιωτικά φυλάκια στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Έχει εξαγγελθεί πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και ΕΠΟΠ, στον αριθμό θα είναι μεταξύ 1.200 και 2.000, προκειμένου να στελεχώσουν και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και να ρίξουν και τον μέσο όρο ηλικίας των επαγγελματιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σχολιάζοντας, δε, τα σενάρια περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε σε όσα είπε για τις προσλήψεις ΟΒΑ και ΕΠΟΠ και πρόσθεσε: «Είναι κάτι το οποίο προτιμούμε από μία αύξηση της θητείας. Δηλαδή να έχουν οι στρατεύσιμοι το περιθώριο για άλλους επιπλέον δύο μήνες θητείας. Προτιμούμε Επαγγελματίες Οπλίτες, επιλεγμένους Οπλίτες, με κριτήρια που θα τεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην προκήρυξη που θα “τρέξει”, έτσι ώστε να υπάρξει μια προστιθέμενη αξία και μια ποιοτική αναβάθμιση και του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χρονιά που έρχεται».
Ο προϋπολογισμός του ΥΕΘΑ
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως ότι «είναι εντελώς ψευδές και αναληθές ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου είναι μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος» και παρέπεμψε «στα επίσημα μεγέθη του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και του 2020».
«Είναι κρίμα άνθρωποι που ανήκουν στο φάσμα των πολιτικών κομμάτων και αρθρώνουν δημόσιο λόγο, παρασύρονται από δημοσιεύματα – δεν ξέρω εάν αυτά είναι κακόβουλα ή απλώς κακά πληροφορημένα – για να προκαλούν εντυπώσεις ότι ο προϋπολογισμός για την ‘Αμυνα είναι μειωμένος. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός έχει τρία σκέλη: αυτό που αφορά στις αποδοχές του προσωπικού, το οποίο είναι ελαφρώς αυξημένο, αυτό που αφορά τους εξοπλισμούς, που κινείται στα ίδια επίπεδα αλλά όπως είπα θα λάβουν χώρα και οι ενισχύσεις στα κονδύλια της Άμυνας μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το κομμάτι του λειτουργικού προϋπολογισμού, δηλαδή τα έξοδα συντήρησης, τροφοδοσίας, υποστήριξης όλων των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Τα συγκεκριμένα έξοδα εμφανίζονται μεν μειωμένα κατά 48 εκατομμύρια πλην όμως, αυτό στην ουσία δεν θα γίνει, αφού θεσμοθετείται ένα Ειδικό Αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο “τραβάει” κατά κάποιον τρόπο κάποια κονδύλια από Υπουργεία που παρουσιάζουν υποεκτέλεση των πιστώσεων του Προϋπολογισμού» συμπλήρωσε.
«Το μόνο υπουργείο το οποίο μετά βεβαιότητος δεν θα παρουσιάσει υποεκτέλεση των πιστώσεων, το μόνο υπουργείο δηλαδή που απορροφά στο ακέραιο όλα τα χρήματα που του διατίθενται από τον προϋπολογισμό, είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο θα “τραβήξει”, όταν χρειαστεί από το Ειδικό Αποθεματικό, όχι μόνο τα 48 εκατομμύρια τα οποία φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από τον λειτουργικό προϋπολογισμό, αλλά κι ακόμα παραπάνω, εάν χρειαστεί. Στην ουσία, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό που είναι μεγαλύτερος ως προς τις δαπάνες για την Άμυνα σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους και ακόμα περισσότερα κονδύλια που θα διατεθούν για την αναβάθμιση της Εθνικής ‘Αμυνας κατόπιν αποφάσεως του Πρωθυπουργού, ο οποίος εντόπισε τα προβλήματα, τις προκλήσεις – τον βοηθήσαμε εμείς να το κάνει – και στη διάρκεια του 2020 θα μας διατεθούν τα επιπλέον χρήματα που χρειαζόμαστε» κατέληξε.