Στα άκρα η Τουρκία : Μετά τα drones στέλνει και F-16 στα Κατεχόμενα

Στα άκρα η Τουρκία : Μετά τα drones στέλνει και F-16 στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα για την προσγείωση-απογείωση και τουρκικών μαχητικών F-16 σε περίπτωση ανάγκης

Στα άκρα οδηγείται η Τουρκία στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει την «πειρατική» συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς μετά τη βάση για drones που άνοιξε στα Κατεχόμενα, περνά στο επόμενο βήμα καθώς ετοιμάζεται να στείλει και μαχητικά F-16.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα για την προσγείωση-απογείωση και τουρκικών μαχητικών F-16 σε περίπτωση ανάγκης.

 

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ που αναμεταδίδει το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», το  αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα αναμένεται μάλιστα να διαμορφωθεί καταλλήλως, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτεί F-16, με πρόβλεψη κατασκευής πίστας προσγείωσης/απογείωσης και μεγάλων υπόστεγων για να εισέρχονται τα αεροσκάφη.

Το αεροδρόμιο, όπως αναφέρεται, ήταν κλειστό για πολύ καιρό, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας που δημιουργούσε η γραμμή υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια στην περιοχή.

Στα άκρα η τουρκική επιθετικότητα

Έπειτα από τη «στρατηγική», όπως τη χαρακτηρίζει η «Γενί Σαφάκ», κίνηση με τα τουρκικά μη επανδρωμένα στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, τώρα η Τουρκία επιταχύνει την ίδρυση ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα λιμάνι για τα τουρκικά πλοία στην Κύπρο και να αυξήσει παράλληλα την αποτρεπτική ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των επιθετικών κινήσεων και της ρητορικής της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται απομονωμένη στη διεθνή «σκακιέρα» μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη.

Στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων, ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας Φουάτ Οκτάι δεν δίστασε χθες, να απειλήσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται», είπε χαρακτηρισατικά συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική με στόχο να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας αλλά και να δημιουργήσει τελεσμένα στην περιοχή.

Η είδηση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά τη δήλωση του ίδιου προσώπου σχετικά με το πρώτο τουρκικό drone,  που προσγειώθηκε στα Κατεχόμενα.

«Το πρώτο μας μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που έφτασε στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου για να αναλάβει καθήκοντα στους ουρανούς της ανατολικής Μεσογείου, θα προστατεύσει τα συμφέροντα της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και της χώρας μας και θα υπηρετήσει την ασφάλεια στην περιοχή και την ειρήνη. Καλή τύχη στο έθνος μας.», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Νεύρα από την Άγκυρα μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Οι προσπάθειες για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο «δεν θα φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να εμποδίσουν τη λύση του Κυπριακού και να ανοίξουν τον δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ συνεχίζουν «την ασεβή και παράλογη στάση» τους προς την Τουρκία.

Σε μία ακόμη νευρική αντίδραση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες για το 2020 που πέρασε από την αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων και το Κογκρέσο περιέχει και πάλι εχθρικά στοιχεία εναντίον της Τουρκίας. «Τα μέλη του Κογκρέσου που λόγους εσωτερικής πολιτικής βρίσκονται υπό την επίδραση εχθρικών προς την Τουρκία κύκλων, συνεχίζουν να βλάπτουν το όραμα βελτίωσης των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η άδικη παρεμπόδιση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35 παρόλο που έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, η επανάληψη της έκκλησης για κυρώσεις στη χώρα μας σε σχέση με την προμήθεια των S400, κατά τον ίδιο τρόπο η συμπερίληψη και του προγράμματος Turkish Stream στο πλαίσιο αυτού του νόμου, δείχνει ότι συνεχίζεται η ασεβής και παράλογη εχθρική στάση του Κογκρέσου στις αποφάσεις που λαμβάνουμε ως κυρίαρχο κράτος».

«Όσο για τις προσπάθειες για άρση προς την κατεύθυνση της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ του εμπάργκο όπλων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο, δεν θα φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να εμποδίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να ανοίξουν τον δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση» αναφέρει.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι απειλές και η γλώσσα των κυρώσεων δεν θα αποτρέψει ποτέ την Τουρκία από το να λαμβάνει με αποφασιστικότητα τα απαραίτητα βήματα για την εθνική της ασφάλεια».

«Να μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς εναντίον της Τουρκία» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα

Πάντως στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα αντιδρά με ψυχραιμία και μεθοδικές διπλωματικές κινήσεις με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας.

H Αθήνα μέσω της διπλωματικής οδού συνεχίζει να ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης διευρύνοντας καθημερινά τη συμμαχική ασπίδα υπέρ της Ελλάδας.

Στη συνάντηση με τον γ.γ του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια συνεργασίας «είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία».

Παράλληλα εξήγησε λεπτομερώς  για ποιο λόγο η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα.

Χθες, ο  υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε  σειρά επισκέψεων στη Μέση Ανατολή, όπου είχε συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Ριάντ με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, Dr. Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al Al-Sheikh.

Στη συνέχεια, έγινε  δεκτός από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdul Aziz Al Saud ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud.

Σήμερα, Τετάρτη , ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ