Απάντηση Τσαβούσογλου για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη

Απάντηση Τσαβούσογλου για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη

Την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες καταδίκασε σε έντονο ύφος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες καταδίκασε σε έντονο ύφος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, κατά την παρουσία του στη Ρώμη, ο κ. Τσαβούσογλου αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», είπε.

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό» είπε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτής, είπε πως «οποιοσδήποτε ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, διότι είναι μια νόμιμη συμφωνία. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή, απλά όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι και αυτό είναι δεδομένο».

«Αν καλείς τη Λιβύη λέγοντας: ‘Θα απελάσουμε τον πρέσβη σας αν δεν στείλετε τα έγγραφα της θαλάσσιας συμφωνίας’ η Λιβύη δεν θα γονατίζει. Αν τα ζητούσαν ευγενικά τόσο από εμάς όσο και από τη Λιβύη, θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τα έγγραφα», συνέχισε ο tούρκος αξιωματούχος.

Είπε κι άλλα

Στο «Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Med» στο οποίο συμμετείχε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δυο δημοσιογράφων και με αναφορά στο Κυπριακό, τόνισε: «Ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στηρίξαμε τις σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια. Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στην γύρω περιοχή».
Αναφερόμενος στη Συρία, ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η μόνη λύση, για τη χώρα αυτή, είναι πολιτικού χαρακτήρα» και πως «πρέπει να πεισθεί, σχετικά, και το καθεστώς της Δαμασκού».
«Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε επίσης ο Μ.Τσαβούσογλου, εκτιμώντας ότι «μετά την τουρκική επιχείρηση τα αποσχιστικά σχέδια ναυάγησαν». «Πρέπει να καθαρίσει, η χώρα, από κάθε τρομοκρατική οργάνωση», προσέθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι «δεν είναι σε θέση να προσφέρει κατάλληλες απαντήσεις στους πρόσφυγες».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν είμαστε ακόμη αυτόνομοι σε ό,τι αφορά την αεράμυνά μας και δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αγορές από τους συμμάχους μας».
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Rome Med, τόνισε, δε, ότι «η Τουρκία αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε αγορές από άλλες χώρες», με ευθεία αναφορά στην αγορά των συστημάτων αεράμυνας S- 400 από την Ρωσία.
«Η Ουάσιγκτον δεν το κατανόησε αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί της. Όσο για την Ρωσία, υπάρχουν σαφώς σημεία διαφωνίας, αλλά πρόκειται για γείτονά μας και η συνεργασία μας έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα», τόνισε ο Μ.Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε, επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι «στήριξαν τρομοκρατική οργάνωση η οποία επιτέθηκε στην Τουρκία» και ότι «δεν έκαναν απολύτως τίποτα κατά του αρχηγού της οργάνωσης αυτής, ο οποίος ζει στην Αμερική». Η προφανής αναφορά είναι στον πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όσο για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η χώρα του φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν είχε την αναγκαία στήριξη από την Ευρώπη».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δίκιο. Ζήτησε την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων. Αν δεν μας βοηθήσετε, τους πρόσφυγες αυτούς θα τους στείλουμε σε εσάς. Και, σίγουρα, δεν πρόκειται για απειλή» είπε, τέλος, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Διορία 72 ωρών στον Λίβυο πρέσβη

Νωρίτερα, την απόφασή του να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης έληξε το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον πρέσβη της Λιβύης προκειμένου να παραδώσει στην Αθήνα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι το οποίο δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης, οδήγησε τον Νίκο Δένδια να αποφασίσει – όπως είχε προαναγγείλει – την απέλασή του.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Πρόκειται , όπως είπε, για παράνομη απόφαση.

«Με λύπη ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του ανακοινώθηκε η απόφαση απέλασής του», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Όπως έγινε γνωστό, ο τέως πρέσβης της Λιβύης θα πρέπει μέσα σε διάστημα 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ολόκληρη η δήλωση Δένδια έχει ως εξής:

«Η ανάρτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.

Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο» καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.

Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Μετά λύπης μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί, ο Λίβυος Πρέσβυς στην Αθήνα εκκλήθη στο Υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Θα ήταν σκόπιμο, ως προς αυτό, να διευκρινήσουμε τα εξής:

α) η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή.

β) Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί.

γ) Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

δ) Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων».

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Την ώρα που οι εξελίξεις με τον πρέσβη της Λιβύης είναι καταιγιστικές ανακοινώθηκε θα φτάσει την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ