Ο κ. Τασούλας εξασφάλισε 283 ψήφους σε σύνολο 298 βουλευτών που ψήφισαν. Υπέρ της εκλογής του τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το ΚΚΕ, δείγμα του ότι στο πρόσωπο του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ που διαθέτει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία αποτυπώθηκε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης
Με ευρύτατη πλειοψηφία -καταρρίπτοντας μάλιστα ρεκόρ ψήφων- εξελέγη από την Ολομέλεια νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας εξασφάλισε 283 ψήφους σε σύνολο 298 βουλευτών που ψήφισαν. Υπέρ της εκλογής του τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το ΚΚΕ.
Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους.
Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν.
Συναινετικό προφίλ
Μετά την εκλογή ο κ. Τασούλας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής χειροκροτούμενος και ξεκίνησε τον λόγο του -με συναινετικό προφίλ- ευχαριστώντας τους βουλευτές που τον εξέλεξαν αλλά και τους πολίτες των Ιωαννίνων που όπως είπε επί μία εικοσαετία τον επιλέγουν ως εκπρόσωπό τους στο κοινοβούλιο.
«Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την Συνταγματική Αναθεώρηση» δήλωσε ο κ. Τασούλας και τόνισε πως αποτελεί ανάγκη η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου. «Ως πρόεδρος της Βουλής οφείλω να μεριμνώ για την κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών και την τήρηση της τάξης. Καλούμαστε να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι» δήλωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «σε αυτή τη συγκυρία χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος».
Τελετή παράδοσης – παραλαβής
Ακολούθησε η εθιμοτυπική τελετή παράδοσης – παραλαβής σε πολύ φιλικό κλίμα, όπου ο νέος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο γραφείο του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, Νικολάου Βούτση.
Μάλιστα, ο κ. Βούτσης συγκινήθηκε απο τα θερμά λόγια που άκουσε από τον Κώστα Τασούλα. «Εσείς με υποδέχεστε κι εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω γιατί οι πολίτες της Αθήνας σας εξέλεξαν και πάλι βουλευτή κι η Βουλή σας κρατάει στους κόλπους της» είπε και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του και τη σκυτάλη που του παρέδωσε ο κ. Βούτσης θα την πάει παραπέρα.
Και οι δυο έκαναν λόγο για μια πολύ καλή συνεργασία, μάλιστα ο κ. Τασούλας μίλησε για τρόπο ενδελεχή, ειλικρινή και φιλικό αναφορικά με την ενημέρωση που του παρείχε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι παίρνει τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε ο κ. Βούτσης και την πάει παρακάτω.
Εκλογή αντιπροέδρων
Μετά τη μία το μεσημέρι θα ακολουθήσει η εκλογή των προτεινόμενων για τις θέσεις των αντιπροέδρων. Η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει ως αντιπροέδρους τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον Δημήτρη Βίτσα.
Το ΚΙΝΑΛ θα προτείνει αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιάννη Λαμπρούλη.
Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας
Ο Κώστας Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά. Είναι δικηγόρος Αθηνών.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989-1990).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς.
Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009 και του 2012 (Μάϊος και Ιούνιος). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε, από τον κ.Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.