Αυτή είναι η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Αυτή είναι η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο ως τον νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο Βασίλης Πλιώτας επελέγη για τη θέση του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη επέλεξε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο ως τον νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο Βασίλης Πλιώτας επελέγη για τη θέση του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τόσο ο κ. Τσαλαγανίδης όσο και ο κ. Πλιώτας  είχαν έρθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής,  συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Γεννηθείς το 1953 ο κ. Τσαλαγανίδης, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και αποχωρεί από αυτό τον ερχόμενο Ιούνιο. Θα ασκήσει, δηλαδή, καθήκοντα προέδρου για περίπου δέκα μήνες.

Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει στην επετηρίδα την 4η θέση. Προηγούνται οι συνάδελφοι του Αγγελική Αλειφοπούλου, Γεώργιος Λέκκας και Πηνελόπη Ζωντανού.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου (διαδέχεται τον κ. Βασίλειο Πέππα), είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018 και ήταν -πριν την προαγωγή του- πρόεδρος του Α2 Πολιτικού Τμήματος. Είχε προηγηθεί, το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, η παράλειψή του από τις προαγωγές για τις θέσεις των αντιπροέδρων, γεγονός που είχε ανακόψει τότε την πορεία του για την προεδρία του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου. Πρόεδρος, τότε, του Αρείου Πάγου, ήταν η Βασιλική Θάνου μετέπειτα συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον Απρίλιο του 2013 έχοντας το βαθμό του αεροπαγίτη, είχε οριστεί ως ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Ο ορισμός του, ως ανακριτή στη συγκεκριμένη υπόθεση, έγινε από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης για τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να παραπέμψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Από το γραφείο του κ. Τσαλαγανίδη είχαν περάσει τότε, εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.

Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την κατάρτιση και το ήθος του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου και εκτιμούν πως θα συμβάλει στο να επικρατήσουν ψύχραιμες και νηφάλιες θέσεις.

Σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος της Αρείου Πάγου αναφέρει: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους».

Ποιος είναι ο νέος εισαγγελέας

Ανάλογης βαρύτητας και σημασίας είναι όμως και η επιλογή του κ. Πλιώτα για την κάλυψη της νευραλγικής θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για εισαγγελικό λειτουργό εγνωσμένου κύρους με μεγάλη εμπειρία και άψογη νομική κατάρτιση.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (διαδέχεται την Ξένη Δημητρίου) γεννήθηκε το 1955 και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά από τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022.

Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012. Ο κ. Πλιώτας είναι δεύτερος στην επετηρίδα. Προηγείται ο συνάδελφος του Δημήτρης Δασούλας.

Ιδιαίτερα, όμως, σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών Ενώσεων και ειδικά της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Εισαγγελικός λειτουργός με κύρος και επιστημονική κατάρτιση ο κ. Πλιώτας έχει χειριστεί πλήθος σημαντικών υποθέσεων με έντονο κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο. Μεταξύ άλλων, είχε ζητήσει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργούσε ο κ. Τσαλαγανίδης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για δυο κακουργήματα.

Επίσης, είχε ταχθεί κατά την αναίρεσης της εφετειακής απόφασης με την οποία είχε καταδικασθεί σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες ο Τάσος Μαντέλης.

Μάλιστα, ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον Απρίλιο του 2017 είχε παραγγείλει στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (των ετών 2013 και 2014) για την προστασία των ζώων.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πλιώτας σε δήλωσή του μετά την επιλογή του για τη συγκεκριμένη θέση, ανέφερε: «Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκον και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ