Απαγωγές και διακίνηση μεταναστών.
Παράρτημα της κινέζικης μαφίας, που εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω από την τραγωδία με τους 39 νεκρούς στο Έσσεξ, λειτουργούσε στα μέσα των 00s στην Αθήνα. Από στοιχεία δικαστικών φακέλων που επεξεργάστηκε το VICE, προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν Κινέζους μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία, με ενδιάμεσο σταθμό την ελληνική πρωτεύουσα.
Τον Ιούνιο του 2005, οι δικαστικές Αρχές της Ιταλίας ζήτησαν την έκδοση ευρωπαικού εντάλματος σε βάρος της Κινέζας S.L., 25 ετών τότε. Για την ίδια, στο τοπικό δικαστήριο της Ανκόνα εκκρεμούσε δικογραφία για «σύσταση και συμμορία τύπου μαφίας» και «συνέργεια σε απαγωγή». Η S.L. εντοπίστηκε στην Αθήνα και οι Ιταλοί ζήτησαν την έκδοσή της. Τα δικαστικά έγγραφα που στάλθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών ανέφεραν ότι λειτουργούσε ως μεσάζοντας του δικτύου που διακινούσε ανθρώπους. Πιο ειδικά, φέρεται να είχε πληρώσει την εγγύηση για την απελευθέρωση τεσσάρων Κινέζων μεταναστών που είχαν συλληφθεί στον Έβρο, όμως στη συνέχεια οι ίδιοι κρατήθηκαν όμηροι στην Αθήνα.
Εκείνη την εποχή, οι συλλήψεις Κινέζων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν ήταν σπάνιες. Ενδεικτικά τον Ιούλιο του 2004 συνοριοφύλακες στις Σάπες Ροδόπης εντόπισαν έναν 36χρονο που μετέφερε πέντε Κινέζους. Τους είχε παραλάβει από την Ορεστιάδα και είχαν πληρώσει 400 ευρώ ο καθένας για το δρομολόγιο μέχρι τη Θεσσαλονίκη.
Σχετικά με τη S.L. και το δίκτυο, το ιταλικό ένταλμα και το έγγραφο του ιταλικού γραφείου SIRENE ανέφεραν ότι κρατούσαν ομήρους δύο από τους τέσσερις μετανάστες, ζητώντας 1.000 ευρώ από τον καθένα. Η ίδια αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε στο Συμβούλιο Εφετών ότι δεν επιθυμούσε να εκδοθεί στην Ιταλία. Το δικαστικό συμβούλιο αρνήθηκε την εκτέλεση του εντάλματος, όχι μπαίνοντας στην ουσία, αλλά κρίνοντας ότι τα αδικήματα που της χρεώνονταν είχαν τελεστεί στην Ελλάδα. Ζητήθηκε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στον εισαγγελέα με το ερώτημα νέας έρευνας. Το VICE πληροφορείται ότι η υπόθεση έκλεισε, διότι η S.L. είχε δικαστεί την προηγούμενη χρονιά για αντίστοιχη υπόθεση και ήταν μεταξύ αυτών που απαλλάχθηκαν.
Όπως προκύπτει, η Κινέζα δεν ήταν άγνωστη στις ελληνικές Αρχές. Το καλοκαίρι του 2003 είχε συλληφθεί στην Αθήνα μαζί με ακόμη εννιά συμπατριώτες της ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ανθρώπους. Οι συλλήψεις ήταν τμήμα διεθνούς επιχείρησης σε Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα. Το δίκτυο αναζητούσε Κινέζους κυρίως από την επαρχία Φουτζιέν, με σκοπό να τους μεταφέρει στην Κεντρική Ευρώπη. Οι ίδιοι δεσμεύονταν ότι θα αποπλήρωναν το χρέος τους δουλεύοντας σκληρά στην πόλη που θα έφθαναν. Ωστόσο, στην Αθήνα τούς περίμενε μια σκληρή περιπέτεια.
Οι δουλέμποροι τους έκλειναν σε σπίτια και τους βασάνιζαν, ζητώντας λύτρα 7.000-15.000 ευρώ για να τους απελευθερώσουν. Όσοι έβρισκαν τα χρήματα, συνέχιζαν το ταξίδι στην Ιταλία. Απο τους δέκα Κινέζους που συνελήφθησαν, τρείς καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης απο 11 έως 25 χρόνια, τρείς σε φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και άλλοι τέσσερις αθωώθηκαν, μεταξύ αυτών η S.L. Η απαλλαγή της αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, όμως κρίθηκε ότι δεν επηρέαζε το ιταλικό αίτημα.
Υπάρχει και μια άλλη συγκυρία. Δύο χρόνια αργότερα, ενώ εκκρεμούσε η έκδοσή της στην Ιταλία, όπως περιγράφηκε παραπάνω, έγινε νέα κοινή επιχείριση για την κινέζικη μαφία σε Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα. Οι ιταλικές Αρχές εξέδωσαν 15 εντάλματα σύλληψης, τα έξι από τα οποία εστάλησαν στην Αθήνα. Τρεις Κινέζοι συνελήφθησαν, ένας ήταν κρατούμενος για την προηγούμενη δικογραφία, ένας είχε απελαθεί μετά την ποινή που εξέτισε και ένας αναζητείτο. «Με τη σημερινή επιχείρηση ολοκληρώθηκε ένας κύκλος διεθνών ερευνών που κράτησε περίπου μία τριετία και οδήγησε στην πλήρη εξάρθρωση της οργάνωσης που θεωρείται απο τις μεγαλύτερες διακίνησης λαθρομεταναστών απο την Κίνα προς την Ευρώπη», δήλωσε ο τότε διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, Στέφανος Σκότης.
Η Αδερφή Ping
Το ίδιο διάστημα κεντρική φιγούρα της κινέζικης μαφίας παγκοσμίως ήταν η Cheng Chui Ping. H Sister Ping όπως έγινε γνωστή, ήταν η αρχηγός της συμμορίας Snakehead, τα μέλη της οποίας βρίσκονταν πίσω από τη διακίνηση χιλιάδων Ασιατών στην Ευρώπη και την Αμερική. Η διαβόητη Ping πέθανε το 2014 σε ηλικία 65 ετών, ενώ εξέτιε πολυετή κάθειρξη σε αμερικάκινη φυλακή. Οι Snakehaeds συνεχίζουν τη δράση τους, έχοντας ενεργούς πυρήνες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.
Ελληνική πτυχή φαίνεται να υπάρχει και στην ίδια την προσωπική ιστορία της Sister Ping. Ο Patrick Radden Keefe είναι δημοσιογράφος του New Yorker και ερεύνησε όσοι λίγοι την ιστορία των Snakeheads. Στο ομώνυμο βιβλίο του αναφέρει για την Ping ότι έκανε διακοπές στην Ιταλία και την Ελλάδα, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Αναφορά στην Ελλάδα δεν υπάρχει στα ανοιχτά αμερικανικά έγγραφα για την αρχηγό της κινέζικης συμμορίας. Το VICE επικοινώνησε με τον δικηγόρο Scott Tulman, ο οποίος είχε υπερασπιστεί την Ping στη δίκη της στη Νέα Υόρκη. «Δεν θυμάμαι ούτε αν είχε ούτε αν δεν είχε εξοχικό σπίτι στην Ελλάδα», έγραψε σε email ο Tulman.
Πηγή: vice.com