Τι γίνεται με προϋπολογισμό και επίδομα θέρμανσης

Τι γίνεται με προϋπολογισμό και επίδομα θέρμανσης

Έτσι, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τέλος Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 6,94 δισ. ευρώ έναντι έναντι στόχου για 4,71 δισ. ευρώ, με την υπεραπόδοση να φτάνει στα 2,24 δισ. ευρώ.

Κοντά στα 7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, ενώ για άλλη μια φορά υπάρχει υπέρβαση του επίσημου στόχου γεγονός που αποδίδεται στα υψηλότερα έσοδα.

Έτσι, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τέλος Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 6,94 δισ. ευρώ έναντι έναντι στόχου για 4,71 δισ. ευρώ, με την υπεραπόδοση να φτάνει στα 2,24 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση 380 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και τις δαπάνες να είναι μειωμένες κατά 1,885 δισ. ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων. Σε σχέση με την Εισηγητική Έκθεση του 2020 είχαμε μια υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζει επίσης αξιόλογη βελτίωση ως προς τα έσοδα, ενώ δεν έχει ακόμα αναταχθεί η υποκτέλεση στις δαπάνες που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους», σημείωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το επίδομα θέρμανσης

Ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση των 68 εκατ. ευρώ κατά 5-10 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους των αιτήσεων, οι οποίες ήδη ξεπερνούν τις 500.000. Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου ώστε να καταβληθούν τα επιδόματα έως το τέλος του έτους, ενώ τον Ιανουάριο το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το όλο θέμα και θα λάβει αποφάσεις για τυχόν επανενεργοποίηση της διαδικασίας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το όποιο υπερπλεόνασμα ενδεχομένως προκύψει και πάλι στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου. Με βάση τα σημερινά στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μεταβάλει την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναλύοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ανέδειξε ιδιαίτερα την αύξηση της εισπραξιμότητας στον ΕΝΦΙΑ, όπου παρά τη διπλή μείωση του φόρου εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους θα μπουν στο ταμείο 150 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το γεγονός ότι χαμηλότερος φόρος πληρώνεται πιο εύκολα από τους οφειλέτες, ενώ είναι πιθανό και τα αυστηρά κριτήρια των 120 δόσεων να έχουν οδηγήσει σε βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών.

Το κοινωνικό μέρισμα

Σημειώνεται ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος κατευθύνεται στο κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ, που θα λάβουν 253.000 νοικοκυριά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες με ανάπηρα ενήλικα ή ανήλικα μέλη οι οποίες λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.

Αρκετές οικογένειες που ανήκουν στις άλλες τρεις κατηγορίες δικαιούχων -τους πολύτεκνους, τους μακροχρόνια ανέργους με εξαρτώμενα τέκνα και τους βραχυχρόνια ανέργους όπου ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, κινδυνεύουν να χάσουν το μέρισμα.

Και αυτό διότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος προβλέπει ότι για να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι από τις τρεις αυτές κατηγορίες δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το πραγματικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, εφόσον είναι μεγαλύτερο του πραγματικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ