Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμπληρωματική μείωση που είχε προαναγγείλει πολλές φορές ο πρωθυπουργός και η οποία είχε εξαγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί το 2021.
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που τίθεται απόψε σε ψηφοφορία.
Η νέα μείωση θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά της πρώτης δόσης για το επόμενο έτος, τον ερχόμενο Αύγουστο.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, θα αναγγείλει και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και μια πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Με την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η διανομή επιδομάτων αλλά η μείωση των φόρων με συνέπεια, η ενίσχυση της ανάπτυξης για όλου και η αύξηση της απασχόλησης.
Ανακοίνωση μιας προαναγγελθείσας μείωσης
Τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σε διαδοχικές συνεντεύξεις που έδωσε τον περασμένο μήνα ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει βέβαιος για την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα επιπλέον χρήματα θα προκύψουν από την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί όπως είπε τον ερχόμενο Μάιο.
Ο κ. Σταϊκούρας έχει φροντίσει πάντως να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια διευκρινίζοντας ότι η αύξηση της φορολόγησης θα γίνει σε ζώνες και στόχο θα έχει την δικαιότερη φορολόγηση των ακινήτων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, λόγω καλύτερης εισπραξιμότητας που υπήρξε φέτος για τους φόρους ακίνητης περιουσίας, άφησε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.
«Έχουμε φέτος καλύτερη εισπραξιμότητα στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Μόνο στον ΕΝΦΙΑ είχαμε βελτίωση κατά 110 εκατ. περισσότερα. Δεν χρειάζεται να επιβάλλεται νέος φόρος και του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε τα παραπάνω σε παρέμβασή του, απαντώντας στις κατηγορίες του πρώην υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, που έκανε λόγο για φορολογική λαίλαπα της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μείωση φόρων.
Αυξημένα έσοδα παρά τη μείωση ΕΝΦΙΑ
Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, οι συνολικοί φόροι για την ακίνητη περιουσία μειώνονται κατά 6 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση κατά 205 εκατ. του ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος είναι ότι φέτος υπήρξε καλύτερη εισπραξιμότητα στον φόρο ακίνητης περιουσίας.
Ενώ ο αρχικός στόχος για τους συνολικούς φόρους ήταν 2,805 δισ. πριν την εξαγγελία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο τελικός στόχος είναι στα 2,799 δισ. ευρώ.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει επέκταση και εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας, καθώς σημαντικό μέρος της περιουσίας παρέμεινε για μακρά περίοδο εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, με αντίστοιχη επίπτωση στην κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης.
Υποστηρίζει πως απώτερος στόχος είναι, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του πλαισίου να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία οικονομικά πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.
Με τις δεσμεύσεις έναντι των θεσμών να αφορούν σε ένα νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών έως τον Μάιο του 2020 , το νομοσχέδιο προβλέπει ότι συστήνεται επιτροπή με τη συμμετοχή των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, καθώς και εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και εμπειρογνωμόνων, για την εισήγηση επί της διαμόρφωσης των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, σε αντικατάσταση του προηγούμενου αναποτελεσματικού καθεστώτος πολυκερματισμού με σωρεία επιτροπών και διαδικασιών.
Προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Επιτροπής, προβλέπεται η δυνατότητα αυτής να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιοσδήποτε άλλου δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τι προέβλεπε η πρώτη μείωση στον ΕΝΦΙΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας είδαν την πρώτη μείωση στον φόρο ακίνητης περιουσίας στα εκκαθαριστικά που δημοσιεύτηκαν στο τέλος του περασμένου Αυγούστου.
Τα βασικά σημεία που αφορούν τις ισχύουσες εκπτώσεις είναι τα εξής:
1. Η µείωση του ΕΝΦΙΑ κυμαίνεται από 10% έως 30%.
2. Ισχύουν εκπτώσεις 50% και 100% για αναπήρους, πολυτέκνους και τριτέκνους, µε αναπηρία άνω του 80%.
3. Θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις.
4. Θα τον καταβάλουν περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
5. Η πρώτη δόση εξοφλήθηκε στο τέλος Σεπτεµβρίου του 2019 και η τελευταία δόση τέλος Ιανουαρίου του 2020.
6. Η µείωση του ΕΝΦΙΑ ισχύει ως εξής: Για περιουσία έως 60.000 ευρώ κατά 30%, για περιουσία µέχρι 70.000 ευρώ 27%, για περιουσία µέχρι 80.000 ευρώ 25%, για περιουσία µέχρι 1.000.000 ευρώ στο 20% και για περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ κατά 10%.
7. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωµάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισµού.
8.Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες µηνιαίες δόσεις, µε την τελευταία να εξοφλείται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.
9. Πάνω από 475.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ έχουν µείωση 20%.
10. Η µείωση υπολογίζεται και στον συµπληρωµατικό φόρο.
11. Ο φόρος υπολογίστηκε µε βάση τις ισχύουσες αντικειµενικές αξίες.
12.Ισχύουν ως είχαν οι απαλλαγές από το φόρο 50% και 100% για ειδικές κοινωνικές οµάδες.
13. Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούµενοι που έχουν χαµηλά εισοδήµατα έως 9.000 ευρώ, αν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους εντός των ηµεροµηνιών του νόµου, η ακίνητη περιουσία τους να µην ξεπερνά τα 150 τ.µ., ενώ η αξία τις 200.000 ευρώ για µια τετραµελή οικογένεια.
14. Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτοµα µε αναπηρία, αν έχουν υποβάλει εµπρόθεσµα και σωστά τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Αν το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδηµα του προηγούµενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώµενο µέλος, το σύνολο της επιφάνειας των ακινήτων τα 150 τετραγωνικά µέτρα και η αξία της περιουσίας τις 85.000 ευρώ για τον άγαµο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαµο ή τη µονογονεϊκή οικογένεια, µε ένα εξαρτώµενο τέκνο, και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαµο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώµενα τέκνα τους ή τη µονογονεϊκή οικογένεια, µε δύο εξαρτώµενα τέκνα.
15. Πλήρης απαλλαγή στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαµβάνουν ανάπηρα άτοµα κατά ποσοστό 80% και άνω, µε τις ακόλουθες προϋποθέσεις: συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδηµα 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώµενο µέλος. Σύνολο επιφανείας ακινήτων 150 τετραγωνικά µέτρα.
16. Στον προσδιορισµό του ΕΝΦΙΑ στο οικογενειακό εισόδηµα υπολογίζονται και έκτακτα εισοδήµατα, δηλαδή αποζηµιώσεις απόλυσης, κοινωνικές παροχές, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως τα επιδόµατα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόµατα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι µισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιµισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
17. Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συνυπολογίστηκαν τα επιδόµατα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόµατα των αναπήρων.