Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, επιχείρησε να καταδείξει ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «αδειάζοντας» την Τ.Ο. Νίκαιας. «Δεν είμαι φασίστας» υποστήριξε, ενώ λίγη ώρα πριν οι υποστηρικτές του τον υποδέχθηκαν σε στάση προσοχής.
Χωρίς καμία συστολή, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής προσπαθώντας να απεμπλέξει τον εαυτό του από την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, «άδειασε» εξ ολοκλήρου τόσο τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όσο και τους πρώην βουλευτές του κόμματος.
Ο -κατά την κατηγορία- «απόλυτος ηγέτης» της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως παρέλειψε να επιδείξει τις… «ηγετικές του ικανότητες», αφού κυριολεκτικά άφησε «ακάλυπτους» τους συγκατηγορούμενούς του, με πλήθος κόσμου να είναι συγκεντρωμένος έξω από το Εφετείο Αθηνών.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, και όπως από την πρώτη στιγμή μετέδωσε μέσω της live blogging πλατφόρμας του το News 24/7, χαρακτήρισε «παράξενο» το βασικό ισχυρισμό των εμπλεκόμενων από την Τοπική Οργάνωση Νίκαιας, ότι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είχαν κληθεί στα γραφεία για να πετάξουν τρικάκια στην περιοχή για ομιλία του γενικού γραμματέα που επρόκειτο να λάβει χώρα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «αυτες οι δουλειές γίνονται συνήθως μεσημέρι και όχι βράδυ», και για αυτό «μου φαίνεται παράξενο αλλά δεν ξέρω».
Μιχαλολιάκος: Ήταν να κάνω μια ομιλία, αλλά δεν το είχα αποφασίσει…
Πρόεδρος: Αν ήταν έτσι τα πράγματα, μπορεί να μοίραζαν τρικάκια εκεινο το βράδυ;
Μιχαλολιάκος: Δεν το έχετε ακούσει να ετοιμάζονται; Ειναι πολλες φορες που εχω πει να κάνω ομιλία και τελικά αναβάλλεται. Εδώ υπήρχε συγκεκριμένος λογος. Ειχαν γινει τα γεγονότα με το ΠΑΜΕ πρόσφατα και ήθελα ησυχία…
Πρόεδρος: Δεν τους ενημερώνατε τί θα κανετε;
Μιχαλολιάκος: Δεν υπηρχε συνεννόηση. Δεν είχα αποκλείσει οτι θα παω. Ημουν διστακτικός.
(…)
Συνήγορος Πατέλη: Υπάρχει ανακοίνωση της επικείμενης ομιλία σας στην Νίκαια. Εδώ λέτε ότι θα την ακυρώνετε. Υπήρξε ανάκληση;
Μιχαλολιάκος: Όχι, δεν τους είχα ενημερώσει.
Συνηγ: Τότες τί βρήκατε παράξενο με τις διανομές φυλλαδίων;
Μιχαλολιάκος: Δεν ηταν συνηθισμένο, γιατί οι διανομές γίνονταν μεσημέρι…
Συνηγ: Πώς το ξέρετε αφού λέτε ότι δεν ασχολιόσασταν με τις Τοπικές;
Μιχαλολιάκος: Μπορεί να γίνονταν και βράδυ…..
Παράλληλα, δίχως δεύτερη σκέψη μίλησε με απόλυτη απαξία για πρώην στενούς τους συνεργάτες και συγκατηγορούμενούς του βουλευτές, θέλοντας να μειώσει την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε τον Δημ. Κουκούτση «παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο», τον Στ. Μπούκουρα «πρώην ΠΑΣΟΚο που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί» και τον Κ. Μπαρμπαρούση «βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία». Παράλληλα, από την αρχή της απολογίας τους δήλωσε για τη Χρυσή Αυγή πως «πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων. Πώς γίνεται να κανω εγκληματική οργανωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι, ενώ ο άλλος είχε εμπορικό κατάστημα στην Πέλλα;».
Ωστόσο, η στάση του αυτή απέναντι στους οπαδούς και στους βουλευτές του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε, δεν φάνηκε να ενόχλησε τους χρυσαυγίτες οπαδούς, που βρέθηκαν στο ακροατήριο για να ακούσουν το γενικό γραμματέα τους. Σαν καλοί υποστηρικτές, στάθηκαν όρθιοι σε στάση προσοχής, μολις ο Νίκος Μιχαλολιάκος πάτησε το πόδι του στη δικαστική αίθουσα.
Η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού φάνηκε και κατά την έξοδό του, όταν ολοκλήρωσε τη σημερινή απόλογία του (θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη). Ήταν η στιγμή που ο Νικ. Μιχαλολιάκος αποχωρούσε, με τους αλληλέγγυους ης οικογένειας Φύσσα να τον αποκαλούν δολοφόνο και τους χρυσαυγίτες να απαντούν με το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».
Για τέσσερις ώρες ο Νικ. Μιχαλολιάκος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου. Σε κάθε κίνησή του ακούγονταν οι ριπές των φωτογραφικών μηχανών που ακούγονταν στην κατάμεστη αίθουσα. Υπό το βλέμμα της Μάγδας Φύσσα, ο κατηγορούμενος αρχηγός της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να πείσει ότι δεν υπήρξε καμία εγκληματική οργάνωση, αντιθέτως πρόκειται για «πολιτική σκευωρία και πολιτική στόχευση 25 ολόκληρων χρόνων».
Όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε ότι υπήρξε κάποιο κρυφό καταστατικό για το διττό χαρακτήρα της οργάνωσης, ενώ κατέθεσε πως τα περί τυφλής υπακοής ήταν «σχήμα λόγου για ενυπωσιασμό». Δήλωσε «περήφανος για τις ιδέες του», που είναι «ποινικά αδιάφορες», ωστόσο δεν θυμόταν καθόλου τα λόγια του «είμαστε χρυσαυγίτες εθνικοσοσιαλιστές». Αντίθετα, απαρνήθηκε τον εθνικοσοσιαλισμό, αναφέροντας: «πολλοί με είπαν αλλά εγώ δεν είμαι φασίστας» και την ίδια στιγμή αναφορικά με τις ναζιστικές σημαίες και χαιρετισμούς ισχυρίστηκε πως «ο χαιρετισμός αυτός δεν ηταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής. Χαιρέτησα κάποιες φορές έτσι γιατί τον θεωρώ ελληνικό . Ήταν ο χαιρετισμός των εθνικιστών στο μεσοπόλεμο. Εγώ φασίστας δεν είμαι σε καμία περιπτωση».
Όταν ρωτήθηκε για την ομοιομορφία στο περπάτημα και στο ρουχισμό των χρυσαυγιτών, είπε: «ο Κασιδιάρης μπορεί να είχε δώσει το παράγγελμα αλλά δεν ακολούθησαν συντεταγμένα. Γενικά δεν εδωσα σημασία αν φορουσαν τα ίδια παντελόνια. Που να τα ξερω αυτά; Είχα 60 οργανώσεις και είχα και τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα».
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Ο Νικ. Μιχαλολιάκος επέμεινε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το «έγκλημα στο Κερατσίνι» -όπως το χαρακτήρισε- αργά το πρωί της επόμενης ημέρας. «Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία. Όλα αυτά είναι μυθεύματα και δεν προκύπτουν από πουθενά» είπε και χαρακτήρισε τη δολοφονία ως «μία τυχαία συνάντηση», «ένας άνθρωπος που δολοφόνησε έναν άλλο»
Αναφορικά με την πολιτική ευθύνη που είχε αναλάβει δύο χρόνια μετά τη δολοφονία σε συνέντευξή του, εξήγησε: «Εγώ είπα ότι αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, σε πρώτο πληθυντικό. Ήταν ένα ρητορικό σχήμα για να δώσω έμφαση. Τι σημαίνει δηλαδή; Ότι ο ίδιος δολοφόνησα;».
Τέλος, για το Γ. Ρουπακιά υποστήριξε ότι δεν τον είχε γνωρίσει ποτέ και επέμεινε στο σενάριο του «απλού περαστικού». Δήλωσε ότι δεν τον είχε συναντήσει ποτέ, διαφορετικά θα τον θυμόταν: «Ήταν ένας απλός οπαδός. Ήταν ένα χρόνο το πολύ ή παραπάνω στη Χρυσή Αυγή και προηγουμένως σε άλλα κόμματα. Ήξερα μόνο εκείνους που ήταν πολλά χρόνια. Όλους αυτούς που ήταν ένα χρόνο δεν τους ήξερα».
Πρόεδρος: Ξημερώνοντας η 18η Σεπτεμβρίου υπάρχουν δύο τηλεφωνήματα προς και από το Λαγό στη μία παρά τη νύχτα.
Μιχαλολιάκος: Ο Λαγός ήταν υπεύθυνος για τη Δημόσια Τάξη και μιλούσε με τον επικεφαλής για τη μετακίνησή μου.
Πρ: Οταν μιλάτε, έχει ήδη ενημερωθεί…
Μιχ: Δεν το ξέρω, εμένα δεν μου είπε τίποτα
Πρ: Δεν είναι κάπως αξιοπερίεργο;
Μιχ: Πίστευαν φαίνεται -και έτσι είναι- ότι δεν είναι ζήτημα του κόμματος
Πρ: Ναι αλλά ένας άνθρωπος του κόμματος ενημέρωσε τον Λαγό…
Μιχ: Ζήτησα την άρση τηλεφώνου. Είναι διπλά ένοχοι που με έφεραν στο εδώλιο γιατί με παρακολουθούσαν στο τηλέφωνο και ξέρουν απόλυτα ότι είμαι αθώος. (…) Δεν ήξερα πολλά πράγματα ούτε θέλησα να μάθω γιατί ήξερα ότι δεν έχει σχέση το κόμμα.
Πρ: Αυτή είναι η θέση σας;
Μιχ: Ναι
Πρ: Άρα με τι έχει σχέση η δολοφονία;
Μιχ: Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο.
Πρ: Ως γενικός γραμματέας κάνατε καμια ενέργεια;
Μιχ: Για να προστατεύσουμε το κόμμα απομακρύνθηκαν τα άτομα, οι υπάλληλοι του κόμματος, όπως ο Πατέλης. (κατέθεσε και σχετικά έγγραφα για τη λύση της σύμβασης του πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη). Πρόκειται για συνωμοσία για να οδηγήσουν για πρώτη φορά 18 βουλευτές στο εδώλιο. Είχα να φροντίσω τον εαυτό μου και το κόμμα.
Πρ: Αυτό δεν ήταν λόγος παραπάνω να ξεκαθαρίσετε κόσμο; Να δείτε γιατί ήταν εκεί μέλη της τοπικής;
Μιχ: Αλλά έλεγε ο ένας, αλλά ο άλλος εκείνη τη νύχτα.
Πρ: Ο Μίχος είπε ότι δεν έγιναν διαγραφές…
Μιχ: Μα δεν ήταν μέλη όλοι αυτοί. Ήταν νέα τοπική.
Πηγή: news247.gr