Για άλλο ένα πάρεργο κάνουν λόγο οι αστυνομικοί που αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να τους αναθέσει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε την Δευτέρα από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ένα ακόμα πάρεργο που ανατίθεται στην ΕΛΑΣ παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις για την άσκηση των βασικών καθηκόντων της που είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Γερακαράκος στο in.gr : Ούτε με μπόνους…
Μιλώντας στο in.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καμφθούν οι αντιδράσεις τους ούτε και στο ενδεχόμενο απόδοσης οικονομικού μπόνους στους ένστολους που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους.
Συγκεκριμένα διακινείται η πληροφορία ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί μια ρύθμιση στο σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι το 20% του πρόστιμου που θα βεβαιώνεται θα πηγαίνει στους αστυνομικούς.
Ο κ. Γερακαράκος δήλωσε ότι έχει υπόψη του τη συγκεκριμένη πληροφορία από δημοσιεύματα στον Τύπο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αστυνομικοί δεν διεκδικούν τέτοιου είδους οικονομικές απολαβές, παρά μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για το μισθολόγιό τους.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση μέχρι τώρα από το αρμόδιο υπουργείο προς την Ομοσπονδία σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο και υποστήριξε ότι αν τεθεί θέμα μπόνους από τα πρόστιμα, η ΠΟΑΣΥ δεν πρόκειται να συμφωνήσει.
Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσε στο in.gr ο κ. Γερακαράκος η πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη και αντίθετη με την ανάθεση αρμοδιοτήτων που δεν εμπίπτουν στο κύριο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά ανήκουν κατά βάση σε άλλες Αρχές, και αυτή την θέση θα υποστηρίξει μέχρι τέλους στο θέμα με τον αντικαπνιστικό νόμο.
Η επίμαχη διάταξη
Η συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 17 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» όπου αναφέρεται ότι:
«Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.».
Στην Εισηγητική Έκθεση που το συνοδεύει, τονίζεται ότι:
«Παράλληλα, με την προτεινόμενη ρύθμιση προσδιορίζονται οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ρητά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο μπορεί να συνδράμει πλέον και αυτοτελώς, χωρίς τη σύμπραξη των λοιπών οργάνων ελέγχου στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».
Η ανακοίνωση τη ΠΟΑΣΥ
Με βάση τα παραπάνω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) απέστειλε ανοικτή επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Βασίλη Κικίλια με κοινοποίηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην οποία σημειώνεται ότι η άμεση εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου γίνεται «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαχρονικές θέσεις της Ομοσπονδίας μας για την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από κάθε είδους «πάρεργο», ήτοι αρμοδιότητα άλλων κατά βάση κρατικών, δημοτικών και λοιπών αρχών».
Απευθυνόμενοι στον κ. Κικίλια συνεχίζουν ως εξής:
«Επειδή στο παρελθόν έχετε διατελέσει και πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζοντας εκ των έσω, τόσο τα προβλήματα του αστυνομικού, όσο και αυτά του κοινωνικού συνόλου, σας καλούμε να επανεξετάσετε την προτεινόμενη ρύθμιση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μη αποδυνάμωση της κύριας αποστολής του Έλληνα Αστυνομικού, που δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτροπή και την καταστολή πάσης φύσεως εγκληματικών συμπεριφορών και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των συμπολιτών μας».
Καταλήγοντας η ΠΟΑΣΥ «καθιστά σαφές και προειδοποιεί, ότι τυχόν επιβάρυνση του εργασιακού στάτους του αστυνομικού προσωπικού, προς επίτευξη εφήμερων επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, θα τύχει της καθολικής κατακραυγής εκ μέρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος».