Αποκαλυπτική έρευνα ΑΑΔΕ: Απίστευτης έκτασης φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και rooms to let

Αποκαλυπτική έρευνα ΑΑΔΕ: Απίστευτης έκτασης φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και rooms to let

Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη τη χώρα έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη τη χώρα έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Οι 2 στους 10 ξενοδόχους, οι οποίοι φαίνεται ότι λογάριαζαν χωρίς τους ελέγχους που διέταξε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ήταν τόσο θρασείς που εμφάνισαν ακόμη και μηδενικά έσοδα από διανυκτερεύσεις, σαν να ήταν δηλαδή κλειστά!

Σύμφωνα με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με τίτλο «Νέα έρευνα συμμόρφωσης κλάδων παροχής υπηρεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος – Δράσεις συμμόρφωσης», μόνο τον Ιούνιο του 2019, έπειτα από διασταυρώσεις που έγιναν σε τουριστικά καταλύματα – ξενοδοχεία από 20 μέχρι και 100 δωμάτια που τηρούν λογιστικά βιβλία με διπλογραφικό σύστημα (βιβλία Γ’ κατηγορίας), διαπιστώθηκε ότι 2 στις 10 επιχειρήσεις υπάγονται στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου και υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή καθώς δήλωσαν εισοδήματα από μηδέν (!) μέχρι 9.000 ευρώ, όταν τα έσοδά τους στη φουλ σεζόν ήταν πολλαπλάσια. Φανταστείτε τι γίνεται με τις ενοικιάσεις μεμονωμένων σπιτιών ή δωματίων ή καταλυμάτων μικρότερης δυναμικότητας (κάτω των 20 δωματίων) που δεν ελέγχονται.

Στοιχεία για 865 υποθέσεις-επιχειρήσεις

Η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ανέλαβε να αντλήσει στοιχεία για 865 υποθέσεις-επιχειρήσεις και να τις κατηγοριοποιήσει ανάλογα με τον κίνδυνο τέλεσης φοροδιαφυγής για να προχωρήσουν περαιτέρω σε διεξοδικούς ελέγχους.

Από τις 865 υποθέσεις έγινε εκτίμηση τζίρου για τις 770 (αφού αφαιρέθηκαν πρακτορεία κ.λπ.) και οι 741 κατηγοριοποιήθηκαν στις διάφορες βαθμίδες κινδύνου (αφού αφαιρέθηκαν περιπτώσεις όπως μισθωμένες επιχειρήσεις, διακοπές κ.ά.). Μάλιστα για 15 υποθέσεις πραγματοποιήθηκε και προληπτικός έλεγχος.

Μεταξύ των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να καταλήξουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στα συμπεράσματά τους, ήταν η απόκλιση που εμφανίζουν τα εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα (αποφορολογημένα) της επιχείρησης με τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα βάσει των δηλώσεων ΦΠΑ (κωδικοί 301, 304).

Βάσει των αποτελεσμάτων της διασταύρωσης δημιουργήθηκαν 4 κατηγορίες κινδύνου, όπου στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή βρέθηκαν 43 επιχειρήσεις (5,80% επί του συνόλου), στην κατηγορία υψηλού κινδύνου βρέθηκαν 123 επιχειρήσεις (16,60% επί του συνόλου), στην κατηγορία μεσαίου κινδύνου βρέθηκαν 232 επιχειρήσεις (31,31% επί του συνόλου) και, τέλος, στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, δηλαδή της πολύ μικρής πιθανότητας να έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή, βρέθηκε το 46,29% των επιχειρήσεων ή σε απόλυτο νούμερο 343 επιχειρήσεις.

Από τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο «κόκκινο» της φοροδιαφυγής άλλες δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση, άλλες είχαν δηλώσει μηδενικά ακαθάριστα έσοδα, δηλαδή σαν να μην είχαν εκμισθώσει ούτε ένα δωμάτιο, και άλλες εμφάνιζαν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ εκτιμώμενων ακαθάριστων εσόδων και δηλωθέντων.

Με τη μέθοδο αυτή απέφευγαν να πληρώσουν τον φόρο διανυκτέρευσης, τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.

Ξενοδοχεία με φοροδιαφυγή

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολύ υψηλού και υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

* Κατάλυμα στη Σαντορίνη με 40 δωμάτια δήλωσε μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση (πολύ υψηλού κινδύνου).

* Κατάλυμα στον Ν. Κορινθίας με 80 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 5.000 ευρώ (πολύ υψηλού κινδύνου).

* Κατάλυμα στην Κέρκυρα με 65 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 1.000 ευρώ (υψηλού κινδύνου).

* Κατάλυμα στην Πάτμο με 25 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 500 ευρώ (υψηλού κινδύνου).

* Κατάλυμα στην Κεφαλλονιά με 40 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 9.000 ευρώ (υψηλού κινδύνου).

* Κατάλυμα στη Μεσσηνία με 25 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 4.500 ευρώ (υψηλού κινδύνου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τα συνολικά δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα των 770 καταλυμάτων για τον Ιούνιο του 2019 είναι αυξημένα κατά 10.919.008 ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2018 (αύξηση 14,59%).

Ωστόσο, η εκτίμηση των εσόδων για τον Ιούνιο του 2019 ήταν 97.090.762 ευρώ ενώ τα δηλωθέντα ήταν 85.767.178 ευρώ (απόκλιση συμμόρφωσης 11.323.583,97 ευρώ).

Δείτε αναλυτικά τη λίστα 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ