Στήνεται ξανά το γαϊτανάκι της σκευωρίας

Στήνεται ξανά το γαϊτανάκι της σκευωρίας

Όλα δείχνουν ότι για άλλη μια φορά ξαναρχίζει το γαϊτανάκι της υπόθεσης Noor 1. Με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις και καμία πραγματική διάθεση διερεύνησης της υπόθεσης. Για να συνεχίσει να αποτελεί εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών, μηντιακών και επιχειρηματικών συσχετισμών. Την ίδια ώρα ο Μάκης Γιαννουσάκης δηλώνει ότι υπάρχουν άλλες μεγαλύτερες συναλλαγές από αυτές στις οποίες έχει επικεντρωθεί η έρευνα και οι οποίες δεν έχουν διερευνηθεί.

Η χρονική σύμπτωση δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η αναίρεση που άσκησε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτης σχέση με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο, με το οποία ουσιαστικά ζητά να επιστρέψει η κατηγορία περί «εγκληματικής οργάνωσης» (και όχι «συμμορίας») και οι κατηγορίες περί εκβίασης και απάτης, ήρθε και πρόσκληση στον Βαγγέλη Μαρινάκη να προσέλθει να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της ανάκρισης που διεξάγει η Εισαγγελέας κ. Τζίβα για την υπόθεση Noor1. Ο ίδιος πήρε δια του δικηγόρου προθεσμία και θα δώσει τις εξηγήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Όμως, ήδη είναι σαφές ότι το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Γιαννουσάκης: «υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες συναλλαγές για τις οποίες δεν με ρώτησαν»

Γι’ αυτό και εγώ επέλεξα να μιλήσω με τον ίδιο τον Μάκη Γιαννουσάκη και να τον ρωτήσω για το τι ακριβώς αναφέρεται στις κινήσεις των διαβόητων λογαριασμών της εταιρίας του, της G-Tankers. Στην απάντησή του ο Γιαννουσάκης είναι κατηγορηματικός: «Έχω δηλώσει και στις αναστολές, αλλά και οπουδήποτε αλλού έχει χρειαστεί, ότι αφορούν συναλλαγές για αμιγώς ναυτιλιακά θέματα. Συγκεκριμένα τρία από αυτά αφορούν πραγματικούς εφοδιασμούς πλοίων, το τέταρτο έμβασμα αφορά πληρωμή ασφαλιστικής αποζημίωσης για πραγματική ζημιά πλοίων που διαχειριζόμουν και ήταν συμφερόντων μου. Και τέσσερα μικρότερα εμβάσματα συνολικού ύψους και τα τέσσερα 200.000 δολαρίων τα οποία ήταν για κάλυψη ταμειακών και διαφόρων άλλων αναγκών σε πλοία. Γεγονός απόλυτα συνηθισμένο και νόμιμο στη ναυτιλιακή αγορά […] είναι νόμιμες συναλλαγές για αμιγώς ναυτιλιακά θέματα» Ταυτόχρονα επισημαίνει και το πρόβλημα της χρονικής απόστασης ανάμεσα στην υπόθεση Noor1 και την περίοδο όπου επικεντρώνεται η έρευνα: «Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά τα παραπάνω εμβάσματα αφορούν πραγματικές ναυτιλιακές και δεν έχουν καμιά σχέση με παράνομες πράξεις, πολύ δε περισσότερο δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την υπόθεση του Noor 1, η οποία εξελίχθηκε το Μάιο και Ιούνιο του 14, δηλαδή ένα χρόνο μετά τα εμβάσματα.»

Ο Γιαννουσάκης επισήμανε και κάτι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό στη συζήτησή μας. Όπως είναι γνωστό η υπόθεση αφορά παράνομη μεταφορά μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, η τρέχουσα έρευνα επικεντρώνει κυρίως στις νόμιμες συναλλαγές της εταιρείας G-Tankers και μάλιστα συναλλαγές αρκετό καιρό πριν και για ποσά σχετικά χαμηλά εάν τα συγκρίνουμε με την αξία ενός τέτοιου φορτίου ναρκωτικών. Απέναντι σε αυτό ο Γιαννουσάκης υπογραμμίζει ότι «μου κάνει εντύπωση που ερευνούν ένα χρόνο πριν. Σας εξηγώ ότι δεν ερεύνησαν καν τον καιρό που ήρθε το Noor κάτι σε σχέση με την G-Tankers. Όταν δεν ερευνάς το 2014 γιατί ψάχνεις το 2013; Δεν ήρθε το 2014 ένας μάρτυρας εχθρικός απέναντι μου να πει η G-Tankers έπαιρνε αυτό. Ας αφήσουμε απ’ έξω τους λογαριασμούς της G-Tankers. Να την αντιμετωπίσουμε σε μια παρουσία στη δίκη. Όμως, δεν ερευνήθηκε η G-Tankers, γιατί δεν είχε και καμιά εμπλοκή. Δεν έφεραν π.χ. τον αρχικαπετάνιο της G-Tankers και να του πούνε, άκουσες ποτέ το όνομα του Noor στην εταιρίας σας; Όταν δεν συνέβη αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει το Noor 1 να ερευνάται σε σχέση με την G-Tankers για ένα χρόνο πριν κιόλας.»

Όμως, ο Γιαννουσάκης κάνει και μια ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη. Ενώ οι δικαστικές αρχές «ξεψαχνίζουν»τις σχετικά χαμηλού όγκου συναλλαγές των εταιρειών συμφερόντων του Μαρινάκη με την G-Tankers, άλλες συναλλαγές, πολύ μεγαλύτερου ύψους, επί της ουσίας δεν διερευνώνται. «Σας λέω ότι υπάρχει συναλλαγή αμερικάνικης εταιρείας στο λογαριασμό μου και είναι δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια εποχή. Δεν ρώτησε ποτέ κανείς τι είναι αυτά; 1.900.000. Υπήρχε συναλλαγή ένα εκατομμύριο της ίδιας εταιρίας. Αφού με ρωτούν για όλες τις μεγάλες συναλλαγές θα έπρεπε να με ρωτήσουν και γι’ αυτές. Δεν με ρώτησαν όμως.» Όταν τον ρωτάω μήπως αυτό απλώς δείχνει ότι είναι πεπεισμένες οι διωκτικές αρχές ότι αυτές οι συναλλαγές δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, η απάντησή του είναι: «Δεν ξέρω αν είναι πεπεισμένοι από άλλα στοιχεία, δεν μπορώ να γνωρίζω. Δεν με έχουν καλέσει εμένα για αυτές τις συναλλαγές. Κάλεσαν κάποιους ανθρώπους σήμερα απ’ ότι πληροφορήθηκα και δεν κάλεσαν εμένα πρώτα.» Και όταν τον ρωτάω εάν τον κάλεσε η κ. Τζίβα η απάντησή του είναι επίσης κάθετη: «Δεν με κάλεσε η κ. Τζίβα. […] Ξαναλέω εγώ δεν έχω κατάθεση και η κλήση σε κατηγορούμενους ή ύποπτους ή οτιδήποτε δε γίνεται βάση του ρεπορτάζ. Γίνεται βάσει καταθέσεων. Πήρανε μια κατάθεση μου του 15 και πάνω σ’ αυτή την κατάθεση χτίσανε ένα αφήγημα. Χωρίς να με καλέσουν να επιβεβαιώσω ή όχι την κατάθεση μου. Και κάτω υπό ποιες συνθήκες έχει γίνει. Ο κύριος Μπρακουμάτσος όταν είχα κάνει αυτή τη μήνυση από μένα ξεκίνησε. Και με ρώτησε έχετε κάνει αυτή τη μήνυση την επιβεβαιώνετε; Έχετε κάνει αυτή την καταγγελία, έχω να σας ρωτήσω δέκα πράγματα έχετε να μας πείτε κάτι εσείς; Έτσι ξεκίνησε, τώρα γιατί δεν ξεκίνησε έτσι; Γιατί δεν κάλεσε εμένα να μου πει, κύριε Γιαννουσάκη είχατε πει αυτά το 15, είχατε πει αυτά προφορικά σε μένα.»

Ένα προκατασκευασμένο αφήγημα
Στην ουσία, αυτό που έχουμε δεν είναι προσπάθεια διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά επιχείρηση επιβεβαίωσης του ίδιου προκατασκευασμένου αφηγήματος που κυκλοφορεί από το 2015, ακόμη και εάν στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία να το τεκμηριώνουν.

Η υπόθεση Noor1 είναι πραγματική και πολύ σημαντική. Για αυτήν έχουν έρθει στο φως ορισμένα από τα περιστατικά και υπάρχουν και καταδικασμένοι πρωτόδικα για αυτήν. Το κρίσιμο σημείο που για καιρό δεν διερευνήθηκε μέχρι πρόσφατα ήταν αυτό των χρηματοδοτών του φορτίου, δηλαδή αυτών όντως έστησαν τη συγκεκριμένη μεταφορά ναρκωτικών. Τα ονόματα των δύο Τούρκων χρηματοδοτών υπάρχουν (Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι και «Άλεξ» Ριγκαμπάντι), και όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας όντως δείχνουν ότι μιλάμε για σημαντικούς παίκτες σε αυτό το «εμπόριο θανάτου». Πρόσφατα η αρμόδια Εισαγγελέας κ. Αλβανού εξέδωσε και σχετικό ένταλμα σύλληψης για αυτούς.

Και εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η έρευνα που κάνει η κ. Αλβανού για την υπόθεση, που είναι ουσιαστικά η συνέχεια όσων έγιναν στην πρώτη δίκη της υπόθεσης, είναι η μόνη πραγματική έρευνα της υπόθεσης μια που ακολουθεί ένα νήμα πραγματικών περιστατικών και προσπαθεί να το διερευνήσει. Και αυτό παρότι κατά καιρούς διάφορα «παπαγαλάκια» έχουν προσπαθεί να πουν ότι «θα τη βγάλουν από την υπόθεση».

Όμως από το καλοκαίρι του 2015 και μετά υπάρχει και ένα άλλο «παράλληλο νήμα». Αφετηρία του είναι μία μυστική κατάθεση που δίνει ο Μάκης Γιαννουσάκης καταδικασμένος σε ισόβια πρωτόδικα για την υπόθεση Noor1. Ο Γιαννουσάκης, όπως είναι λογικό εξαιτίας της θέσης στην οποία έχει περιέλθει, προσπαθούσε από τότε να βελτιώσει τη θέση μέσα από την προσπάθεια να δώσει στοιχεία. Αυτό, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος και σε συνεντεύξεις που μου έχει παραχωρήσει, τον καθιστούσε ευάλωτο σε κάθε λογής πιέσεις και εκβιασμούς.

Στις 19 Ιουλίου 2015 ο Γιαννουσάκης δίνει μια κατάθεση που αναφέρεται στον Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτες του. Η κατάθεση αυτή πουθενά δεν αναφέρεται σε ναρκωτικά. Αναφέρεται σε συναλλαγές που αφορούν πετρελαιεύσεις και είναι της κατηγορίας «άκουσα ότι…» χωρίς άλλες αποδείξεις. Ο ίδιος ο Γιαννουσάκης επιμένει έκτοτε ότι ακόμη και αυτή ήταν προϊόν πιέσεων. Το σίγουρο είναι ότι η κατάθεση αυτή δεν αναφέρεται στην πραγματικότητα στην υπόθεση της μεταφοράς ναρκωτικών με το Noor 1. Έκτοτε η κατάθεση αυτή, το περιεχόμενο της οποίας διαρρέει στην εκπομπή «Η Δίκη» που είχε ο Κυριάκος Θωμαΐδης στον Σκάι, είναι ο ένας «πυλώνας» της υποτιθέμενης εμπλοκής του Μαρινάκη στην υπόθεση Noor1 με τον άλλο να είναι η εμπλοκή Κοτσώνη σε αυτή την υπόθεση. Υπενθυμίζουμε ότι είναι η «χρυσή εποχή» των διαρροών με κωμικοτραγικές καταστάσεις όπου οι ίδιες απομαγνητοφωνήσεις καταθέσεων από άλλες υποθέσεις ανακατεύονταν και για ορισμένες από τις οποίες ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Χριστοφορίδης είχε υπαινιχθεί στη συνομιλία του με τον Γιαννουσάκη ότι έκανε πρόχειρη απομαγνητοφώνηση αυτός και τις έδινε.

Λίγο καιρό μετά ο Γιαννουσάκης δίνει άλλη μία απόρρητη κατάθεση η οποία απέκτησε μικρότερη δημοσιότητα. Είναι η κατάθεση στην οποία δίνει τα ονόματα των Τούρκων χρηματοδοτών τους οποίους είχε καταγράψει και σε βίντεο. Σε αυτή θα βασιστεί η Εισαγγελέας Αλβανού για να βγάλει τα εντάλματα σύλληψής τους. Προφανώς και η κατάθεση αυτή δεν κάνει καμία αναφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αφού η υπόθεση κάνει τον κύκλο της και έχει ήδη διαμορφώσει το έδαφος για να κυκλοφορεί η ρετσινιά, παρότι τυπικά ποτέ δεν συνδέθηκε με την πρώτη δικογραφία του Noor1 o Μαρινάκης, ο θόρυβος υποχωρεί. Φαίνεται, όμως, ότι διαμορφώνεται νέος γύρος πιέσεων το προς το τέλος του 2016. Ας σημειώσω τη χρονική σύμπτωση με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Τότε ενεργοποιείται ένα ιδιότυπο δίκτυο που περιλαμβάνει εκτός των άλλων τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο αλλά και τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Ο Χριστοφορίδης είναι αυτός που είχε πάρει τις δύο προηγούμενες καταθέσεις από τον Γιαννουσάκη και φαίνεται πώς κρατούσε επικοινωνία μαζί του.

Τώρα το επίδικο είναι να υπάρξει επιτέλους η «σωστή» κατάθεση. Ο λόγος απλός: όπως φάνηκε από τα παραπάνω ούτε η κατάθεση του Γιαννουσάκη το καλοκαίρι του 2015 ούτε τα στοιχεία των συναλλαγών των εταιριών του με εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη, στο πλαίσιο νόμιμων δραστηριοτήτων, μπορούσαν να τεκμηριώσουν οποιαδήποτε συσχέτιση με την υπόθεση Noor1. Αυτό που χρειαζόταν ήταν όχι μόνο να δώσει ο Γιαννουσάκης αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές των εταιριών του αλλά και να καταθέσει ρητά ότι τα χρήματα αυτά τα έπαιρνε για ναρκωτικά και όχι για άλλες συναλλαγές.

Στη συνομιλία αυτή ο Χριστοφορίδης όχι μόνο παρουσιάζει ως σχεδόν προειλημμένη μια απόφαση για την ενοχή του Μαρινάκη αλλά και εντάσσει τον όλο χειρισμό σε έναν σαφή πολιτικό χειρισμό: «Εξολοθρεύουν κατευθείαν την οικογένεια Μητσοτάκη. Έχουν τελειώσει, δέκα χρόνια Σύριζα […] δηλαδή δεν τους νοιάζει για τους Τούρκους». Και επιμένει: «Το’πιασες; Δηλαδή στα αρχίδια τους οι Τούρκοι. Το θέμα είναι ποιο τώρα; Το θέμα είναι ότι εσύ έχεις έναν άσσο, θα τον χρησιμοποιήσεις; Πρέπει να κάνεις εχθρό, αποφάσισε, πρέπει να κάνεις εχθρούς».

Έτσι φτάνουμε στην περίφημη επίσκεψη της Εισαγγελέως Τζίβα στον Γιαννουσάκη, τα τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν του Πάνου Καμμένου που κατά δήλωση του Γιαννουσάκη τον προέτρεψε να «δώσει τον Μαρινάκη», τις παρεμβάσεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Τελικά, ο Γιαννουσάκης δεν δίνει την κατάθεση, απλώς λίγες μέρες μετά δίνει τα αντίγραφα των λογαριασμών του. Με βάση και αυτά ανοίγει δεύτερη παράλληλη δικογραφία για την υπόθεση Noor1 παρότι υπάρχει και η πρώτη και βασική έρευνα της εισαγγελέως Αλβανού.

Έγραφα στο Unfollow στις 31 Ιουλίου 2017:

« Η δικογραφία (προκαταρκτική εξέταση) άνοιξε στις 27 Ιανουαρίου 2017 από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και αφορούσε προανακριτικό υλικό σχετικά με διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών στη βάση της κατάθεσης που έδωσε ο Γιαννουσάκης, η οποία αφορούσε την κίνηση λογαριασμών της ναυτιλιακής εταιρείας του στις 25 Ιανουαρίου 2017. Αυτά είναι και τα στοιχεία που είχε δεσμευτεί να δώσει ο Γιαννουσάκης στην κυρία Τζίβα, κατά την επίσκεψή της, στις 17 Ιανουαρίου 2017.

Όμως, το σκεπτικό αναφέρει ότι η κατάθεση αυτή συσχετίστηκε με έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στις 17 Ιανουαρίου 2017, που κοινοποιούσε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ της ίδιας ημέρας, το οποίο κάνει λόγο για νέα δικογραφία σχετικά με την υπόθεση «Noor 1», όπου πρόεδρος ΠΑΕ εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος και λαθρεμπορίου. Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ, με τίτλο «Η νέα δικογραφία του Noor One: Μάρτυρας εμπλέκει πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ σε ξέπλυμα και λαθρεμπόριο», αφορούσε την εκπομπή «Η Δίκη στον ΣΚΑΪ» και ανέβηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης προς 17η Ιανουαρίου. Το ρεπορτάζ αυτό, που παραπέμπει στην εκπομπή, αναφέρεται σε «απόρρητη κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα», ο οποίος «μπλέκει πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ στη νέα δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση του Noor One», και σε έρευνα της Εισαγγελίας Πειραιά για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και λαθρεμπόριο καυσίμων», που όμως συνδέεται με τη «με τη χρηματοδότηση του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης».

Αναφέρεται μάλιστα ότι ο «ο μάρτυρας θεμελιώνει την απόρρητη κατάθεσή του με τραπεζικά έγγραφα και email», ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία δείχνουν να παραπέμπουν στη γνωστή κατάθεση του Γιαννουσάκη από τον Ιούλιο του 2015. Λέμε «δείχνουν» γιατί η συγκεκριμένη εκπομπή αποφεύγει τις επώνυμες αναφορές προτιμώντας περιγραφικές αναφορές, όπως «προστατευόμενος μάρτυρας», «πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ» κτλ. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι στην εκπομπή της επόμενης εβδομάδας (ξημερώματα 24/1/2017) οι δημοσιογράφοι Κυριάκος Θωμαΐδης και Μαίρη Μπενέα, σχολιάζοντας όσα είχαν προβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρουν ότι θα αντικατασταθεί η ανακρίτρια Αλβανού που χειρίζεται την υπόθεση των ναρκωτικών σε σχέση με το «Noor 1».

Δηλαδή, μία εβδομάδα πριν από την κατάθεση Γιαννουσάκη για την κίνηση λογαριασμών, που υποτίθεται ότι είναι η αφετηρία για τη νέα δικογραφία, ιστοσελίδα ανακοινώνει ότι ήδη υπάρχει νέα δικογραφία γι’ αυτό το ζήτημα και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με σπάνια σπουδή παραγγέλνει διερεύνηση του θέματος την ίδια μέρα. Προφητικό χάρισμα της ιστοσελίδας;

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία; Ή μήπως κάποιοι ανέμεναν ότι στις 17 Ιανουαρίου θα δινόταν η «σωστή» κατάθεση με βάση την κινητικότητα που υπήρξε εκείνη την ημέρα στην επικοινωνία ανάμεσα στον Καμμένο, στον Γιαννουσάκη και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο; Και γιατί ξεκινά η διερεύνηση του θέματος από τον Ιανουάριο του 2017,αφού η αρχική κατάθεση του Γιαννουσάκη για υποτιθέμενες πρακτικές λαθρεμπορίου και ξεπλύματος είχε γίνει τον Ιούλιο του 2015;… Και γιατί να μην υπάρχει ανάλογη ταχύτητα στη διερεύνηση του ζητήματος των χρηματοδοτών; Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι λίγο πολύ ακριβώς όσα ακούστηκαν στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» τον Ιανουάριο του 2017 είχαν ακουστεί σε ανάλογες εκπομπές και τον Δεκέμβριο του 2015, όμως τότε δεν είχε υπάρξει ανάλογη σπουδή από τη μεριά των δικαστικών αρχών.»

Λίγο καιρό μετά έχουμε την επίσκεψη του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη που προσπαθεί να πείσει τον Γιαννουσάκη να δώσει τη «σωστή» κατάθεση. Παρά τις αντιδράσεις του Γιαννουσάκη, ο Χριστοφορίδης περίπου υπαγορεύει την κατάθεση με κομβικό σημείο ότι πρέπει να πει ότι ο Μαρινάκης του έστειλε λεφτά για την υπόθεση Noor1. Η δήλωση αυτή θα ήταν το μόνο και βασικό σημείο που θα συνέδεε τις συναλλαγές με την υπόθεση των ναρκωτικών.

Όπως αποκαλύφθηκε έκτοτε, ο Γιαννουσάκης δεν θα δώσει αυτή την κατάθεση αλλά θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Χριστοφορίδη και της Τζίβα κατηγορώντας τους για τις πιέσεις που του ασκήθηκαν. Η υπόθεση αυτή ως προς το σκέλος που αφορούσε την κ. Τζίβα θα τεθεί στο αρχείο από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ως προς την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου θα καθαρίσει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και ως προς τον αξιωματικό του Λιμενικού έχει περάσει στην αρμοδιότητα του Ναυτοδικείου.

Ο Γιαννουσάκης με επανειλημμένες καταθέσεις του θα επιμείνει στη θέση ότι του ασκήθηκε πίεση να εμπλέξει τον Μαρινάκη, ενώ θα επιμείνει ότι οι συναλλαγές που αναφέρονται στους λογαριασμούς του είναι νόμιμες συναλλαγές που αφορούν το κομμάτι των νόμιμων επιχειρηματικών συναλλαγών με διάφορες εταιρίες που ήθελαν σχετικές υπηρεσίες για τα καράβια τους. Θα καταγγείλει επίσης έκτοτε αρνητική μεταχείριση στις φυλακές παρότι έχει καταγγείλει ότι υπάρχουν απειλές για τη ζωή του.

Τα στοιχεία που δεν είναι στοιχεία
Στην πραγματικότητα, όπως έχει φανεί ήδη από το 2015 στοιχεία για αυτή την υπόθεση δεν υπάρχουν. Αυτά που υπάρχουν είναι μια σειρά από συναλλαγές εταιριών συμφερόντων του Μαρινάκη που αφορούν ναυτιλιακές δραστηριότητες (πετρελαιεύσεις κ.λπ.) με τις εταιρίες του Γιαννουσάκη και με τις εταιρείες ενός δικηγόρου-συνεργάτη των εταιριών συμφερόντων Μαρινάκη. Χρονικά δεν συμπίπτουν με την υπόθεση Noor1 αλλά είναι προγενέστερες. Οι συναλλαγές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των πρακτικών που κάνουν όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες (για προμήθειες πετρελαίου, για αποπληρωμή υποχρεώσεων κ.λπ.). Ακόμη και η περίφημη υπόθεση με τη σύλληψη Συντυχάκη το 2014 για παράνομη εισαγωγή συναλλάγματος ύψους 622.000 ευρώ εντάσσεται στην κατηγορία «άνθρακες ο θησαυρός». Ο ίδιος έχει καταθέσει στοιχεία ότι το ποσό αυτό ήταν ένα ρευστοποιημένο ναυτιλιακό έμβασμα που δεν χρησιμοποιήθηκε και το επέστρεφε, πλήρωσε το αναλογούν πρόστιμο και η υπόθεση έκλεισε. Σημειώνουμε εδώ ότι –δυστυχώς– ούτως ή άλλως το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και τα έσοδα των εφοπλιστών είναι πρακτικά αφορολόγητα, ενώ επιπλέον, σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους, είναι συχνό το φαινόμενο των συναλλαγών με μετρητά στην ναυτιλία π.χ. τα πληρώματα πάντα προτιμούν να πληρώνονται σε μετρητά.

Τι αποδεικνύουν όλα αυτά; Μια σαφή μεθόδευση που στην πραγματικότητα καμία σχέση δεν έχει με τη διερεύνηση της υπόθεσης Noor1. Η ανακύκλωση των ίδιων στοιχείων, που στην πραγματικότητα αφορούν νόμιμες ναυτιλιακές συναλλαγές τις οποίες ουδέποτε αρνήθηκαν οι εμπλεκόμενοι, η προσπάθεια απόδοσης ενοχής δια του συνειρμού ακόμη και χωρίς στοιχεία ή καταθέσεις, η λογική ότι «η απόδειξη της ενοχής είναι ακριβώς ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να την αποδεικνύουν», είναι προφανές ότι δεν αποσκοπεί στο να πάμε κάποτε σε ένα δικαστήριο που να αποδώσει ευθύνες, να διαλευκάνει την υπόθεση και να τιμωρήσει ενόχους.

Αποσκοπεί στο να σέρνεται αυτή η υπόθεση, να επικρέμεται ο χαρακτηρισμός «ύποπτος για εμπόριο ναρκωτικών» για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τώρα έχουμε πρόσκληση για παροχή εξηγήσεων, στη συνέχεια έχουμε όλο το διάστημα μέχρις ότου η ανακρίτρια αποφασίσει να διαμορφώσει την πρότασή της και να κάνει την εισαγγελική πρόταση ως προς την παραπομπή.

Έπειτα η υπόθεση θα πάει στο Συμβούλιο Εφετών που θα διαμορφώσει το τελικό παραπεμπτικό βούλευμα, με τη διαδικασία να μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες. Ακόμη και εάν δεν υπάρξει παραπομπή θα έχει υπάρξει ένα διάστημα όπου κάποιοι θα θεωρούνται εμπλεκόμενοι. Ακόμη και εάν δεν υπάρξει παραπομπή σε επίπεδο βουλεύματος Συμβουλίου Εφετών, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο αναίρεσης σε επίπεδο Εισαγγελέα ή Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση. Και βέβαια τυχόν παραπομπή θα σημαίνει μετά μια δίκη που προφανώς θα πάρει αρκετό καιρό. Ακόμη και εάν στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας υπάρξει αθώωση, για ένα μεγάλο διάστημα ουσιαστικά κάποιοι θα είναι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε μια εγκληματική δραστηριότητα με ιδιαίτερη κοινωνική απαξία.

Όλα αυτά διαμορφώνουν μια συνθήκη ιδιότυπης ομηρίας και εκβιασμού σε μια περίοδο όπου έχουμε μπροστά μας και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και την έναρξη, ουσιαστικά, της προεκλογικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή ο Μαρινάκης μπαινόβγαινε στο Μαξίμου και συναντούσε επίσημα τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του. Ο πρωθυπουργός τότε για τις φήμες για την υπόθεση του Noor1 σε σχέση με τον επιχειρηματία, είχε διατυπώσει στο περιβάλλον του τη θέση ότι πρόκειται για λανθασμένες εκτιμήσεις.

Τώρα η χρονική σύμπτωση με την αναίρεση του βουλεύματος για τα «στημένα» που απέρριπτε τη φιλολογία περί «εγκληματικής οργάνωσης», δείχνει ότι σε αυτή την κατεύθυνση «χτυπούν πολλά σφυριά μαζί». Το δε χαρακτήρα πολιτικής μεθόδευσης τον αποδεικνύει η επιλογή του πρωθυπουργού όχι μόνο να δώσει πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς Καμμένου και Κοντονή αλλά και το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να συμβιβαστεί με μεγάλα συμφέροντα. Δεν θα κάνουμε εμείς τη γέφυρα ανάμεσα στην δικαστική εξουσία και σε αυτούς που έχουν ανοικτές ποινικές υποθέσεις και φορολογικές υποθέσεις». Μόνο που στην πραγματικότητα αποδεικνύεται πολιτική μεθόδευση για να παραμείνουν ανοιχτές κάποιες υποθέσεις και να αξιοποιούνται πολλαπλά.

Μόνο που έτσι αντί να χυθεί άπλετο φως σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ναρκωτικών στην Ελλάδα, το μόνο που θα συμβαίνει θα είναι να συνεχίζει να δηλητηριάζεται η δημόσια ζωή στη χώρα. Και ο εθισμός μιας κοινωνίας στο «ούτως ή άλλως όλοι είναι διεφθαρμένοι και παραβατικοί» στην πραγματικότητα σε σιωπηλή νομιμοποίηση της διαπλοκής οδηγεί και όχι στη «σύγκρουση με τα συμφέροντα».

Πηγή: UNFOLLOW

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ