Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς μεταβαίνουν σήμερα στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να τον πείσουν για την αναγκαιότητα να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες στη Συρία
Την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην πολεμική σκακιέρα της Συρίας οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ εν μέσω μίας αλλοπρόσαλλης πολιτικής που χρεώνεται στον πρόεδρο Τραμπ προσπαθούν να πιέσουν την Άγκυρα προκειμένου να πείσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει την εισβολή.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς μεταβαίνουν σήμερα στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να τον πείσουν για την αναγκαιότητα να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες στη Συρία.
Ωστόσο, οι αντιφατικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Τουρκία και το ρόλο των Κούρδων στην περιοχή περιπλέκει την κατάσταση.
Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ σε ένα ακόμη παραλήρημα αναφέρθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σημειώνοντας ότι συνιστά «πιθανόν» μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Το PKK, το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων, όπως γνωρίζετε, είναι πιθανότατα χειρότερο σε όρους τρομοκρατίας και μια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή με πολλούς τρόπους από όσο το ΙΚ», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.
Τελεσίγραφο Ερντογάν
Εν τω μεταξύ χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία επίδειξη δύναμης έστειλε τελεσίγραφο λίγων μόλις ωρών στους Κούρδους της Συρίας να παραδώσουν όλα τα όπλα τους έως το βράδυ της Τετάρτης
«Μέχρι το βράδυ όλοι οι «τρομοκράτες» πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η επίθεση της Τουρκίας θα τερματιστεί σε ένα τέτοιο σενάριο.
«Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη στη Βόρεια Συρία, τότε θα τελειώσει και η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» διεμήνυσε.
Νέες απειλές ΗΠΑ κατά Τουρκίας
Κατά τα λοιπά, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.
Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αναμένεται να συζητήσουν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα.
«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», είπε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε.
Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών [που έχουν δοσοληψίες με την Τουρκία».
Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το ΙΚ μαζί μας».
Στο Κομπάνι ο Άσαντ με τις «πλάτες» του Πούτιν
Με απόλυτα στρατηγικό τρόπο κινήθηκε η Ρωσία, η οποία με τη συμμετοχή του στρατού της Συρίας έσπευσε να κινηθεί στις πόλεις Κομπανί και Μάνμπιτζ
Αναφορικά με την πρώτη, πρόκειται για πόλη στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των τουρκοσυριακών συνόρων και βρισκόταν υπό κουρδική κατοχή.
Μετά την συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού, όμως, ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο.Το σκηνικό στη δεύτερη είναι πιο ρευστό, αφού το Μανμπίζ, είναι μία πόλη – κλειδί για τα συμφέροντα των παικτών της περιοχής.
Η Μανμπίζ βρίσκεται στην εθνική οδό Μ4, μία κρίσιμης σημασίας εμπορική διαδρομή που συνδέει το δυτικό λιμάνι της Λαττάκειας με το Χαλέπι, την Ράκκα και την πλούσια σε πετρέλαιο, Ντεϊρ αζ Ζορ στα ανατολικά της χώρας.