Aπό το τρανζίστορ μέχρι το κινητό – Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών «ζωντανεύει» στην Πάτρα

Στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από τον υδραυλικό τηλέγραφο μέχρι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο το 2018 επισκέφθηκαν 44.000 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στη μόνιμη έκθεσή του έχει εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορία της εξέλιξης των τηλεπικοινωνιών και πραγματικά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και μπορεί να το επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες άτομα, κυρίως μαθητές και δευτερευόντως φοιτητές και εκπαιδευτικοί, όμως μοιάζει η Πάτρα να μην έχει αντιληφθεί το εύρος της δυναμικής που θα μπορούσε να αποκτήσει και εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει από ραδιόφωνο με λυχνία μέχρι τηλέφωνο με μανιβέλα, συσκευές σταθερής τηλεφωνίας με καντράν, παλιά κινητά με κεραία, λιθογραφική μηχανή, τρανζίστορ, παλιά μικρόφωνα, φαξ, τηλέγραφο κ.α.

Όπως αναφέρει στο thebest.gr η υπεύθυνη του Μουσείου Πένυ Γκούτη, το προσωπικό είναι μόλις 4 άτομα και η ετήσια χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο ανέρχεται στις 5.000 ευρώ, ενώ οι όποιες χορηγίες πλέον είναι μικρές. Την ίδια ώρα παραμένουν σε αποθήκες, υπολογιστές και άλλα αντικείμενα, που θα μπορούσαν να διευρύνουν τα εκθέματα του μουσείου, μια και ο χώρος δεν επαρκεί.

Το Μουσείο λειτούργησε το 2009 και εγκαινιάστηκε το 2010 «όμως η δημιουργία του είναι από το 1998 οπότε και προσελήφθην για να το στήσω. Δεν είχα ούτε καρέκλα» θυμάται η κ. Γκούτη η οποία επισημαίνει την ανάγκη το Πανεπιστήμιο αλλά και θεσμικοί φορείς, να ενισχύσουν το ΜΕΤ με προσωπικό και οικονομικούς πόρους ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη διασύνδεση και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το 80% των επισκέψεων είναι μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και δράσεις με φοιτητές.

Στόχος του Μουσείου «είναι o επιστημονικός και τεχνολογικός γραμματισμός όλων ει δυνατόν και επίσης συνδέουμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεν μένουμε στο ότι ετοιμάζουμε μόνο δράσεις για τους μαθητές.

Υπάρχει αλληλεπίδραση Μουσείου, σχολείων και φοιτητών. Μέσα από δίκτυα για τον πολιτισμό και την αγωγή υγείας υπάρχει στην ουσία μια ανακύκλωση πληροφορίας και δράσεων, προσπαθώντας να εκμαιεύσουμε τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κυρίως κοινότητας».

Χρονικά τα εκθέματα ξεκινούν από την περίοδο της Αρχαίας Ελλάδας (πχ υδραυλικός τηλέγραφος). Δεν πρόκειται για πρωτότυπο υλικό αλλά για ανακατασκευές και φτάνουμε στο σήμερα, με αυθεντικά εκθέματα.

«Αυτό που κάνει τη διαφορά στο δικό μας Μουσείο είναι ότι συνδέουμε την τεχνολογία με τις επιστήμες. Στον χώρο του Μουσείου, υπάρχει χώρος πειραμάτων και ένας στόχος μας είναι να δείξουμε ότι κάθε φορά που υπάρχει μια ανάγκη στην τεχνολογία, υπάρχει μια εφεύρεση στον χώρο των επιστημών η οποία τη βοηθά στο να εξελιχθεί. Και σε αυτό έχουμε μια πρωτοτυπία. Απ όσο ξέρω δεν υπάρχει άλλο μουσείο που να κάνει αυτή την άμεση σύνδεση» σημειώνει η κ. Γκούτη.

Πώς γίνεται αυτό; «Πχ έχουμε ένα πρόγραμμα «Μαθαίνω πώς λειτουργεί το κινητό». Ξεκινά με την παρουσίαση της ιστορίας και πώς φτάσαμε σε αυτό,. Εν συνεχεία τα παιδιά μπαίνουν στον χώρο των πειραμάτων και τους παρουσιάζουμε πειράματα κυματικής και ηλεκτρομαγνητισμού πάνω στα οποία βασίστηκε η τεχνολογία του κινητού τηλεφώνου».

Όλα τα εκθέματα είναι από δωρεές του Πανεπιστημίου Πατρών, ιδιωτών, εταιρειών, επαγγελματιών.

Πηγή: thebest.gr

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από