Βάσεις 2019: Διάλυση των πανεπιστημίων – Εισαγωγή σε σχολές με… λευκή κόλλα

Βάσεις 2019: Διάλυση των πανεπιστημίων – Εισαγωγή σε σχολές με… λευκή κόλλα

Μπορεί τα ποσοστά επιτυχίας για τις περισσότερες κατηγορίες υποψηφίων να ήταν υψηλά και να εξασφάλισαν οι περισσότεροι μία θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ωστόσο η εισαγωγή με... λευκή κόλλα σε αρκετά τμήματα καθώς η «κατρακύλα» των βάσεων ακόμη και σε σχολές που άλλοτε είχαν υψηλές βάσεις εισαγωγής έχουν χτυπήσει τα πρώτα «καμπανάκια» στο υπουργείο Παιδείας Μπορεί τα ποσοστά επιτυχίας για τις περισσότερες κατηγορίες υποψηφίων να ήταν υψηλά και να εξασφάλισαν οι περισσότεροι μία θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ωστόσο η εισαγωγή με... λευκή κόλλα σε αρκετά τμήματα καθώς η «κατρακύλα» των βάσεων ακόμη και σε σχολές που άλλοτε είχαν υψηλές βάσεις εισαγωγής έχουν χτυπήσει τα πρώτα «καμπανάκια» στο υπουργείο Παιδείας

Προβληματισμό για την επόμενη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων όπου χιλιάδες υποψήφιοι εισήχθησαν σε δεκάδες τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης με βαθμούς κάτω της βάσης καθώς και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να σταματήσει ή να περιοριστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η εικόνα από την ανάλυση των στοιχείων για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών είναι αποκαρδιωτική. Μπορεί τα ποσοστά επιτυχίας για τις περισσότερες κατηγορίες υποψηφίων να ήταν υψηλά και να εξασφάλισαν οι περισσότεροι μία θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ωστόσο η εισαγωγή με… λευκή κόλλα σε αρκετά τμήματα καθώς η «κατρακύλα» των βάσεων ακόμη και σε σχολές που άλλοτε είχαν υψηλές βάσεις εισαγωγής έχουν χτυπήσει τα πρώτα «καμπανάκια» στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο μιλάει πλέον όλο και πιο ανοιχτά για την ανάγκη να επανέλθει στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων στα ΑΕΙ το βαθμολογικό πλαφόν.

Κάτω από τη βάση τα ΑΕΙ

Αξίζει να αναφερθεί ότι 153 τμήματα του μηχανογραφικού ή αλλιώς το 1/3 των τμημάτων άνοιξαν τις «πύλες» τους σε 25.000 νέους φοιτητές με λιγότερα από 10.000 μόρια. Την ίδια στιγμή σε αρκετά τμήματα, οι υποψήφιοι εισήχθησαν μόνο γράφοντας το… όνομά τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η «πανεπιστημιοποίηση» δεκάδων τμημάτων της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –  η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έγινε με προχειρότητα και βιασύνη –  έφερε τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα.

Οι υποψήφιοι γύρισαν την… πλάτη στα νέα ανωτατοποιημένα τμήματα Γαβρόγλου καθώς στην πλειονότητά τους έμειναν στα αζήτητα και διαμορφώθηκαν χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για την ανώτατη εκπαίδευση εν έτη 2019. Στο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η βάση δεν ξεπέρασε τα 4.092 μόρια ενώ στο τμήμα στο Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης που εδρεύει στα Γρεβενά διαμορφώθηκε στα 4.846.

Μόλις 6.658 μόρια χρειάστηκαν όσοι στόχευαν στο τμήμα Δασολογίας , Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού που εντάχθηκε φέτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ με 5.111 μόρια εξασφάλισαν την εισαγωγής τους οι φοιτητές του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Από τα ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια με 0,8

Οι παραπάνω επιδόσεις αφορούσαν υποψηφίους των γενικών ενιαίων λυκείων οι οποίοι αποτελούν και την πολυπληθέστερη κατηγορία υποψηφίων. Η εικόνα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι ακόμη χειρότερη και φτάνει στα όρια της τραγικότητας καθώς εισήχθησαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα υποψήφιοι ακόμη και με μέσο όρο 0,8!

Στο Μαθηματικό του Αριστοτελείου πέρασαν φοιτητές με 1.921 μόρια , στο Πολιτικών Μηχανικών με 1.964, στο Γεωπονίας Θεσσαλονίκης με 2.565, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με 924. Τα παραδείγματα αμέτρητα.

Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», μόλις το 25% κατάφερε να εισαχθεί στις σχολές πρώτης προτίμησης ενώ φοιτητές εισήχθησαν σε τμήματα Φιλολογίας και Μαθηματικών με βαθμούς 9 και 7,5. Πρόκειται δηλαδή για τους αυριανούς καθηγητές – εάν καταφέρουν να αποφοιτήσουν – που θα κληθούν να εργαστούν στα σχολεία.

Στο «τραπέζι» η επαναφορά του βαθμολογικού πλαφόν

Τα χθεσινά αποτελέσματα, θέλοντας και μη, έφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια που υπήρχαν για επαναφορά του βαθμολογικού πλαφόν ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι στις προθέσεις του είναι καταρχήν, να θεσπιστεί μία ελάχιστη βάση εισαγωγής από την Πολιτεία  για όλα τα ιδρύματα και εν συνεχεία τα ίδια τα πανεπιστήμια να ορίζουν μία ξεχωριστή βάση για κάθε τμήμα. Με αυτόν τον τρόπο, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλει να δώσει ρόλο για την επιλογή των φοιτητών και στις διοικήσεις των ΑΕΙ οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των ιδρυμάτων, το επίπεδο που πρέπει να έχουν οι νεοεισαχθέντες φοιτητές καθώς και τις απαιτήσεις που έχουν τα προγράμματα σπουδών.

«Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος στο πανεπιστήμιο έχοντας γραπτό με βαθμό 0,8» ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την πρόθεση του υπουργείου  να θεσπιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. «Έχουμε κάποιες σκέψεις επ’αυτού, είπε, αλλά δεν θέλουμε να τις δημοσιοποιήσουμε πριν από την διαβούλευση με τους φορείς» σημείωσε την Τετάρτη μιλώντας στο Θέμα Fm.

Πότε θα γίνουν οι αλλαγές

Πρόθεση του υπουργείου είναι οι όποιες αλλαγές, να αποφασιστούν με ψυχραιμία από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και μετά από συζήτηση που θα υπάρχει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δηλαδή τόσο με καθηγητές λυκείου όσο κυρίως με πανεπιστημιακούς δασκάλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα ξεκινήσει άμεσα τη συζήτηση για την επαναφορά του βαθμολογικού πλαφόν αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος της εφαρμογής του. Και αυτό διότι η εισαγωγή ελάχιστης βάσης εισαγωγής, είτε αυτή είναι το 10 είτε θα είναι χαμηλότερη (ακόμη δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» του το υπουργείο Παιδείας) θα πρέπει να γίνει προσεχτικά διότι είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργήσει πολλές κενές θέσεις στα ΑΕΙ.

Μετεγγραφές – Χαοτικές διαφορές μεταξύ ομοειδών τμημάτων

Μία άλλη παράμετρος των πανελλαδικών εξετάσεων αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών, μία διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Και τη φετινή χρονιά οι διαφορές που καταγράφηκαν μεταξύ ομοειδών τμημάτων είναι χαοτικές με αποτέλεσμα φοιτητές που εισήχθησαν σε κάποιο περιφερειακό ίδρυμα με χιλιάδες λιγότερα μόρια σε σχέση με το αντίστοιχο άλλου ΑΕΙ και δικαιούνται μετεγγραφής, να μπορούν να μεταπηδήσουν σε ίδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα αφορά το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονμικής. Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο η βάση διαμορφώθηκε στα 6.257 μόρια ενώ στο αντίστοιχο του Οικονομικού Πανεπιστημίου ανήλθε σε 16.371 μόρια. Δηλαδή διαφορά 10.114 μόρια!

Χαοτικές είναι οι διαφορές μεταξύ Πολυτεχνικών τμημάτων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα της ανώτατης εκπαίδευσης, η βάση διαμορφώθηκε στα 19.050 μόρια ενώ στο αντίστοιχο που εδρεύει στο Βόλο έχει βάση 14.109 (διαφορά 4.941).

 

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ