Η Αττική άντεξε για άλλη μία φορά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ο οποίος ξύπνησε μνήμες από τα 5,9 Ρίχτερ το 1999. Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα σημερινά 5,1 Ρίχτερ προήλθαν από την ίδιο εστιακό χώρο με τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας. Οι σεισμολόγοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα.
Η Αττική άντεξε για άλλη μία φορά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ο οποίος τρομοκράτησε τους Αθηναίους βγάζοντας τους έξω στους δρόμους και προκάλεσε ζημιές σε παλαιά – κυρίως – κτίρια σε αρκετές περιοχές. Παράλληλα, ξύπνησαν μνήμες από τα 5,9 Ρίχτερ το 1999, καθώς όλα δείχνουν ότι ο σεισμός της Παρασκευής προήλθε από την ίδια περιοχή.
Οι γνωστοί σεισμολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για το αν ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Πάντως, θεωρούν θετική την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
Το γεγονός, στο οποίο συγκλίνουν πάντως οι σεισμολόγοι, είναι ότι ο σεισμός της Παρασκευής φαίνεται ότι προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999 με τους δεκάδες νεκρούς. Οι σεισμολόγοι που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος αυτού που είναι πάντα επικίνδυνο.
Το χρονικό
Ήταν 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής όταν το λεκανοπέδιο της Αττικής ταρακουνήθηκε από τη σεισμική δόνηση. Ανησυχία δεν προκάλεσε μόνο η βοή που ακούστηκε, αλλά και η διάρκεια του σεισμού, η οποία έφτασε τα 15 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε ένταση 5,1 Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν 4 χιλιόμετρα βόρεια από τη Μαγούλα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλα. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν τα 13,1 χιλιόμετρα και σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι έγινε τόσο έντονα αισθητός.
Έντρομοι οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της πόλης πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους, με την αναστάτωση να είναι πιο έντονη στα δυτικά προάστια και στο κέντρο της πόλης.
Μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στις 14:13, σημειώθηκε πλήθος μετασεισμών. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί έντεκα μετασεισμοί, με τον πιο ισχυρό να καταγράφεται στις 15:11 και να υπολογίζεται στα 4,3 Ρίχτερ.
Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή που «χτυπάει» ο Εγκέλαδος
Πολλά βίντεο από την στιγμή του σεισμού κάνουν τον γύρο του διαδικτύου:
Τέσσερις τραυματίες – Ένα 8χρονο αγόρι στο νοσοκομείο
Συνολικά, από τον σεισμό τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Ανάμεσα στους τραυματίες, ένα αγοράκι 8 ετών, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό.
Παράλληλα, μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση σοβάδων, ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα.
Κατάρρευση κτιρίου στην Αθήνα – Στους δρόμους οι Αθηναίοι
Εκτεταμένες υλικές ζημιές – χωρίς ωστόσο να είναι μεγάλης σοβαρότητας – σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές. Από κορνίζες που έπεσαν και ράφια που κατέρρευσαν μέχρι κατάρρευση σοβάδων και εμφάνιση ρωγμών, ο σεισμός άφησε την «υπογραφή» του στα κτίρια της πόλης.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας λόγω των πολλών παλαιών κτιριών.
Ειδικότερα, τμήμα ακατοίκητου κτιρίου στην οδό Ερμού 90 κατέρρευσε με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το κτίριο.
Στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, επί της οδού Αιόλου, ο σεισμός προκάλεσε την πτώση του σταυρού από τον τρούλο της. Επίσης, τμήματα σοβάδων έπεσαν στον πεζόδρομο μπροστά από την εκκλησία.
Κατέρρευσαν ακόμη τμήμα της οροφής στο παλιό κτίριο της τράπεζας Marfin, στην οδό Σταδίου.
Μάρμαρα έπεσαν και μπροστά από το δημαρχείο Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά.
Σοβάδες έπεσαν στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Όπως ήταν φυσικό, ο κόσμος θορυβημένος εγκατέλειψε τα γραφεία και τα σπίτια της, γεμίζοντας τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου. Ειδικά όσοι βρίσκονταν σε ψηλά κτίρια αισθάνθηκαν ιδιαίτερα τη δόνηση.
Κατέρρευσε ο ιστορικός ταινιόδρομος στο λιμάνι του Πειραιά
Υπήρξε πόλος έλξης επισκεπτών και ψαράδων και είχε χαρακτηριστεί μνημείο το 2017.
Ο ιστορικός ταινιόδρομος Κράκαρη, τον οποίο βλέπουμε όταν φεύγουμε (ή όταν γυρνάμε) με το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, κατέρρευσε έπειτα από τη σεισμική δόνηση.
Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για την αναζήτηση τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα, χωρίς να εντοπιστεί κάποιος τραυματίας.
Μικροζημιές και ρωγμές σε κτίρια
Όπως φαίνεται από τις αποκλειστικές εικόνες του One Channel ρωγμές και μικρής έκτασης ζημιές σημειώθηκαν στα εσωτερικά πολλών κτιρίων.
Έπεσε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας – 20.000 κλήσεις ανά δευτερόλεπτο
Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό, υπήρξε διακοπή στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα.
Ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα, οι χρήστες τους πραγματοποίησαν περισσότερες από 20.000 κλήσεις ανά δευτερόλεπτο μετά από τον σεισμό.
Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειώθηκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν.
Μικροπροβλήματα υπήρξαν και με διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά και το Αιγάλεω.
Χάος στους δρόμους της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά
Απίστευτο μποτιλιάρισμα σημειώθηκε σε ολόκληρη την Αττική μετά τον σεισμό. Είτε επειδή θεώρησαν ότι θα είναι πιο ασφαλείς στον δρόμο είτε επειδή πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν από τις δουλειές τους, οι δρόμοι ολόκληρου του λεκανοπεδίου πλημμύρισαν από αμάξια με την κυκλοφορία να είναι μπλοκαρισμένη σε όλους τους κεντρικούς δρόμους.
Κυκλοφοριακό κομφούζιο παρατηρήθηκε και στο λιμάνι του Πειραιά. Τα δρομολόγια που ήταν προγραμματισμένα για Πάρο, Νάξο, Δυτικές Κυκλάδες και Κρήτη μεταξύ 17:00 και 18:00 αναχώρησαν με μικρή καθυστέρηση (περίπου μισής ώρας), προκειμένου οι επιβάτες να προλάβουν να φθάσουν στο λιμάνι.
Σε ετοιμότητα οι αρχές
Η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση μετά την πρώτη σεισμική δόνηση.
Καταρχάς, δόθηκε εντολή εκκένωσης για όλα τα δημόσια κτίρια της Αττικής.
Ελικόπτερο super puma και συντονιστικό ελικόπτερο πραγματοποίησαν περιπολία στη Δυτική Αττική.
Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε μία πρώτη ενημέρωση στα ΜΜΕ, είπε ότι η Πυροσβεστική δέχθηκε επίσης αρκετές κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ,
Το ΕΚΑΒ έλαβε πολλές κλήσεις για μικροτραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια, ενώ δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που τηλεφώνησαν από πανικό είτε στην Αστυνομία είτε στο ΕΚΑΒ.
Τέλος, κινήθηκαν και όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις Αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί.