Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα
Πριν από τα Χριστούγεννα, 200.000 νοικοκυριά των πλέον ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από 500 έως και 1.000 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το περίγραμμα και ο υπουργός Οικονομικών, αφού ενημερώσει πρώτα τους δανειστές και πάρει από αυτούς το «πράσινο φως» -τυπικό μεν αναγκαίο δε- θα δώσει τις λεπτομέρειες, τόσο για αυτούς που θα το λάβουν, όσο και το ποσό που θα πάρει ο καθένας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως περίπου 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».
Το κοινωνικό μέρισμα
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέρισμα θα είναι από 500 έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ θα υπάρχουν κριτήρια για όλες τις κατηγορίες, εισοδηματικά και περιουσιακά για τρεις κατηγορίες των δικαιούχων.
Τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατ. ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.
Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να λάβουν το μέρισμα σε μετρητά οι 200.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια εφάπαξ μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος.
Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, φέρνοντας ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.
Ποιοι το δικαιούνται
Το ποσό που θα αποφασιστεί τελικά θα διανεμηθεί σε
– Μακροχρόνια ανέργους.
– Πολύτεκνες οικογένειες.
– Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική των επόμενων ετών, έδωσε σε συνέντευξή του το ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός τόνισε, ότι «υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες, αλλά υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα είναι οι άνεργοι. Όταν το 2013 δημιουργήθηκε ένα αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να διανείμει μέρισμα στους μακροχρόνια ανέργους».
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν τους έλαβε υπόψη», ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε με μόνιμο τρόπο αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσα από μία συνεκτική πολιτική και αν μπορούμε μέσα στα περιθώρια που δημιουργούνται κάθε χρόνο να υπάρχει μία πρόσθετη στήριξη σε αυτές τις ομάδες. Σημείωσε επίσης ότι το μέρισμα πρόκειται για μία έκτακτη παροχή. Φέτος δεν περιμέναμε το τέλος της χρονιάς, επιλέξαμε να κάνουμε μία ολιστική προσέγγιση σε όλες αυτές τις κατηγορίες στήριξης που προηγήθηκαν».