Τα σεξιστικά ξεσπάσματα κατά της Νόνης Δούνια είναι από τα πιο συνηθισμένα της εποχής, τα οποία συνεχίζουν τη μακρά παράδοση που ακολουθεί τις γυναίκες που διεκδίκησαν δυναμικά τη θέση τους στο κοινοβούλιο.
Υπάρχει μερίδα συμπολιτών μας οι οποίοι, ψάχνοντας στο Google και ανεβάζοντας παλιότερες φωτογραφίσεις της Νόνης Δούνια, προκειμένου να την ψέξουν, πιστεύουν αλήθεια ότι κάνουν κάτι ιδιαιτέρως έξυπνο. Θαρρείς και είναι κάποιου είδους περίτεχνη πολιτική κριτική το να «ψαρέψει» κανείς μία φωτογραφία της νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από την εποχή που ήταν μοντέλο και να την «ανεβάσει» στα social media, με κάποιο υπονοούμενο για την ικανότητά της να είναι βουλευτής. Είναι από τα πιο συνηθισμένα και εύκολα σεξιστικά ξεσπάσματα της εποχής, που όμως συνεχίζουν τη μακρά παράδοση που ακολουθεί τις γυναίκες που διεκδίκησαν δυναμικά τη θέση τους στο κοινοβούλιο.
Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και απογοητευτικά, καθώς θα περίμενε κανείς ότι με το πέρασμα του χρόνου τα «ευρήματα» θα ήταν λιγότερα.
Οι καλτσοδέτες, το γκομενάκι κι ο ναυτικός
Το 2011, πριν από 8 χρόνια σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή είχε ζητήσει τον λόγο. Απαντώντας της ο συνάδελφός της Σωκράτης Ξυνίδης, της είπε: «Σιγά την καλτσοδέτα».
Το 2014 οι Πέτρος Τατσόπουλος και τον Γρηγόρης Ψαριανός απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό να μυρίζουν το παλτό Ραχήλ Μακρή. Ο κ. Ψαριανός είχε, λίαν προσφάτως, χαρακτηρίσει «γκομενάκι» της υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της Βουλής έχει δεχθεί σειρά σεξιστικών σχολίων, χαρακτηριστικά παραδείγματα εκ των οποίων είναι όταν ο Αναστάσιος Νεράτζης της είχε πει σε συνεδρίαση ότι «αργεί πολύ στην ολοκλήρωσή της» και όταν ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είχε μιλήσει για το πόσο επιθυμεί να ξεμπαρκάρει ο άντρας της που είναι ναυτικός.
Το 2017 η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατήγγειλε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος μετά από τοποθέτησή της, της απευθύνθηκε λέγοντάς της: «ωραίο στυλ έχεις μωρή».
Όσα λέν’ οι άνδρες μεταξύ τους
Εν έτει 2019 πια, δυστυχώς οι κουβέντες που ανταλλάζουν οι άνδρες μεταξύ τους είναι διαφορετικές, είναι πιο τίμιες, είναι «παντελονάτες».
Το 2015 ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας από το βήμα της Βουλής είχε αναφέρει προς ενίσχυση των επιχειρημάτων του ότι ο ίδιος είναι «της ευθείας, της αντρικής σχολής».
Μόλις πριν από λίγο καιρό, τον Ιανουάριο του 2019 ο Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Αμυρά του είπε: «Για νυφούλα καλό σας βλέπω πάντως». Ο ίδιος είχε γράψει στο Facebook για την Ντόρα Μπακογιάννη ότι «η γριά κότα έχει το ζουμί και η κα Μπακογιάννη είναι και κότα και χωρίς ζουμί».
To 85.2% των γυναικών βουλευτών έχουν δεχθεί ψυχολογική βία
Φυσικά ο σεξισμός δεν «κάθεται» μόνο στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων. Τον Οκτώβριο του 2018 το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε έρευνα για τον «Σεξισμό και την παρενόχληση κατά των γυναικών στη βουλή». Στην έρευνα συμμετείχαν 123 γυναίκες που βρέθηκαν σε κοινοβούλια 45 ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 85.2% των γυναικών βουλευτών έχουν δεχθεί ψυχολογική βία, όσο ασκούσαν τα καθήκοντά τους. Το 46.9% έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους ή απειλές βιασμού ή κατά της σωματικής τους ακεραιότητας. Το 58.2% έχει δεχθεί σεξιστικές επιθέσεις μέσω internet και το 67.9% έχει υπάρξει στόχος σχολίων αναφορικά με την εξωτερική τους εμφάνιση.
Σεξισμός, αυτή η μάστιγα
Σε κάθε περίπτωση ο σεξισμός φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Εξακολουθεί να επιβιώνει σαν ανθεκτικός ιός, παρά την όποια πρόοδο. Η Φώφη Γεννηματά, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Σία Αναγνωστοπούλου είναι κάποιες επιπλέον περιπτώσεις που έχουν δεχθεί απαράδεκτες επιθέσεις αναφορικά με την εμφάνισή τους. Επίσης, για πολύ κόσμο εκεί έξω, όταν μία γυναίκα καταπιαστεί με τα κοινά και είναι ευπαρουσίαστη το χρωστά σε κάποιον σύντροφο. Αν δεν είναι «θα ψάχνει επιβεβαίωση». Αν είναι δυναμική «είναι κακός άνθρωπος με απωθημένα». Αν είναι χαμηλών τόνων «είναι κότα». Και κάπως έτσι, ορισμένοι δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι ένα ενεργό και δημοφιλές πρώην μοντέλο μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει την ψήφο, με τον ίδιο τρόπο οποιοσδήποτε.
Ο σεξισμός δεν είναι κάποια φαντασιακή κατάσταση συμπλεγματικών γυναικών. Αποτελεί μία πραγματική στρέβλωση και μια στρεβλή πραγματικότητα. Από αυτήν την κατάσταση δεν πλήττεται μόνον το γυναικείο φύλο. Οι γυναίκες καλούνται να το αντιμετωπίσουν και να το ξεπερνούν καθημερινά. Η δημοκρατική «πληγή», ωστόσο, είναι συνολική. Και ξεκινά από την κοινωνία, από την οποίαν και εκλέγονται τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις. Όσο η πληγή μένει ανοιχτή και ο ασθενής αδιαφορεί προτρέποντας την εκάστοτε γυναίκα που βρίσκεται απέναντί του «να πα να πλύνει κανά πιάτο», τότε, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε πληγή, το πρόβλημα σοβαρεύει. Και αν δεν φροντιστεί αρχίζει να βρωμάει.