Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Στα μπλε «ντύθηκε» η Ακρόπολη φωνάζοντας με αυτόν τον τρόπο υπέρ των δικαιωμάτων των Παιδιών. Ειδικότερα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποδέχθηκε το αίτημα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, ώστε η Ακρόπολη -επίσημα- στις 20 Νοεμβρίου να φωταγωγηθεί με μπλε, το οποίο είναι το επίσημο χρώμα του οργανισμού.
Στην επέτειο, φωταγωγημένα με μπλε χρώμα, συμμετέχουν μνημεία και σημαντικά κτήρια σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πύργος της Σαγκάης στην Κίνα, το Πάνθεον στην Γαλλία, η Πέτρα στην Ιορδανία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στον περσινό εορτασμό, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Όπερα του Σίδνεϊ, η Αψίδα του Θριάμβου ο Πύργος στο Παρίσι, το Empire State Building στη Νέα Υόρκη και το Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης στο Πεκίνο και άλλα προβεβλημένα διεθνώς μνημεία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Everyday a different color. Greeks are having fun with the #acropolis #greece #athens
Μέσα στα 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης, η UNICEF έχει προσφέρει εξαιρετικά σημαντικό έργο για τα δικαιώματα του παιδιού, σε ό,τι αφορά την υγεία και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών (εμβολιασμοί, νεοπλασίες κ.λ.π.), τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, την κοινωνική πρόνοια, την παιδική εργασία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την εμπορία παιδιών και την προστασία τους από ναρκωτικά, καθώς και άλλες μορφές εκμετάλλευσης των παιδιών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Blue Acropolis #blueacropolis #parthenon #acropolis #lightshow #flygreecedrone
Η Σύµβαση για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού υιοθετήθηκε οµόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεµβρίου του 1989. Έως σήµερα έχει επικυρωθεί από 193 χώρες, ενώ δεν την έχουν επικυρώσει δύο. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 ∆εκεµβρίου του 1992.
Τα 54 άρθρα της σύμβασης μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
Τα οφέλη για όλα τα παιδιά, ύστερα από την υπογραφή της διεθνούς σύμβασης πριν από 30 χρόνια, είναι ιστορικά. Ωστόσο παρ’ ότι τα παιδιά σήμερα ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιή, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, όπως δείχνει η έκθεση της UNICEF.
Σύμφωνα με την έκθεση η θνησιμότητα σε παιδιά κάτω των 5 ετών μειώθηκε κατά 60% από το 1989. Περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σήμερα στο δημοτικό και τα δικαιώματά τους έχουν ενταχθεί σε νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.
Αλλά η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν θεωρείται ισότιμη. Καθώς τα φτωχά παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί σε σχέση με τα παιδιά πιο πλούσιων οικογενειών.
Πηγή: www.news247.gr