Τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία για το Brexit ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε συμφωνία για συντεταγμένο «διαζύγιο» στις 31 Οκτωβρίου κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πρόκειται για μια «σπουδαία νέα συμφωνία» για το Brexit.
«Υπάρχει συμφωνία» δήλωσε από πλευράς του και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναρτώντας την επιστολή του με την οποία ενημερώνει σχετικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και αποτελεί παρακαταθήκη για τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψήφισει τη συμφωνία» έγραψε ο κ. Γιούνκερ.
Where there is a will, there is a #deal – we have one! It’s a fair and balanced agreement for the EU and the UK and it is testament to our commitment to find solutions. I recommend that #EUCO endorses this deal. pic.twitter.com/7AfKyCZ6k9
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) October 17, 2019
Με διαφορά ενός λεπτού ανακοίνωσε τη συμφωνία και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλώντας το βρετανικό κοινοβούλιο να την υπερψηφίσει το Σάββατο «προκειμένου να προχωρήσουμε και στις άλλες προτεραιότητές μας όπως το κόστος ζωής, το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασί του περιβάλλοντος».
We’ve got a great new deal that takes back control — now Parliament should get Brexit done on Saturday so we can move on to other priorities like the cost of living, the NHS, violent crime and our environment #GetBrexitDone #TakeBackControl
— Boris Johnson (@BorisJohnson) October 17, 2019
Ερωτηματικό παραμένει η στάση του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP. To Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός και η ΕΕ, καθώς διαφωνεί με τις λύσεις που προτείνονται για το backstop. Η στήριξη του DUP κρίνεται αναγκαία συνθήκη για να περάσει η όποια συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.