Οι φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση, αποτιμώνται θετικά στην έκθεση της Κομισιόν.
Τα εύσημα στην κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και την ανάπτυξη θα αποδίδει η Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της έκθεσής της πιστοποιεί τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση για το πακέτο φοροελαφρύνσεων του 2020.
Υπό αυτό το πρίσμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν, για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η έκθεση αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο καταγράφοντας επαρκή πρόοδο η οποία οδηγεί σε σύσταση για ενεργοποίηση των παρεμβάσεων.
Η έκθεση της Κομισιόν
Επίσης, περιλαμβάνει νέες βελτιωμένες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους ενσωματώνοντας και τη ραγδαία βελτίωση στο μέτωπο των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού του δημοσίου, διευκολύνοντας την ελληνική πλευρά να επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο για να ανοίξει, και τυπικά, τη συζήτηση για την αναθεώρηση των στόχων για τα πλεονάσματα.
Η Επιτροπή αναμένεται να αποδίδει εύσημα στη νέα κυβέρνηση για την επιτάχυνση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο μεταρρυθμιστικό έργο.
Αναφορικά με το μέτρο της αναβολής επί τριετία του ΦΠΑ για ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 η Κομισιόν δείχνει «κίτρινη» κάρτα καθώς θεωρεί ότι βοηθά την παραοικονομία.
Στην έκθεσή της για την 4η αξιολόγηση, μέρος της οποίας διέρρευσε στον τύπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα βοηθήσει την παραοικονομία. Για τον λόγο αυτό σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα για να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα και να αντιμετωπίσει και την παραοικονομία.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι ψηλότερο από τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ) και θα κυμανθεί στο 3,8%, δεδομένου ότι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τους θεσμούς για τα μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ της προηγούμενης κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο.
Όπως αναφέρει η έκθεση το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με μείωση της οροφής δαπανών του Δημοσίου κατά 0,6% του ΑΕΠ.
Η εισήγηση της Κομισιόν, που σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, θα συζητηθεί τώρα στη συνεδρίαση του ΕWG, το οποίο θα ετοιμάσει και την τελική εισήγηση στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Στην εν λόγω συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα των επιστροφών των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, όπου θα εγκριθεί η εκταμίευση του ποσού των 767 εκατ. ευρώ.