«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης» δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με φόντο τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι στα δύο χρόνια απελευθέρωσης […]
«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης» δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με φόντο τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε ότι στα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, μόνο 4 φαρμακεία σε σύνολο 11.000 σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς.
Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Για την προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».
«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Πηγή: UNFOLLOW