Συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, η στάση Μητσοτάκη

Συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, η στάση Μητσοτάκη

Με προσδοκίες η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιμένει ουσιαστική υποστήριξη στις τουρκικές παραβιάσεις.

Το ότι το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

Από ελληνικής πλευράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, καθώς στόχος του είναι να διεθνοποιήσει το ζήτημα των προκλήσεων από μέρος της Αγκύρας.

Παράλληλες εξελίξεις αναμένονται  και στην Αθήνα, καθώς σήμερα αναμένεται ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh Eissa, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως του Έλληνα ομολόγου του και θα έχει συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του Νίκου Δένδια.

Τι αναμένεται στο κείμενο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δηλώσουν σήμερα- στηρίζοντας την Ελλάδα – πως το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Βερολίνο στηρίζει Αθήνα

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άνταμπαρ τόνισε πως το Βερολίνο «συμμερίζεται ρητά» τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο – βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε η κυρία Άντεμπαρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Την γραμμή της ελληνικής πλευράς έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει πρώτον από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε «Μην ξεχνάμε την καταδίκη του από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Αίγυπτο και Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».

Σε κάθε περίπτωση οι επιδιώξεις του πρωθυπουργού από την Σύνοδο Κορυφής σχετίζονται με δύο σημαντικά σημεία. Ότι ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας είναι παράνομος και ότι η Ελλάδα έχει την πλήρης στήριξη της ΕΕ.

Οι προσδοκίες

«Καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων αναμένει ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος.

«Ο πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου, με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Κόντε αναφέρθηκε στα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας, όπως και την πρόσφατη υπογραφή των τουρκο-λιβυκών «μνημονίων», και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στη συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της.

Το θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν ήδη τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του περασμένου Ιουνίου και Οκτωβρίου, (αλλά και οι σύνοδοι του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2018), επανέρχεται στο προσκήνιο -και όχι μόνο λόγω του ότι η Άγκυρα παρεμβάλλεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ιταλία συνεχίζει, φυσικά, να συναινεί με την ευρωπαϊκή στήριξη της Κύπρου- και ως συνέπεια των δυο μνημονίων που, όπως γνωρίζουμε, υπεγράφησαν από την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στους τομείς της ασφάλειας και της οριοθέτησης των αντίστοιχων ΑΟΖ, τις περασμένες ημέρες. Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Μπλόκο Γάλλων και Ιταλών σε Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο -Θα στείλουν πλοία

Εξάλλου, άμεση απάντηση στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζουν να δώσουν Γαλλία και Ιταλία, στέλνοντας στην περιοχή ερευνητικά και πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη την προκλητική ρητορική του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ