Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και η ΝΔ να κάνει... περίπατο στην πρόθεση ψήφου καθώς προηγείται με 16,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φαίνεται ότι το Προσφυγικό αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση.
Η διαχείριση του Προσφυγικού εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής».
«Αγκάθι» το Προσφυγικό
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πολίτες αναγνωρίζουν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό με 33%, και ακολουθούν η οικονομία με 28% και η ανεργία με 14%.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Προσφυγικό θεωρείται το βασικότερο πρόβλημα ακόμη και από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων πλην της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, θεωρείται μείζον θέμα για το 19% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% του ΚΙΝΑΛ, το 17% του ΚΚΕ και το 34% του ΜέΡΑ25.
Φαίνεται πως το Προσφυγικό απασχολεί περισσότερο τους δεξιούς και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, δηλαδή την εκλογική βάση της ΝΔ, οι οποίοι όμως παρά την ανησυχία τους στηρίζουν την κυβέρνηση και αξιολογούν θετικά το έργο της στο συγκεκριμένο θέμα σε ποσοστό 69%, που υπερβαίνει κατά έντεκα μονάδες το 58% του συνόλου των θετικών γνωμών που συγκεντρώνει η κυβέρνηση.
Τι λένε οι πολίτες
Το Μεταναστευτικό κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών από τον Σεπτέμβριο και μετά, που σημαίνει ότι το αναγνώρισαν ως πρόβλημα επειδή εμφανίστηκε ξανά, και ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν καταλογίζει, σε αυτή τη συγκυρία, ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προβλήματος. Σε αυτό, ίσως, παίζει ρόλο και η επιλογή του Πρωθυπουργού να μην κρύψει το ζήτημα κάτω από το χαλί αλλά να το προτάσσει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ειδικά στο εξωτερικό, επισημαίνοντας την ανάγκη να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα.
Το αυξημένο ποσοστό ανησυχίας για το Μεταναστευτικό εμπεριέχει στον πυρήνα του και ένα ζήτημα ασφάλειας για τους πολίτες, το οποίο τώρα είναι δύσκολο να μετρηθεί αυτόνομα, αλλά αποτελεί τμήμα της συνθετότητας του προβλήματος.
Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κυριαρχεί ως θέμα η οικονομία, με το 35% να την ιεραρχεί ψηλότερα από το Μεταναστευτικό.
«Περίπατος» για τη ΝΔ – Πάνω από 16 μονάδες η διαφορά
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,6% (ελαφρώς μειωμένο από το 38,5% του Οκτωβρίου), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση με 21,3%, διαφορά 16,3% μονάδων.
Σταθερό είναι το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής, με 6,2%. Στο ποσοστό του παραμένει και το ΚΚΕ με 4,8% καθώς και το ΜέΡΑ25 με 3,8%. Μικρή άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση που από 3% ανέβηκε σε έναν μήνα στο 4,2% ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος αύξησε το ποσοστό δημοφιλίας του από 22% σε 25%, τάση που αποδίδεται στη μετακίνηση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ.
Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης
Όσον αφορά τα ποσοστά δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, πρώτος και με πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (64%), στη δεύτερη θέση είναι η Φώφη Γεννηματά (39%) και τρίτος εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας (38%).
Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 36%, ο Γ. Βαρουφάκης με 32 και ο Κ. Βελόπουλος με 25%.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 64% των πολιτών θεωρεί επιτυχημένο τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 25% θετικών γνωμών ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφορικά με την αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, μόλις το 22% των ερωτηθέντων βλέπει θετική τη συνεισφορά του ενώ 67% τον κρίνει αρνητικά.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 45%, έναντι του 16% που επέλεξε τον κ. Τσίπρα.
Η πορεία της χώρας στο «μικροσκόπιο» των πολιτών
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των απαντήσεων που έδωσαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται πως η αισιοδοξία – τουλάχιστον σε κάποιους τομείς- έχει αρχίσει να επιστρέφει.
Στην ερώτηση αν η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το 53% των πολιτών απαντά θετικά ενώ το 36% σημειώνει πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Αντιστοίχως, το 41% των πολιτών εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα καλυτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα, ενώ μόλις το 18% λέει πως θα χειροτερέψουν.