Ανοίγει ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση. Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν ομόφωνα την Τετάρτη να τροποποιήσουν την υπουργική απόφαση που προκαλούσε τριβές με την ανάδοχο εταιρεία στο Ελληνικό.
Το «πράσινο» φως προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επένδυση του Ελληνικού έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ανοίγοντας τον δρόμο για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.
Συναίνεσαν δηλαδή να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση που προκαλούσε τριβές με την ανάδοχο εταιρεία στο Ελληνικό.
Βασικός στόχος της αίτησης, που αφορούσε τα άρθρα 5 και 16, ήταν να αποσαφηνιστούν οι χώροι στους οποίους έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση που, μετά από πολύωρη συνεδρίαση υπό τη νέα σύνθεσή του, ενέκρινε το ΚΑΣ και αφορούσε τον όρο 16, προβλέπεται να κατατίθενται προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού μόνο οι μελέτες που αφορούν τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, τη ζώνη 20 μέτρων περιξ αυτών, καθώς και των όψεων της πρώτης γραμμής των κτιρίων που εφάπτονται στη ζώνη.
Επιπλέον καταρτίστηκε και ένας νέος 17ος όρος που προβλέπει ότι για τυχόν αρχαιότητες που αποκαλυφθούν θα εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.
Σε σχέση με τον όρο 5 που αφορούσε αδόμητο χώρο πέριξ του ταφικού μνημείου, προσδιορίστηκε στα 20 μέτρα με τον όρο να υπάρχει διασύνδεση με το χώρο πρασίνου και να ληφθεί υπόψιν στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο συσχετισμός με τον αρχαίο οδικό άξονα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταφικό μνημείο είχε αποκαλυφθεί κατά τη δημιουργία του αεροδρομίου τη δεκαετία του ’60, εκεί που στη συνέχεια οριοθετήθηκε διάδρομος προσγείωσης, και είχε μεταφερθεί σε άλλο σημείο. Τα μέλη του Συμβουλίου, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του athina984.gr, υπερτόνισαν τη σημασία του γεγονότος ότι το ταφικό μνημείο θα επιστρέψει στο σημείο που αποκαλύφθηκε.
Το θέμα του Ελληνικού θα απασχολήσει και την αυριανή, Πέμπτη, συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Τι αλλάζει με την απόφαση
Το ΚΑΣ γνωμοδότησε δηλαδή υπέρ της απάλειψης από την υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί, του όρου να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων, συντασσόμενο ουσιαστικά και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.
Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, θα πρέπει οι επενδυτές να καταθέτουν μελέτες αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές για παρεμβάσεις μόνο εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και όχι για όλη την έκταση της επένδυσης.
Επιπλέον, η εταιρία θα πρέπει να καταθέτει αντίστοιχες μελέτες και για τις όψεις πολυόροφων κτιρίων που θα εφάπτονται με τους χώρους αυτούς.
Φαίνεται επίσης πως θα υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων και έλεγχος των μορφών κτιρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία.
Στη γνωμοδότηση θα περιλαμβάνεται και ένας ακόμα όρος, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχαιότητες οι οποίες θα έρθουν στο φως στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας.