Σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγη ώρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τον Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με το Brexit.
Σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγη ώρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τον Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με το Brexit.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ ανάμεσα στα οποία το BBC και ο Guardian, η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει νέα συμφωνία στην Βρετανία.
Με αυτόν ον τρόπο ο πρόεδρος της Κομισιόν, εφόσον μιλάει για λογαριασμό των υπόλοιπων 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην της Βρετανίας, σημαίνει ότι η ΕΕ αποφάσισε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους βρετανούς βουλευτές, ότι το Σάββατο ψηφίζουν ουσιαστικά για έξοδο με συμφωνία ή χωρίς.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως είχε συνάντηση με πρωθυπουργό της Βρετανία αναφορικά με την περίπτωση περαιτέρω παράτασης του Brexit.
«Απέκλεισα το ενδεχόμενο να υπάρχει παράταση. Αν έχουμε συμφωνία, έχουμε συμφωνία και δεν υπάρχει ανάγκη για παράταση. Αυτή είναι τόσο η βρετανική, όσο και η δική μου οπτική».
Τέλος ερωτηθείς αν το βρετανικό κοινοβούλιο θα απέτρεπε κάτι τέτοιο, απάντησε πως δεν είναι υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Βρετανίας.
Να περάσει η συμφωνία, λέει ο ιρλανδός πρωθυπουργός
Για καλή συμφωνία που «πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες» τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην ΕΕ, έκανε λόγο ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.
«Δημιουργεί επίσης μια μοναδική λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία αναγνωρίζοντας τη μοναδική ιστορία και τη γεωγραφία της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν σκληρά σύνορα μεταξύ βορρά και νότου και που επιτρέπει την εξελικτική οικονομία σε όλη την Ιρλανδία» είπε φθάνοντας στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ.
«Είμαι σε θέση να συστήσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα να εγκριθεί η συμφωνία».
«Ή αυτή, ή καμία συμφωνία»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκλείσουν νέα αναβολή του Brexit, την οποία δεν θα την αποδεχθεί, αν του προταθεί, δήλωσε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.
«Ο πρωθυπουργός θα πει στους ηγέτες της ΕΕ ότι είτε θα υπάρξει αυτή η συμφωνία είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία – όχι όμως αναβολές», σημείωσε η ίδια πηγή. «Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχθεί παράταση, αν του προταθεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.
Προηγουμένως και η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ είχε τονίσει, επικαλούμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit, ευελπιστώντας ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα προτιμήσουν στην περίπτωση αυτή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με την συμφωνία του από μια έξοδο χωρίς συμφωνία.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα σχέδια για την αγορά
Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίστηκε από κοινού και ήταν ενιαία.
Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Τι φέρνει το Brexit στην ελληνική οικονομία
Αλλαγή στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Μεγάλης Βρετανίας, αναμένεται να υπάρξει εφόσον μετά τη συμφωνία της δεύτερης με την ΕΕ, πραγματοποιηθεί επισήμως το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Ελλάδα και Μ. Βρετανία έχουν υψηλό ποσό εισαγωγών – εξαγωγών μεταξύ τους, κάτι που θα επηρεαστεί πολύ από το Brexit αφού δεν θα θεωρούνται «εσωτερικές μετακινήσεις» εντός της ΕΕ οι εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά συναλλαγές μεταξύ τρίτων χωρών.
Το ρεπορτάζ μεταφέρει μέσα από το One Channel ο οικονομικός συντάκτης του «Βήματος», Ντίνος Σιωμόπουλος.