Η μεγάλη προσπάθεια του Ρώσου προέδρου για να μειώσει την εξάρτηση από τη Δύση, η μετατροπή σε «Σάλτσμπουργκ της Μαύρης Θάλασσας» και οι έντονες αντιθέσεις.
Πριν από τους Ολυμπιακούς του 2014 υπήρχε μια παραλία στη Μαύρη Θάλασσα με βότσαλα που έδιναν τη θέση τους σε πλούσια άμμο και χωματόδρομοι που διέσχιζαν τη βαλτώδη πεδιάδα όπου έβρισκαν καταφύγιο αποδημητικά πουλιά. Σήμερα στο ίδιο σημείο βρίσκεται ένα μαγαζί με ισπανικά γκουρμέ εδέσματα στο πρώην Ολυμπιακό Χωριό που έχει θέα στα ολυμπιακά στάδια και σε προσόψεις κτιρίων λουσμένες στα φώτα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει το Μαρ-α-Λάγκο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει το Σότσι.
Το Σότσι είναι αυτό που ο Πούτιν θα ήθελε να ήταν η Ρωσία. Οι υποδομές του, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάστηκαν από φίλους του Ρώσου προέδρου και ολιγάρχες, και είναι οι καλύτερες και ακριβότερες στη χώρα.
Ο Πούτιν δέχεται ξένους επισήμους στο Σότσι, όπως και ο Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο. Η επίσκεψη των υψηλών αυτών καλεσμένων στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί μέρος της «χορογραφίας» του Κρεμλίνου για να ξαναγίνει η Ρωσία μεγάλη, όπως και ο Τραμπ θέλει να ξανακάνει μεγάλη την Αμερική.
«Το μήνυμα είναι «Με χρειάζεστε περισσότερο απ’ όσο σας χρειάζομαι εγώ και θα σας υποδεχθώ όπου θέλω εγώ»» είπε στην «Washington Post» ο Αντρέι Κολέσνικοφ, αναλυτής του Κέντρου Κάρνεγκι στη Μόσχα.
Αλλά οι επενδύσεις στο Σότσι αναδεικνύουν και τις αντιθέσεις στη Ρωσία. Παρά τα μεγάλα έργα υποδομής, οι κάτοικοι παραπονιούνται για την κατάσταση στην Παιδεία και στην Υγεία.
Στο Ολυμπιακό Κέντρο, ο Χανς-Γιόακιμ Φρέι, πρώην διευθυντής της Όπερας της Δρέσδης και γνωστός του Πούτιν, ανεβάζει το «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» στα γερμανικά και στα ρωσικά. Η παράσταση αποτελεί μέρος μιας σειράς μουσικών γεγονότων που αποσκοπούν στο να μετατρέψουν το Σότσι σε «Σάλτσμπουργκ της Μαύρης Θάλασσας».
Ελέγχουν ακόμη και τον καιρό
Μερικοί από τους κατοίκους πιστεύουν ότι ο Πούτιν και η κυβέρνησή του ελέγχουν ακόμη και τον καιρό. Πιστεύουν ότι ρίχνουν χημικά που σκάνε τα σύννεφα όποτε έρχεται ο ρώσος πρόεδρος στην πόλη για να αποτρέψουν την πιθανή βροχή. «Προβλέπουμε τον καιρό με βάση το πότε έρχεται ο Πούτιν» είπαν στην αμερικανική εφημερίδα. «Αν τα δελτία καιρού αναμένουν βροχή και ο πρόεδρος έρχεται εδώ, δεν θα βρέξει».
Οι Ολυμπιακοί του 2014 κόστισαν 50 δισ. δολάρια – ήταν οι πιο ακριβοί στην Ιστορία. Στην τελετή έναρξης, το ρωσικό κοινό ζητωκραύγασε την ομάδα της Ουκρανίας περισσότερο από κάθε άλλη ξένη ομάδα. Τις επόμενες εβδομάδες, Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στην Κριμαία.
Η επένδυση του Πούτιν στο Σότσι αποτελεί μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας για να μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από τη Δύση, δημιουργώντας έναν τουριστικό προορισμό που προσφέρει δυτικές ανέσεις και απέχει δύο ώρες με το αεροπλάνο από τη Μόσχα.
Το τοπίο είναι εντυπωσιακό: μια λωρίδα γης γεμάτη φοίνικες ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο. Οι σοβιετικές πολυκατοικίες που καταρρέουν είναι πανταχού παρούσες στους κεντρικούς δρόμους άλλων πόλεων αλλά στο Σότσι είναι πολύ λιγότερες. Ένας νέος αυτοκινητόδρομος συνδέει τα ακριβά, δυτικού τύπου ξενοδοχεία της ακτής με ένα θέρετρο για σκι στα βουνά.
Το 2016 ο Πούτιν όρισε τον Φρέι καλλιτεχνικό διευθυντή του Ιδρύματος Sirius που μετέτρεψε πολλές από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Πάρκου σε ένα κέντρο για ταλαντούχα παιδιά από όλη τη Ρωσία. Ο Φρέι είπε στην «Washington Post» ότι δεν έχει δει ποτέ από πού προέρχονται τα χρήματα του ιδρύματος. Θυμάται όμως ότι την πρώτη του μέρα στη δουλειά ο Πούτιν συγκέντρωσε 30 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες και κατάρτισε ένα πολυετές σχέδιο για το πόσα χρήματα θα δώριζε ο καθένας.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Πηγή: www.tovima.gr